Na een jaar is ruim 80% goed in herstel

Hoe effectief is een behandeling bij SolutionS?

Dat is een voor ons belangrijke vraag waar wij continu onderzoek naar doen. En dat is best bijzonder; wij kennen geen andere verslavingszorginstelling die haar eigen effectiviteit continu meet. Wij vinden het belangrijk te weten of cliënten na hun behandeling in herstel (clean) blijven en met die resultaten verbeteren wij actief onze zorg.

Vanaf mei 2019 loopt er onder ex-cliënten van SolutionS een continu follow-up onderzoek naar de effectiviteit van onze behandelingen. We kijken daarbij naar abstinentie na het 1ste, 2de en 3de jaar ná het einde van de behandeling. Ook stellen we evaluatievragen over de behandeling en over SolutionS.

Na een jaar is ruim 80% goed in herstel

Dit betekent dat men in de 30 dagen vóór het invullen van de vragenlijst het middel waarvoor men primair is behandeld NIET heeft gebruikt. Na drie jaar is zelfs bijna 90% goed in herstel. In het eerste jaar is er ogenschijnlijk eerder sprake van enige terugval dan na langere tijd. Dat is overigens een bekend gegeven.

Het succes van de 12 stappen

Als basis voor onze behandelingen hanteren wij het 12 stappen Minnesota model. Deze manier van stapsgewijs werken naar herstel heeft zijn effectiviteit in de praktijk bewezen.

Het 12 stappen programma kent een aantal speerpunten:

  • totale abstinentie
  • versterking van jezelf
  • bewust kiezen voor je omgeving
  • gedragsverandering
  • zelfhulpgroepen bezoeken en stappenwerk doen

Tijdens de behandeling leer je met behulp van onze therapeuten en de andere cliënten zelf betekenis te geven aan wat in het verleden gebeurd is en hoe je stap voor stap meer grip kunt krijgen op jouw leven. Je leert de ziekte van verslaving te accepteren en zelf doelen te stellen om in herstel te komen en te blijven: belangrijke, zo niet essentiële voorwaarden voor blijvend herstel en het leiden van een betekenisvol en waardevol leven.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ex-cliënten het 12 stappen gedachtegoed heeft geïntegreerd in het dagelijkse leven, en dat meer dan de helft de 12 stappen toepast op voor hen moeilijke momenten. De meest gebruikte stappen hebben betrekking op het erkennen van je verslaving, met het toegeven dat je hulp nodig hebt en die hulp ook aanvaarden. Bovendien is er de stap die van jou verlangt om regelmatig de balans in je leven op te maken (door zelfonderzoek), om daarmee voortdurend de vinger aan de pols te houden.

Bekijk alle 12 Stappen
Lees de blog van Leo over de 12 Stappen

De resultaten van het onderzoek benadrukken niet alleen het belang van het afmaken van een behandeling, maar ook van het volgen van het nazorgtraject en meetings.

Lees meer over onze nazorgtraject

Volledige abstinentie

Voor een lang en succesvol herstel is het belangrijk om gedurende de behandeling (en daarna) niet alleen te stoppen met het gebruik van het middel waaraan je verslaafd bent, maar ook met alle andere verslavende middelen. Dit is een cruciaal uitgangspunt in onze behandeling. De uitkomsten uit het continu onderzoek verschillen, afhankelijk van de primaire verslaving. Bij een primaire verslaving aan alcohol zien we een hoge mate van volledige abstinentie: meer dan 90% van de ex-cliënten heeft naast het stoppen met drinken ook geen drugs meer gebruikt en niet meer heeft gegokt. Bij de ex-cliënten die voor hun drugsprobleem bij SolutionS aanklopten, zien we dat rond de 60% ook is gestopt met het gebruik van alcohol en niet (meer) gokt.

Soort behandeling

Over de hele linie van het onderzoek blijkt dat ex-cliënten met een klinische behandeling iets betere resultaten hebben dan degenen die ambulant zijn geholpen. Dat wil niet zeggen dat deze behandelvorm automatisch voor iedereen beter is, het zijn bij de start geen vergelijkbare onderzoekspopulaties. Wel krijgen klinische cliënten de unieke gelegenheid om hun probleem gedurende vier volle weken met 100% aandacht aan te pakken. Het kan zijn dat de veranderde houding ten opzichte van gebruik dan beter beklijft.

Bezoek aan meetings

Eén van de doelen van onze behandeling is het begeleiden van cliënten naar de wereldwijde zelfhulpgroepen, zoals de AA en NA meetings. Uit onderzoek blijkt dat een zeer groot percentage van de ex-cliënten hier naar toe gaat: meer dan 90%. Dit onderschrijft het grote belang om met lotgenoten in contact en herstel te blijven! Ook hier ligt het percentage bij klinische ex-cliënten iets hoger dan voor ambulante cliënten. De meesten beoordelen de kwaliteit en meerwaarde van deze meetings met een 8 (uit 10).

Het onderzoek loopt door en de resultaten worden regelmatig bijgewerkt.

Benieuwd wat onze cliënten over SolutionS zeggen?
Bekijk onze referenties.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.