Wist je dat alcohol eigenlijk een harddrug is?

Wist je dat alcohol eigenlijk een harddrug is?

Of een middel een harddrug of softdrug is wordt bepaald door de overheid en opgenomen in het Opiumwet. In de Opiumwet zijn alle middelen opgenomen die door de overheid als ‘verdovende middelen’ – oftewel ‘drugs’ – worden beschouwd en waarbij de verkoop en het bezit illegaal zijn.

Hierop zijn wel uitzonderingen en gedoogregels, bijvoorbeeld als het om een bepaalde softdrugs gaat of het middel als medicijn bedoeld is.

Er bestaan twee lijsten:
Lijst 1 bevat harddrugs zoals heroïne, cocaïne maar ook GHB en LSD.
Lijst 2 bevat de zogenaamde softdrugs, zoals wiet en paddo’s.

Of een drug een hard- of softdrug is wordt bepaald aan de hand van de werking, effecten en gevaren. Drugs die een sterke invloed hebben op de hersenen, het lichaam en/of het gedrag, worden ingedeeld als harddrug. Drugs die een kleiner risico vormen worden geclassificeerd als softdrug.

Alcohol komt niet voor in de opiumwet

Niet alle drugs zijn echter illegaal – sterker nog, sommige zijn sociaal geaccepteerd. Zo komen nicotine, cafeïne en alcohol niet voor in de Opiumwet, hoewel ze wel degelijk grote invloed hebben op het lichaam en de geest. Ook legale drugs, zoals bepaalde medicijnen, komen voor in de lijsten van de Opiumwet en mogen verkocht worden – bijvoorbeeld door apothekers.

Alcohol heeft grote invloed op het lichaam en gedrag

Alcohol kun je wel degelijk classificeren als harddrug. Het middel heeft namelijk een grote invloed op het lichaam, de hersenen en het gedrag. Alcohol kan ook erg verslavend zijn en schade aan organen toebrengen. De invloeden van alcohol op lichaam en geest kun je hieronder lezen.

Welke effecten heeft alcohol?

Hoeveel effect alcohol heeft op ons lichaam en gedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het percentage alcohol in het bloed. Dit percentage wordt uitgedrukt in promille. Het alcoholpromillage van één glas alcohol verschilt per persoon. Het is namelijk afhankelijk van het totale lichaamsvocht, gewicht en de functie van de lever. Over het algemeen stijgt het promillage sneller bij vrouwen dan mannen.

0,5 promille Vrouwen Mannen
Aantal glazen ? ?? 1 tot 2
Lichaam Bloedvaten verwijden en je voelt je warmer. Je hartslag en ademhaling gaan sneller.
Gedrag Je voelt je alerter, ontspannen en vrolijker.
0,5 – 1,5 promille Vrouwen Mannen
Aantal glazen ?? 2 tot 5 ??? 3 tot 7
Lichaam Je hersenen functioneren trager, je reactiesnelheid gaat drastisch omlaag. Je geheugen neemt af.
Gedrag Je wordt zelfverzekerder en overschat jezelf. Remmingen worden minder. Je stemming kan omslaan: je wordt extreem vrolijk, agressief of depressief.
1,5 – 3 promille Vrouwen Mannen
Aantal glazen ??????6 tot 9 ???????? 8 tot 14
Lichaam Je verliest controle op spieren. Balans wordt minder of verdwijnt zelfs. Je kunt hele stukken vergeten, oftewel een black-out ervaren.
Gedrag Je bent zeer snel emotioneel geprikkeld, wat kan leiden tot ongecontroleerd lachen, huilen en depressie of extreme agressie. Er zijn geen remmingen meer.
3 – 4 promille Vrouwen Mannen
Aantal glazen ?????????? 10 tot 13 ??????????????? 15 tot 19
Lichaam Alle zintuigen gaan achteruit; gehoor en zicht zijn zelfs zeer verslechterd. Pijnprikkels komen slecht aan.
Gedrag Je raakt snel in de war. Je bent psychisch afwezig en kunt simpele taken niet meer uitvoeren.
4 – 5 promille Vrouwen Mannen
Aantal glazen ? x 14 en meer ? x 20 en meer
Lichaam Zeer grote kans op het verliezen van je bewustzijn. Tegen de 5 promille werkt je gehele zenuwstelsel niet goed meer, waardoor je in een coma kunt raken. Er is acuut levensgevaar.

