Voorlichtingsmiddag

SolutionS Center / Voorlichtingsmiddag

Voorlichting over verslaving en de behandeling bij SolutionS

Verslaving is een complexe en veelvoorkomende aandoening die een grote invloed heeft op zowel het individu als de samenleving. Het is belangrijk om de verschillende behandelingsopties te begrijpen en hoe iemand te overtuigen om te stoppen met zijn of haar verslaving. In deze toelichting zullen we de verschillende aspecten van verslavingsbehandeling bespreken, waaronder de behandeling zelf, het overtuigen van iemand om zich te laten behandelen, het kiezen van de meest passende behandeling en het behandelingsproces.

Behandeling van verslaving

De behandeling van verslaving begint meestal met een detoxificatieproces, waarbij het lichaam zich ontdoet van de verslavende stof. Dit kan gepaard gaan met onaangename ontwenningsverschijnselen, die medisch beheerd kunnen worden om het risico op complicaties te minimaliseren.

Na detoxificatie wordt de behandeling voortgezet met psychotherapie, waarbij de mogelijke onderliggende oorzaken van de verslaving worden aangepakt. In veel gevallen zijn er geen onderliggende oorzaken en staat de ziekte verslaving volledig op zichtzelf, een zogenaamde primaire stoornis.

De behandeling kan individuele therapie, groepstherapie of een combinatie van beide omvatten. Bij de behandeling van verslaving staat de groep doorgaans centraal zodat de ontkenning en afweer van de individuele persoon gemakkelijker doorbroken kan worden door de consequent te wijzen op de overeeenkomsten en niet op de verschillen.

Enkele van de meest voorkomende therapieën zijn cognitieve gedragstherapie (CGT), psychotherapie, motivatie-interviewen en 12 Stappenprogramma’s.

Iemand overtuigen te stoppen en zich te laten behandelen

Het overtuigen van iemand om te stoppen met een verslaving en zich te laten behandelen kan een uitdaging zijn. Het is belangrijk om een ondersteunende en empathische benadering te hanteren. Dit kan onder andere bestaan uit:

 • Het tonen van empathie en begrip voor hun situatie
 • Het delen van informatie over de gevolgen van verslaving en de voordelen van behandeling
 • Het aanbieden van concrete hulp, zoals het zoeken naar geschikte behandelcentra
 • Het aanmoedigen van de persoon om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar herstel

Welke behandeling is het meest passend

De meest passende behandeling voor een individu met een verslaving hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst en duur van de verslaving, de aanwezigheid van andere psychische aandoeningen en de persoonlijke voorkeuren van de patiënt. Er zijn verschillende behandelingsmodaliteiten beschikbaar, waaronder residentiële behandeling, intensieve ambulante programma’s, en reguliere poliklinische therapie. Het is belangrijk om met een zorgprofessional te overleggen om de beste optie voor de patiënt te bepalen.

Hoe wordt iemand behandeld

De behandeling van verslaving omvat meestal een combinatie van medische en psychologische interventies. Dit kan het volgende omvatten:

 • Medische zorg om ontwenningsverschijnselen te beheersen
 • Farmacologische behandeling om het verlangen naar de verslavende stof te verminderen
 • Individuele therapie om de onderliggende oorzaken van de verslaving aan te pakken en gezondere coping-mechanismen te ontwikkelen
 • Groepstherapie om steun en inzicht te bieden van anderen die soortgelijke uitdagingen ervaren
 • Familie- of relatietherapie om de impact van de verslaving op naasten aan te pakken en hen te betrekken bij het herstelproces
 • Levensvaardigheidstraining om te leren omgaan met stress en het verbeteren van zelfzorg
 • Nazorg en follow-up om terugval te voorkomen en langdurig herstel te ondersteunen

Conclusie

De behandeling van verslaving is een complex en individueel proces dat zorgvuldig moet worden afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon die hulp zoekt. Het is essentieel om een ondersteunende en empathische benadering te hanteren bij het overtuigen van iemand om zich te laten behandelen en om samen te werken met zorgprofessionals om de meest geschikte behandelingsoptie te kiezen. Met de juiste behandeling en toewijding aan herstel, is het mogelijk om de negatieve gevolgen van verslaving te overwinnen en een gezonder, bevredigender leven te leiden.

Voorlichtingsdagen

Wanneer:
Elke 2e en 4e dinsdagochtend van de maand, van 10:00 tot 12:00 in Zwolle
Elke 1e en 3e woensdagavond van de maand, van 19:00 tot 21:00 in Eindhoven
Elke woensdag van 11:00 tot 12:30 in Bussum

Kom naar de interactieve voorlichting, waar je terecht kunt met al jouw vragen over verslaving. Tijdens deze bijeenkomst wordt het ontstaan en de behandeling van verslaving uitgelegd. Na afloop ontvang je per e-mail een uitgebreid informatiepakket. Er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden en je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig.

Je kunt je aanmelden bij het secretariaat van SolutionS via e-mail: info@solutions-center.nl of via ons telefoonnummer: 033 – 204 85 50

 

Stel vrijblijvend jouw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.