Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Stap 6: Waarom zou ik mijn gedrag willen veranderen?

“Wij waren volkomen bereid God al deze fouten in ons karakter weg te laten nemen.”

Stap 6 en 7 zijn een beetje de stiefkindjes van het stappenwerk, je hoort er weinig over tijdens de meetings. Begrijpelijk, want ze lijken zeer complex. Toch zijn deze stappen het ‘turning point’ van herstel. Verslaving bestaat immers voor 80% uit gedrag en deze twee stappen draaien nu juist om gedragsVERANDERING. En omdat alle gedrag beloning gestuurd is (anders was ik er al lang mee gestopt), ging ik in stap 6 onderzoeken wat de beloning van mijn gedrag nu eigenlijk was – en tegen het licht houden of die beloning wel functioneel was.

Eerst maar eens terug naar stap 4 en stap 5. Door welk gedrag ben ik nu eigenlijk in de problemen gekomen? En daaraan gekoppeld: wat was de functie van mijn middel nu eigenlijk? Bij mij draaide dat om een aantal zaken. Uit mijn stap 4 en 5 bleek dat ik moeite had mij te binden, dat mijn ego gezwollen was tot gevaarlijke proporties, dat mijn lat idioot hoog lag en dat ik kampte met chronische angsten, gebaseerd op paniekaanvallen die rond mijn 21e levensjaar manifest werden. Hierop had ik disfunctioneel en vooral vermijdend gedrag ontwikkeld. Ik had moeite me te binden, dus ging ik echt intiem contact uit de weg (dat voelde vertrouwd). Mijn ego hielp me daarbij want ik had niemand nodig (ik kon het wel in mijn eentje af), waaruit volgde dat ik mijn lat idioot hoog legde (er mocht immers veel meer van mij verwacht worden, vooral door mezelf). En mijn angst voor de angst kon ik prima dempen met mijn middelen.

Kortom, vanuit mijzelf lukte het me niet om te gaan met het leven zoals het zich aan mij presenteerde: bindingsangst, ego, perfectionisme en angst leidden in mijn geval tot eenzaamheid. Terugkijkend kon ik – na 5 maanden clean/nuchter en het werken aan stap 4 en 5 – goed zien dat mijn middel onmisbaar geworden was om met mijn zelfgekozen (?) eenzaamheid om te gaan. Dus als ik alleen maar de ‘oplossing’ (lees: het gebruik) weg zou nemen, bleef ik toch nog zitten met de gebakken peren die mijn gedrag met zich meebracht. En dat levert op de lange termijn problemen op. Want stoppen met gebruik is niet het probleem; gestopt BLIJVEN, dat is waar actief herstel om draait.

Toen ik dankzij gesprekken met mijn sponsor en fellows, het sharen in de meetings en consequent zelfonderzoek de disfunctionaliteit van mijn gedrag duidelijker in beeld kreeg, nam mijn motivatie om dat te veranderen dan ook toe. En dat is dan ook waar voor mij stap 6 om draait. Dus nog niet de gedragsverandering zelf, maar de wil/bereidheid om het disfunctionele gedrag te veranderen. En daarmee mezelf te accepteren zoals ik diep van binnen eigenlijk ben en daar mee om te gaan. Waardoor ik geen middelen meer nodig heb om weg te vluchten, mijn maskers in stand te houden. Wow, wat gaf dat een rust…!

Stap 6 draaide achteraf dan voor mij ook, kort samengevat, om:

“Ik ken mijn valkuilen en ben bereid het bijpassend gedrag actief te veranderen.”


Lees alle 12 Stappen van Leo


 

Leo van Berkom
Leo van Berkom
Addiction Counselor

Leo is counselor voor onze cliënten, systemen en groepen. Hij verzorgt lectures, presentaties en voorlichting voor de ambulante en klinische behandelingen. Tevens ondersteunt hij met zijn expertise de nazorgtrajecten.

Lees alle blogs van Leo!
De 12 Stappen