Verslaafd!

SolutionS Center / Verslaafd!

Verslaafd! RTL4

Ook dit seizoen van Verslaafd! werkt SolutionS mee om de verslaafden na hun interventie in behandeling te nemen.

Vanaf ​15 oktober​ kun je op RTL4 elke dinsdag om 20:30 uur zien hoe een verslaafde geconfronteerd wordt door zijn of haar naasten en onze professionele interventionist Maarten Dammers.

Ze krijgen de keuze: in behandeling gaan voor hun ziekte van verslaving, of alle contact wordt verbroken.

Interventie bij verslaving

Een interventie kan op vele manieren uitgevoerd worden. Zo zijn er ‘confronterende (harde) interventies’ en ‘motiverende interventies’. In het programma Verslaafd! zie je hoe een ‘confronterende interventie’ in zijn werk gaat. Er wordt een ultimatum gesteld: ga in behandeling, of de naasten verbreken alle contact. Wij werken het liefst volgens de motiverende interventie. Hierbij gaan de naasten (veelal familie) het gesprek aan en proberen met behulp van onze professionele begeleiding de verslaafde te overtuigen dat hij/zij in behandeling moet voor een beter en gezonder leven.

Uit de praktijk is gebleken dat 85% van de uitgevoerde motiverende interventies uiteindelijk leidt tot het aanvaarden van hulp.

Gelukkig is een interventie vaak niet nodig. De verslaafde zoekt vaak zelf hulp, via zijn of haar huisarts of door direct contact met ons op te nemen. In Nederland wordt de behandeling voor de ziekte van verslaving vergoed door de basis zorgverzekering. Er is voor iedereen hulp.

Is een behandeling altijd succesvol?

Nee, een behandeling is helaas niet altijd succes. Daarin zijn wij heel realistisch. Het kan zijn dat de cliënt er niet helemaal aan toe was, dat de omgeving waarin hij terugkeerde negatieve invloed had of dat het om een verslaving ging waarvan afkicken extreem moeilijk is – iets waar GHB berucht om is.

De meeste behandelingen zijn echter wél succesvol – en als iemand na een eerdere behandeling toch terugkeert, ligt het succespercentage ook weer een stuk hoger.

Een intensief nazorgtraject is van groot belang in het proces naar blijvend herstel. Na de behandeling is het zaak dat iemand goed begeleid en ondersteund weer naar huis terugkeert, of bij een safe house terecht kan. Afkicken van een verslaving doe je met hulp; je krijgt alle tools, hulp en ondersteuning van professionele verslavingsartsen, counselors, psychologen en ervaringsdeskundigen. Vaak is afkicken prima te doen onder begeleiding, tijdens een ambulante (deeltijd) of klinische behandeling. Clean, of beter gezegd “in herstel” blijven; dat is het lastige. Het is daarom ontzettend belangrijk gemotiveerd te blijven en alle hulp die ook na de behandeling en in meetings wordt geboden aan te nemen!

Vraag nu ook hulp

Nieuwe seizoen Verslaafd!

Tijdens dit nieuwe seizoen, waarbij je ziet hoe Maarten Dammers (interventionist, lees hier zijn blogs!) samen met Peter of Ewout de confrontatie aangaat bij de verslaafde, geven wij jou extra informatie over de behandelde verslavingen. Ook delen wij ervaringsverhalen van verslaafden in herstel. Deze artikelen vind je hieronder.

Aflevering 1: Frank, verslaafd aan alcohol en speed.

Uitzending terugkijken
Ervaringsverhaal: Dorine, verslaafd aan alcohol
Lees meer over alcoholverslaving
Lees meer over speedverslaving

Aflevering 2: Fanny, verslaafd aan basecoke (crack)

Uitzending terugkijken
Ervaringsverhaal: Man, verslaafd aan crack
Lees meer over crack / basecoke
Lees meer over cocaïneverslaving

Aflevering 3: Enrico, verslaafd aan cocaïne

Uitzending terugkijken
Ervaringsverhaal: Michael, verslaafd aan cocaïne
Lees meer over cocaïneverslaving

Aflevering 4: Eusebio, verslaafd aan heroïne

Dinsdag 5 november een terugblik naar de interventie van Eusebio uit Verslaafd! Najaar 2018. We bekijken zijn indrukwekkende interventie opnieuw en zien hoe het nu met Eusebio gaat. Eusebio heeft een ware metamorfose meegemaakt.
Uitzending terugkijken
Lees meer over cocaïneverslaving

Aflevering 5: Jeffrey, verslaafd aan alcohol

Uitzending terugkijken
Ervaringsverhaal: Nikolaj, verslaafd aan alcohol
Lees meer over alcoholverslaving

Aflevering 6: Rebecca, verslaafd aan alcohol en speed

Een terugblik van de interventie van Rebacca uit Verslaafd! Najaar 2018. Rebecca was verslaafd aan alcohol en speed. Rebecca had een terugval en begon ook GHB te gebruiken maar zij is weer bezig met haar herstel. Wij wensen Rebecca alle geluk en gezondheid!
Uitzending terugkijken
Lees meer over alcoholverslaving
Lees meer over speedverslaving
Lees meer over GHBverslaving

Aflevering 7: Bas, verslaafd aan blowen en diverse pillen

Uitzending terugkijken
Lees meer over wietverslaving
Lees meer over drugsverslaving

Aflevering 8: Timo, verslaafd aan cocaïne

Uitzending terugkijken
Lees meer over cocaïneverslaving

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.