Voorlichtingsmiddag

SolutionS Center / Voorlichtingsmiddag

Voorlichting over verslaving en de behandeling bij SolutionS

SolutionS verzorgt wekelijks op de woensdagochtend, avond en vrijdagmiddag een interactieve voorlichting, waar je terecht kunt met al jouw vragen over verslaving. Tijdens deze bijeenkomst wordt het ontstaan en de behandeling van verslaving uitgelegd. Na afloop ontvang je per e-mail een uitgebreid informatiepakket. Er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden en je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig. 

Verslaving is meestal een langdurende, chronische en progressieve aandoening. Het is moeilijk om zonder hulp van een verslaving af te komen. Verslaving is een door de WHO officieel erkende ziekte die (nog) niet te genezen is, maar de cliënt kan wel in herstel komen door volledig af te zien van alle stemming veranderende middelen en/of stemming veranderend gedrag (bijvoorbeeld gokken).

Het is van belang dat je op tijd in actie komt als je merkt dat een familielid, vriend of collega te veel middelen gebruikt – of misschien heb je zelf het vermoeden dat je een afhankelijkheid hebt. Het kan voor komen dat iemand uit de omgeving van de gebruiker het problematische gebruik als eerste opmerkt. Tijdige hulp en behandeling kan veel narigheid voorkomen. Als iemand echt verslaafd is, is het veel lastiger van de verslavende stof af te komen en is langdurige hulp noodzakelijk.

Iemand overhalen om te stoppen met gebruik?

Als een verslaafde goede informatie en voorlichting krijgt over de verslaving, kan dat helpen om iemand over te halen om te stoppen. Een behandeling werkt namelijk het beste als de verslaafde zelf wil stoppen. Om iemand over te halen om te stoppen, kan het helpen om de voor- en nadelen van het middelengebruik op een rijtje te zetten. Het werkt het best om dat samen te doen met een verslavingsdeskundige hulpverlener.

Waar wordt iemand met een verslaving behandeld?

Welke behandeling goed past, hangt af van hoe erg iemand verslaafd is en hoe zijn leven er uit ziet. Soms kan iemand thuis behandeling krijgen via de huisarts. Als dat niet genoeg is, kan iemand naar een instelling voor verslavingszorg gaan. Daar kan iemand overdag terecht voor een behandeling, dat heet ambulante behandeling, maar iemand kan ook een paar dagen of langer worden opgenomen: een klinische opname.

Hoe wordt iemand behandeld?

De behandeling begint er meestal mee dat iemand geen verslavende middelen meer mag gebruiken, zodat de verslavende stof uit het lichaam verdwijnt. Dat noemen we ‘detoxificatie’ of ‘ontgifting’. Iemand kan thuis proberen te stoppen. Als het daar niet lukt, kan iemand kort worden opgenomen in een ontwenningskliniek.

Ontgifting duurt enkele dagen. Soms kan iemand medicijnen krijgen zodat hij minder last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Direct aansluitend op de ontgifting volgt de patiënt een kortdurende ambulante behandeling, een intensieve deeltijdbehandeling of een klinische behandeling. Vaak wordt na de ontgifting duidelijk of iemand ook last heeft van andere psychiatrische ziekten, zoals een depressie, psychose of ADHD. Wanneer dat zo is, moeten deze problemen gelijktijdig behandeld worden.

De behandeling van een verslaving kan uit meerdere onderdelen bestaan. De hulpverlener overlegt met de patiënt hoe hij het beste behandeld kan worden. In de behandeling is er ook veel aandacht voor de lichamelijke, psychische en/of sociale problemen die iemand heeft. Daarom worden – als de cliënt dat goed vindt – belangrijke mensen uit de omgeving (partner, familie) gevraagd om met de behandeling mee te werken. Zo’n gecombineerde behandeling geeft het beste resultaat.

Voorlichtingsdagen

Wanneer:
Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand, van 10:00 tot 12:00 in Zwolle
Elke 1e en 3e woensdagavond van de maand, van 19:00 tot 21:00 in Eindhoven
Elke vrijdagmiddag van 15:00 tot 17:00 in Voorthuizen

Kom naar de interactieve voorlichting, waar je terecht kunt met al jouw vragen over verslaving. Tijdens deze bijeenkomst wordt het ontstaan en de behandeling van verslaving uitgelegd. Na afloop ontvang je per e-mail een uitgebreid informatiepakket. Er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden en je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Je kunt je aanmelden bij het secretariaat van SolutionS via e-mail: secretariaat@solutions-center.nl of via ons telefoonnummer: 033 – 204 85 50

 

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.