Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Antidepressivaverslaving

Ben jij verslaafd aan antidepressiva? Wij helpen!

Hulp bij verslaving aan antidepressiva

De meest gebruikte medicijnen bij een depressie zijn antidepressiva. Antidepressiva beïnvloeden de stoffen in jouw hersenen die gevoelens en stemmingen bepalen. Ze verdoven eigenlijk jouw gevoel en emoties.

De bijwerkingen die antidepressiva met zich meebrengen zijn onder andere sufheid of slaperigheid, verminderde of vermeerderde eetlust (gewichtstoename) en diarree of juist een moeilijke stoelgang (obstipatie), een droge mond, wazig zien, meer moeite met plassen, overmatig transpireren en soms daalt de bloeddruk bij opstaan waardoor duizeligheid kan optreden. Daarnaast kunnen zowel mannen als vrouwen last krijgen van seksuele problemen.

Stoppen met antidepressiva

De stoffen in antidepressiva zijn in de basis niet verslavend. En ze werken niet meteen, maar pas na langere tijd. Soms moet je ze een half jaar tot een jaar slikken om een gewenst effect te bereiken. Toch komen de meeste gebruikers moeilijk weer van antidepressiva af. Het stoppen met de inname van antidepressiva is erg lastig. Verdoofde gevoelens en emoties komen onverminderd terug. Daarnaast ontstaan er onttrekkingsverschijnselen zoals slaapproblemen, angst, griepachtige klachten en hoofdpijn. Dit is reden dat gebruikers deze medicijnen vaak jaren blijven gebruiken. Het is belangrijk de antidepressiva niet langer te gebruiken dan nodig en geleidelijk met professionele hulp af te bouwen.

Soorten antidepressiva

Tricyclische antidepressiva (TCA)

TCA remmen de heropname van serotonine en noradrenaline.
TCA wordt voornamelijk gebruikt voor klachten als: depressie, paniek- en dwangklachten en migraine.

Serotonineheropnameremmers (SSRI’s)

Serotonineheropnameremmers (SSRI’s) remmen ook de heropname van serotonine, zodat deze stof langer in het lichaam blijft. Het verschil met TCA is dat SSRI’s alleen op de serotonine-opname werken.
SSRI wordt met name ingezet voor klachten als: depressieve stemmingsklachten, maar ook bij angst-, paniek- en dwangklachten.

Serotonine-norepinefrine heropname remmers (SNRI’s)

SNRI’s lijken qua werking op SSRI’s. Ze worden gebruikt bij de behandeling van depressie en chronische pijn.

MAO-remmers

MAO-remmers vertragen de afbraak van onder andere norepinefrine, serotonine en dopamine.
MAO-remmers worden tegenwoordig niet vaak meer voorgeschreven ivm de bijwerkingen.

Van chronisch gebruik naar medicijnverslaving

Elk jaar sterven er 200 mensen en raken er 20.000 mensen gewond door een ongeval dat te wijten is aan de invloed van kalmeringsmiddelen. Bij chronisch gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, spanning en slapeloosheid. Stoppen na langdurig gebruik kan heftige onthoudingsverschijnselen geven, wat vaak aanleiding is om weer te gaan slikken.

Lees hier meer over medicijnverslaving.