Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Afkicken van alcohol

Ben jij verslaafd aan alcohol? Wij helpen!

Hulp bij afkicken van alcohol

Alcoholverslaving is één van de meest voorkomende verslavingen in Nederland. Veel mensen zijn verslaafd maar (h)erkennen hun probleem niet. Pas wanneer ze om medische of sociale redenen moeten stoppen, ervaren ze psychische en/of lichamelijke afkickverschijnselen en beseffen ze dat er sprake is van een verslaving.

Ook als je nog geen zware alcoholist bent, kun je afkickverschijnselen ervaren als je plotseling stopt met drinken. Er is dan sprake van enige afhankelijkheid – wat tot een zware verslaving kan leiden.

Een alcoholverslaving is altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger. Het is daarom belangrijk tijdig hulp te zoeken en van alcohol af te kicken!

Lichamelijk afkicken van alcohol

Wanneer sprake is van een (zware) alcoholverslaving (alcoholisme) moet het lichaam afkicken van de alcohol. Dit gebeurt onder medische begeleiding en heet een detox. Tijdens de detox ontvang je 24 uur per dag zorg. Het kan zijn dat er medicatie nodig is om jouw lichaam langzaam van de alcohol te laten ontwennen. Als je geen lichamelijke afkickverschijnselen meer ervaart, kan de behandeling starten. Wij bieden ambulante behandeling, intensieve deeltijd en klinische behandeling.

Psychisch afkicken van alcohol

Als je lichaam is afgekickt van de alcohol kun je nog wel behoefte hebben aan alcohol. Je bent in je hoofd nog verslaafd: dat heet psychische afhankelijkheid. Verslaving is een hersenziekte en is niet te genezen, maar je kunt wel blijvend in herstel zijn door te werken aan de onderliggende problematiek. Waarom was je begonnen met drinken, wanneer is het uit de hand gelopen en waarom? Wat zijn jouw triggers? In welke situaties heb je trek in alcohol? Tijdens je behandeling krijg je inzicht in de ziekte van verslaving en in jezelf, zodat je actief kunt werken aan een gezonder leven zonder de behoefte naar alcohol.

Afkickverschijnselen alcohol

Afkicken van alcohol kan gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. De eerst voorkomende ontwenningsverschijnselen na een week stoppen met alcohol drinken zijn:

 • Overmatig transpireren
 • Trillen, vooral met de handen
 • Misselijkheid en braken
 • Onrust
 • Nachtmerries
 • Verhoogde bloeddruk
  Diarree of het tegenovergestelde, namelijk constipatie of verstopping
  Spierkrampen

Al deze ontwenningsverschijnselen verdwijnen spontaan, vaak na enkele dagen. En de mate waarin je last hebt van afkickverschijnselen kan per persoon en individuele omstandigheden verschillen. Ontwenningsverschijnselen die mogelijk langer kunnen duren:

 • Angst
 • Duistere gedachten
 • Plotse stemmingswisselingen
 • Slecht of zelfs niet slapen
 • Vermoeidheid
 • Verhoogde prikkelbaarheid

Kan iedereen afkicken van alcohol?

Ja, absoluut. De (eerste) behandeling is echter niet voor iedereen succesvol, en een terugval kan voorkomen. Ons intensieve ambulante nazorg traject ondersteunt jou de eerste zes maanden na je behandeling. Je wordt gekoppeld aan ‘fellows’ die ook in herstel zijn, zodat jullie elkaar kunnen motiveren en steunen. Val je toch terug, vraag dan direct om hulp.

Omdat verslaving een hersenziekte is, genees je er niet van. Dat nieuws is vaak even schrikken en heeft tijd nodig om te landen. Onze behandeling is ingericht op totale abstinentie, wat betekent dat je geen enkel middel meer gebruikt en niet ‘af en toe’ drinkt. Dat ene glas waarvan jij denkt ‘ach, eentje kan geen kwaad’ prikkelt jouw hersenen weer en op termijn zit je weer op je oude alcoholniveau. Dit geldt overigens voor alle middelen die invloed hebben op de hersenen, zoals medicatie en drugs.

Maar voel je gesterkt: blijvend in herstel zijn is zeker mogelijk, hoe zwaar jouw gebruik ook is. Wij hebben ruime ervaring en begeleiden jou het hele traject.

Kliniek voor alcoholverslaving

Wij bieden behandelingen voor alcoholverslaving. Dat kan ambulant, met intensieve deeltijd en met klinische opname. Wil jij afkicken van alcohol? Neem dan contact met ons op. Je kunt telefonisch bereiken en per e-mail, of je vraagt online je intakegesprek aan. Je komt eerst voor intake, dan stellen wij een behandelplan op en kan jouw behandeling om van alcohol af te kicken starten.