Een alcoholvergiftiging kan al voorkomen bij een promillage van 1,5. Vooral jonge, onervaren drinkers lopen snel een vergiftiging op. Bij ervaren drinkers of personen met een hoger lichaamsgewicht stijgt het promillage minder. Een promillage van 5 is altijd levensgevaarlijk en leidt bij een volwassene tot een coma.

Alcohol levensgevaarlijk en verslavend

De effecten van alcohol zijn best heftig en alcohol heeft veel overeenkomsten met bepaalde harddrugs. Alcohol kan daarbij ook zeer verslavend zijn! Als iemand eenmaal verslaafd is, is het levensgevaarlijk plotseling te stoppen met drinken. Men moet eerst een detox ondergaan, begeleid en onder medisch toezicht. Je kunt je dus afvragen waarom alcohol niet is opgenomen in de Opiumwet, gezien de gevolgen en gevaren.

Alcohol, de legale harddrug

Alcoholische dranken bestonden al in de vroege Egyptische beschaving en er is bewijs van een oude alcoholische drank uit China rond 7000 v.Chr. In India werd tussen 3000 en 2000 v.Chr. een alcoholische drank gedronken met de naam Sura, gedestilleerd uit rijst. Alcohol is dus verweven in onze geschiedenis en cultuur. Dit geldt overigens ook voor andere soorten drugs; er waren vroeger genoeg drugs in de winkel te koop die nu illegaal zijn. Daarover een andere keer meer.

Net als tabak is alcohol in de meeste landen legaal verkrijgbaar en maatschappelijk geaccepteerd. Alcohol bestaat door gisting of fermentatie, wat eigenlijk inhoudt dat koolhydraten worden omgezet. In het geval van wijn gaat het over vruchtensuikers uit fruit, bij bier zetmeel uit granen. Bij sterkere dranken wordt de alcohol nog eens gedestilleerd, oftewel verhit en daardoor geconcentreerd. Alcohol heeft ook goede eigenschappen. Het maakt voorwerpen steriel, is brandbaar en dus als brandstof te gebruiken en er zijn onderzoeken die zeggen dat de stof in kleine hoeveelheden positieve effecten kan hebben op de gezondheid. En los daarvan: alcohol is zo diep verweven in onze cultuur dat een verbod op drank zo goed als onmogelijk is. Wel kan het streng gereguleerd worden.

Geniet, maar met mate!

Alcohol hoeft niet verslavend of levensgevaarlijk te zijn als je het met mate drinkt. Een glaasje bij het eten is prima. Het is belangrijk te beseffen dat alcohol dezelfde eigenschappen heeft als harddrugs, en je ervan bewust te zijn of je (genetisch) gevoelig bent voor verslaving. In dat geval kun je alcohol het beste helemaal vermijden.

Meer lezen over alcohol?

 

Behandeling alcoholverslaving

Ben jij of ken jij iemand die (mogelijk) verslaafd is aan alcohol? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag informatie over de mogelijkheden voor behandeling. Niet twijfelen, neem actie!

Het is echt mogelijk in herstel te komen van een verslaving. Lees hier de verhalen van cliënten die hun verslaving de baas zijn geworden.

Bel of email ons gerust:
033 – 204 85 50
info@solutions-center.nl
Intakegesprek aanvragen

Wat te doen wanneer een dierbare verslaafd is?

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.