Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Vrouwen en alcohol

Ben jij verslaafd aan alcohol? Wij helpen!

Vrouwen met alcoholverslaving

De laatste jaren is alcoholmisbruik bij vrouwen alarmerend toegenomen. Met name onder hoogopgeleide vrouwen is problematisch alcoholgebruik gegroeid en de verwachting is dat deze trend zich zal doorzetten*. Zowel sociale als biochemische factoren liggen daaraan ten grondslag.

Biochemische factoren

Waarom zijn vrouwen (vaak) sneller dronken dan mannen? Vrouwen reageren over het algemeen sneller en heftiger op alcohol. Hun lichaamsgewicht is doorgaans lager en hun vetpercentage ligt hoger dan bij mannen. Alcohol wordt in hoge concentraties in vet opgenomen en omdat vrouwen minder enzymen produceren, wordt alcohol minder snel afgebroken door het lichaam.

* Conclusies uit de gezondsheidmonitor van het CBS in samenwerking met het RVIM

Alcohol is een harddrug

Alcohol kun je classificeren als harddrug. Het middel heeft namelijk een grote invloed op het lichaam, de hersenen en het gedrag. Alcohol kan ook erg verslavend zijn en schade aan organen toebrengen. In een tabel tonen wij het verschil tussen mannen en vrouwen.

Lees over de invloeden van alcohol op lichaam en geest.

Sociale factoren

Veel vrouwen combineren werk met de zorg voor hun gezin. Hierdoor kun je onder grote druk komen te staan. Misschien herken je dit wel. Je moet veel van jezelf: een goede prestatie neerzetten op jouw werk, een zorgzame moeder zijn, een leuke echtgenote en een spontane vriendin. Daarnaast probeer je tijd vrij te maken voor sport, vriendschappen en sociale contacten. Jouw ouders of schoonouders hebben de laatste tijd misschien meer zorg nodig en op clubs of verenigingen wordt ook een beroep op jouw tijd en energie gedaan. Veel vrouwen hebben de neiging steeds voor anderen klaar te staan en zichzelf te vergeten. Om te kunnen voldoen aan alle eisen die de omgeving voor jouw gevoel aan je stelt, is alcoholmisbruik een gevaar dat op de loer ligt.

Ervaringsverhaal van Daphne

“Voor de buitenwereld leek alles goed: een eigen zaak, kinderen naar school – maar het ging down hill. Ik zorgde voor de kinderen, maar at zelf niet. Voor de buitenwereld deed ik make-up op, maar ik denk dat mensen wel konden zien dat ik niet oké was.”

Lees het verhaal van Daphne

Schaamte en schuldgevoel

Gebleken is dat de schaamte en het schuldgevoel ten aanzien van het alcoholmisbruik heel diep zit en vaak een belemmering vormt om hulp te vragen. Doordat zowel jij als jouw omgeving het drankmisbruik zo lang mogelijk willen verbergen, wordt het alcoholprobleem verergerd. Ondanks dat niemand nog opkijkt wanneer een vrouw alcohol drinkt, wekt een dronken vrouw veel reacties op. Dit wordt versterkt door het feit dat jijzelf, maar ook jouw omgeving, vrouwen met een alcoholprobleem harder veroordeelt dan mannen. Dit maatschappelijke taboe maakt het moeilijker om met een alcoholprobleem naar buiten te komen. Met name moeders lijden daardoor onnodig lang, ondervinden relatieproblemen en lijden meer aan depressies.

Peter, partner van Daphne

“Ik vroeg haar uit eten, en zo gezegd, zo gedaan. We hadden allebei een aardige rugzak en we vonden veel steun bij elkaar. Daphne deelde stukje bij beetje haar verhaal, en dat was niet niks. Haar verleden is behoorlijk heftig”

Lees het verhaal van Peter, partner van Daphne

Hulp voor vrouwen met een alcoholverslaving

Wij begrijpen de factoren en omstandigheden die hebben geleid tot alcoholverslaving en weten welke benadering het beste aanslaat. Eén van de belangrijke pijlers van deze behandeling is het betrekken van jouw gezin in het proces. Daarnaast is het delen van ervaringen met andere vrouwen, zowel in het ambulante traject als in de kliniek, een enorme steun. SolutionS werkt met gekwalificeerde vrouwelijke counselors, waarvan een aantal zelf een verslavingsverleden heeft. Zij herkennen jouw problemen en zijn een vanzelfsprekende gesprekspartner.