Drink je regelmatig (teveel) alcohol? Vermoed je misschien een alcoholprobleem? Dan is het raadzaam om je overtuigingen over drank eens onder de loep te nemen. Over alcohol wordt namelijk positiever gedacht dan dat zij in werkelijkheid is. We hebben 3 grote misvattingen voor je op een rijtje gezet.
Misvatting 1: Alcohol is lekker
Heerlijk zo’n wijntje of biertje op het terras. Genieten! Veel mensen hebben een positief beeld bij alcohol en gebruiken een drankje om zichzelf te belonen na een harde week werken of om even te ontspannen. Ook op verjaardagen, feestjes of andere sociale bijeenkomsten krijg je het idee dat alcohol wel intens lekker moet zijn. De meeste volwassenen drinken immers alcohol en er wordt vrolijk op los gedronken. ‘Geniet met mate’, ‘het gele goud’, ‘alsof er een engeltje over je tong piest’ of wijnen met een intense smaak en een rijke, frisse of zoete afdronk. Als je al deze uitdrukkingen mag geloven dan mis je heel wat als je geen alcohol drinkt. Alcohol is immers heerlijk. Maar is dat ook echt zo?
Zuipen op een bruiloft
Ik heb ooit eens het genoegen gehad om een Poolse bruiloft te mogen meemaken. Twee dagen lang feest en er gingen letterlijk meer dan 100 flessen Wodka doorheen. De traditie is om regelmatig samen te proosten met een glaasje wodka maar dat is niet het enige wat gedronken wordt. Er stonden namelijk ook vele pakken ‘sap’ op tafel in allerlei zoete smaakjes. Wanneer de genodigden een glaasje wodka samen dronken dan zag je vele gezichten tegelijkertijd vertrekken. Daarna werd dan ook direct ‘sap’ gedronken om de ‘vieze smaak’ weg te spoelen. Wodka smaakt bitter en dat komt door het hoge percentage alcohol.
Met andere woorden; alcohol zelf is helemaal niet lekker. Alcohol is bitter en smaakt smerig. Probeer maar eens (bijna) pure alcohol te drinken zoals spiritus. Smaakt werkelijk nergens naar en 100% alcohol is zelfs dodelijk. Alcohol is van oudsher een ontsmettingsmiddel en vergif voor het menselijk lichaam.
Hoe smaakte jouw eerst biertje of wijntje?
Misschien weet je nog hoe je eerste wijntje of biertje smaakte? Veel pubers vinden hun eerste biertje of drankje smerig. Er zijn dan ook pubers die na een eerste negatieve ervaring direct stoppen met drank maar de meesten houden desondanks stug vol. En naarmate je vaker alcohol drinkt, wordt je ‘immuun’ voor de werkelijke smaak.
Het is niet voor niets dat veel sterke alcoholische drankje ‘zoet’ worden gemaakt om de smaak van alcohol te verhullen. Denk aan Bacardi cola, Cola Malibu, Passoa jus of zoete witte wijn. En bij lichtere alcoholische dranken is water toegevoegd om de alcohol (en de smaak) te verdunnen.
Uiteindelijk draait het bij alcohol niet om de smaak maar om het mentale effect. Alcohol doet wat met de manier waarop je de wereld ervaart en beleeft, net zoals andere soorten drugs. En het is dit effect dat we najagen wanneer we veel drinken en niet de smaak. Je houdt jezelf dan ook voor de gek wanneer je jezelf ervan overtuigt dat je vooral drinkt omdat het zo lekker is.
Misvatting 2: Alcohol helpt mij ontspannen
Dagelijks een drankje bij het eten ’s avonds of op de bank helpt mij ontspannen. Op die manier kan ik even ‘ontstressen’ en mijn zorgen van mij doen laten afglijden. We zijn aangekomen bij misvatting nummer 2 waarmee we ons alcoholconsumptie (of alcoholmisbruik) proberen te verantwoorden. En dat is de misvatting dat alcohol helpt te ontspannen.
Volgens het woordenboek betekent ontspannen ‘losmaken wat gespannen is’ en ‘door afleiding tot rust laten komen’. In onze hectische drukke alledaagse bestaan moeten we zo nu en dan ontspannen om tot rust te komen en de batterij weer op te laden. De boog kan immers niet altijd gespannen staan.
