Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Hulp voor naasten

Is jouw naaste verslaafd? Wij helpen!

Help! Mijn familielid, partner of vriend(in) is verslaafd

Wij begrijpen dat je in een moeilijke situatie zit. Je dierbare is niet meer de persoon die hij of zij vroeger was. Het vertrouwen tussen jullie is al vaker beschadigd. Wij snappen hoe het werkt.

Want niet alleen de verslaafde gaat gebukt onder zijn of haar gebruik maar ook de directe omgeving. We noemen verslaving niet voor niets een familieziekte. Jij moet regelmatig lijdzaam toezien hoe jouw familielid, partner of vriend(in) zichzelf kapot maakt.  De zorgen om jouw dierbare nemen je leven steeds meer in beslag. Je hebt hem of haar al vaak aangesproken op zijn of haar gedrag, maar de persoon in kwestie gaat gewoon door met gebruiken en blijft de situatie ontkennen. Leugens en bedrog worden ingezet om alles goed te praten maar ondertussen weet jij wel beter. Je dierbare is serieus verslaafd.

Op zoek naar een oplossing

Het is heel begrijpelijk dat je een oplossing zoekt. Het eerste contact dat wij hebben is vaak met een naaste van de verslaafde. Dit komt omdat de directe omgeving vaak eerder inziet dat het zo niet langer kan. De grens is bereikt maar de verslaafde zit nog in ontkenning.

We kunnen het niet genoeg benadrukken: hoe eerder hulp wordt ingeroepen om een verslaving te overwinnen, hoe groter de kans dat de gevolgen van de verslaving onder controle kunnen worden gebracht. Schroom niet en bel ons. We kunnen je helpen met je situatie. Bel 033-204 8550.

Voorlichtingsmiddag

SolutionS verzorgt wekelijks een interactieve voorlichting, waar je terecht kunt met al jouw vragen over verslaving. Na afloop van deze interactieve bijeenkomst ontvang je een uitgebreid informatiepakket.

Lees meer

Wat kun je nog meer doen om je naaste te helpen?

Omgaan met een verslaafde is moeilijk. Om je te helpen hebben we vanuit onze ervaring een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Ga rustig in gesprek met elkaar

Schelden, dreigen of verwijten maken naar elkaar komt bij verslaving veel voor. Het is heel normaal en begrijpelijk om boos te worden wanneer je dierbare over de schreef gaat. Besef echter dat de ander aanvallen niet werkt. Het enige wat je bereikt is ruzie, waardoor jouw dierbare zich uiteindelijk nog slechter gaat voelen. En die negatieve gevoelens worden vaak weer als excuus gebruikt om nog meer te gaan gebruiken.

Een beter alternatief is om duidelijk te vertellen wat je dwarszit. Doe dat dan op een rustig moment van de dag. Vertel (zonder de ander te beschuldigen) wat de verslaving volgens jou met hem of haar doet en leg uit dat jij je zorgen maakt over het gebruik.

2. Stel grenzen en wees concreet

Helaas is het zo dat in veel gevallen de verslaafde geen reden ziet om direct te veranderen. Jouw dierbare zit dan nog in de ontkenningsfase. De verslaving heeft hem of haar zo in haar macht dat hij of zij de nadelen van het gebruik niet inziet.

Om jouw dierbare toch te kunnen helpen is het belangrijk dat je grenzen stelt aan zijn of haar gedrag en je daar ook aan houdt. En dat is best lastig want iemand die verslaafd is zal liegen, bedriegen en manipuleren om te blijven gebruiken.

Zeg bijvoorbeeld: “als je nog 1 keer slikt, snuift of dronken thuiskomt dan mag je hier niet meer wonen.” Stel duidelijk en concreet de misstanden aan de haak waarvan jij vindt dat deze niet door de beugel kunnen (zoals stelen, geweld, liegen, afspraken niet nakomen, schulden maken, spijbelen, etc.) en verbind negatieve consequenties aan grensoverschrijdend gedrag. Het is belangrijk dat je de daad bij het woord voegt.

3. Tough Love (strenge zorg)

Wij weten uit ervaring dat je dierbare pas wil veranderen (stoppen met gebruik) wanneer hij of zij zelf ervaart dat de negatieve gevolgen (pijn) van gebruik toenemen. Ouders, verzorgers of vrienden spelen hierbij een belangrijke rol. Op het moment dat je als naaste berust in het verslavingsgedrag, dan ondersteun je indirect de verslaafde in zijn of haar gebruik. Dat komt best vaak voor en dat begrijpen wij ook heel goed.

Je wilt namelijk je dierbare beschermen tegen de ellende die hij of zij zichzelf aandoet en dat doe je door diegene onderdak te verlenen, zijn of haar problemen op te lossen of een hand boven het hoofd te houden. Je wil je dierbare helpen maar ondertussen zal de situatie alleen maar erger worden.

Een belangrijke tip is dan ook om de gevolgen van het gebruik bij de verslaafde te laten. Maatregelen kunnen zijn: de computer verwijderen (gokverslaving), geld inhouden of stoppen met het verlenen van onderdak. Wij kennen talloze voorbeelden van situaties waarin een verslaafde zijn of haar leven te danken heeft aan een ouder/verzorger, partner, vriend(in) die uiteindelijk de deur dichttrok.

‘Tough love’ (strenge zorg is) noemen we dat. Laat je dierbare weten dat je er voor hem of haar zal zijn wanneer hij of zij besluit om te stoppen of hulp wil inschakelen. Maar dat je tot die tijd afstand neemt en maatregelen treft om jezelf en je dierbare te beschermen. Als je meer wil weten over hoe je zoiets aanpakt, kan je ons daar altijd voor bellen.

“Wanneer een verslaafde door zijn of haar directe omgeving niet langer ondersteund wordt in het gebruik en de pijn steeds meer gaat voelen dan zal uiteindelijk de noodzaak tot verandering toenemen.“

Nogmaals, je hoeft je dierbare niet te laten vallen. Je kunt duidelijk aangeven dat je samen met de verslaafde op zoek wil gaan naar hulp als hij of zij hiertoe bereid is. Realiseer je dat je pas je dierbare kunt helpen als die persoon ook geholpen wil worden. De verantwoordelijkheid ligt bij de verslaafde zelf. De ander moet eerst zelf inzien dat het zo niet langer kan en dat doel bereik je door grenzen te stellen en consequenties te verbinden aan schadelijk gedrag.

4. Professionele zorg die vergoed wordt door de zorgverzekering

Je hoeft het niet alleen te doen. Samen sta je sterker. Wij hebben jaren ervaring met verslavingsproblematiek. Onze hulp bestaat o.a. uit speciale programma’s voor familie en naasten. Wij helpen je en luisteren naar je. Daar zijn we voor. Dus bel ons met je vragen.  Dan kijken we samen naar de beste oplossing.

Gedurende de opname van de cliënt is iedere naaste welkom op de Educatiemiddag

Tijdens deze Educatiemiddag krijg je uitleg over de ziekte verslaving en ons behandelprogramma. Vanzelfsprekend kun je ook vragen stellen. Je bent van harte welkom op deze middagen.

Lees meer