Ontspanning zorgt voor ‘nieuwe energie’ zodat je er weer tegenaan kan. Denk hierbij aan een massage, sporten, seks, meditatie, dansen, iets leuks doen met vrienden, jezelf afzonderen, wandelen of lezen. Je neemt even afstand van al je verplichtingen en doet iets wat voor mentale rust/ontspanning en nieuwe energie zorgt.
Er wordt vaak anders gedacht maar alcohol kan je deze mentale rust/ontspanning niet geven. Alcohol is namelijk een verdovingsmiddel. Alcohol verdooft je zintuigen en bewustzijn en hiermee wordt de illusie van ontspanning gecreëerd. Verdoving is namelijk niet hetzelfde als ontspanning. Als iemand je knock-out (buiten bewustzijn) slaat dan vind je dit toch ook niet ontspannend?
Alcohol drinken zorgt voor een verdovend (dempend) effect. Hetzelfde geldt voor antidepressiva maar daarvan zeggen we niet dat we ze ggebruiken om ons helpen te ontspannen. Bij antidepressiva weten we dat er een ‘onderliggende noodzaak’ toe is.
Kortom, alcohol helpt je niet ‘echt’ ontspannen. Alcohol haalt juist je energieniveau naar beneden en ondermijnt je immuunsysteem. Als je sterk in het leven wil staan dan is echte ontspanning onontbeerlijk. Je kunt je afleiding zoeken in sport, entertainment, lekker in bad gaan, sauna etc. Er zijn talloze manieren waarop we even stoom kunnen afblazen die uiteindelijk een positievere uitwerking hebben op ons leven dan structureel (verdovend) gebruik van alcohol.
Misvatting 3: Alcohol geeft mij zelfvertrouwen
Een feestje of een sociale bijeenkomst kan voor onzekerheid zorgen. Om spanning weg te nemen kan een drankje helpen. Je verliest hierdoor je (sociale) remmingen. Op deze wijze kan het zo zijn dat een verlegen iemand zich op een feestje ontpopt tot een waar feestbeest. Veel mannen drinken in een uitgaansgelegenheid eerst veel bier voordat ze op de dames afstappen omdat ze bang zijn een blauwtje te lopen. Het zelfvertrouwen groeit bij elk biertje dat erin gaat. De angst voor afwijzing wordt als het ware weggezopen.
Door de drank verdwijnen al je remmingen en voel je je een vrij en zelfverzekerd mens. Maar ook hier weer geldt; het is een illusie. Alcohol kan je namelijk geen zelfvertrouwen geven. Sterker nog, alcohol ondermijnt je zelfvertrouwen.
Hoe zit dat precies?
Zelfvertrouwen is een positief bekrachtigend gevoel. Zelfverzekerde mensen stralen hierdoor vaak kracht en rust uit. Angst daarentegen is een negatief gevoel. Je voelt je onzeker en klein.
Wat alcohol doet is ‘tijdelijk’ het onzekere gevoel verdoven waardoor het lijkt alsof je zelfvertrouwen groeit maar het tegenovergestelde is het geval. Teveel drinken zorgt er namelijk voor dat je je schuldig voelt (wat heb ik nou weer gedaan), onbeleefd bent en verkeerde opmerkingen maakt (je verliest je sociale remmingen) en/of overlast veroorzaakt.
Alcohol geeft je geen positief en bekrachtigend gevoel maar is een tijdelijke remedie voor onzekerheid met soms negatieve consequenties waardoor de negatieve gevoelens in je leven toenemen. Na de piek volgt het dal. Gezelligheid en vals zelfvertrouwen maken plaats voor eenzaamheid en leegte waardoor je uiteindelijk steeds meer begint te beseffen dat je in een grote valkuil bent gestapt.
Tot zover; 3 grote misvattingen die bijdragen aan een alcoholprobleem. Met dit artikel willen wij een realistischer beeld van alcohol laten zien. In de media en tussen vrienden onderling wordt alcohol namelijk vaak verheerlijkt terwijl er velen zijn die gebukt gaan onder het gebruik.
Lees meer over alcoholverslaving.