Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Seminar

Nascholing voor huisartsen & POH-GGZ

Onderstaand betreft een seminar die al is geweest. Zodra wij een nieuwe seminar hebben gepland, zullen wij deze pagina updaten. Wilt u op de hoogte blijven en een uitnodiging ontvangen? Meld u zich dan voor ons nieuwsbrief.

Live seminar ‘Hulp bij Verslaving’

Datum: ntb
Tijd: 18:00 – 21:30 uur
Locatie: Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort (locatie SolutionS)

U kunt met dit seminar 3 accreditatie punten verdienen.

Deelname is GRATIS.

Wij nodigen u van harte uit voor ons gratis informatieve en educatieve live seminar “Hulp bij Verslaving”. Dit seminar richt zich op het vergroten van de kennis en vaardigheden met betrekking tot het herkennen en bespreekbaar maken van een mogelijke verslaving bij uw patiënten. Er wordt veel tijd gemaakt voor uw vragen en casuïstiek bespreking.

Een informatief seminar met ervaringsverhalen, praktische hulpmiddelen, de laatste ontwikkelingen en nieuwe inzichten.

Deze bijeenkomst is aan te raden voor alle huisartsen en POH-GGZ die zich verder willen verdiepen in verslavingen en verslavingszorg.

Tijd

Programma

18.00 Binnenlopen, kennismaken onder het genot van een hapje en drankje
18.30 Introductie, bespreken casuïstiek en behoefte
18.45 Inleiding over ontstaan verslaving en impact op naasten
19.30 Korte pauze
19.45 Gokverslaving
20:15 Diagnostiek in de verslavingszorg
20.45 Diagnostiek in de praktijk: hoe pak je het aan?
21.30 Nabespreken en afsluiting
Sprekers Daan Deenik, Bas Brons, David Warndorff

De sprekers

Psycholoog Daan Deenik vertelt over de verschillende fasen die een patiënt doorloopt tijdens de ontwikkeling van een verslaving. Vanuit het paradigma dat verslaving een familieziekte is wordt uitgelegd wat de impact van verslaving op de naasten is en op welke wijze SolutionS de naasten betrekt bij de behandeling.

Behandelaar en (gokverslavings) ervaringsdeskundige Bas Brons is specialist in behandelen van mensen met een gokverslaving. Hij vertelt wat gokverslaving is, hoe het werk en hoe u het kunt herkennen. Bovendien geeft hij informatie over de verschillen tussen gokverslaving en middelenverslaving. Gokverslaving is een verslaving die lang verborgen gehouden kan worden voor de mensen in de omgeving als wel voor huisartsen en POH-GGZ. Je ruikt het niet, je ziet het niet, de schaamte is heel groot. Vaak komen mensen met andere klachten bij de huisarts (somberheid, depressie, slapeloosheid, stress) terwijl de werkelijke reden die daaraan ten grondslag ligt verborgen blijft.

Tijdens een actief rollenspel leert u de werkelijke situatie achterhalen, het belang van doorvragen en het betrekken van het systeem bij het (intake) gesprek.

Psychiater David Warndorff legt uit waarom diagnostiek bij verslaving ingewikkelder is dan gewoonlijk. Verslaving is ‘de ziekte van leugens en bedrog’, en de ernstig verslaafde patiënt is vaak net zo oneerlijk tegen de huisarts, de medisch specialist, de bedrijfsarts, en de psycholoog als hij is tegen zijn naasten. Bovendien gaat chronische (en daardoor veelal progressieve) verslaving in de regel gepaard met symptomen die nauwelijks te onderscheiden zijn van symptomen van andere psychiatrische aandoeningen: terugtrekgedrag en isolatie, stemmingsproblemen door zelfmedelijden, slaapklachten en verlies van eetlust, wanen en hallucinaties, geheugenklachten en andere cognitieve problemen. Hoe pak je deze diagnostiek aan?

Per praktijk is gemiddeld 200 patiënten verslaafd aan alcolhol

Volgens onderzoek van het Partnership Vroegsignalering Alcohol is ongeveer 3 tot 10 procent van de patiënten in een gemiddelde huisartsenpraktijk probleemdrinker. Dit komt neer op zo’n 200 mensen per praktijk. Landelijk gezien zijn er in Nederland in totaal 2 miljoen mensen met een verslaving aan middelen, zoals medicatie, drank en drugs of aan gedrag, zoals gokken en seks. 

Over het algemeen benoemt een verslaafde patiënt zijn verslaving niet uit zichzelf. Mede gelet op het verdwijnen van zelfkritiek, zal iemand zijn verslaving vrijwel altijd ontkennen. Voor de huisarts ligt er een belangrijke taak in het signaleren en bespreekbaar maken van de verslaving. Pas wanneer de patiënt de verslaving erkent, en het probleem ervan onderkent, kan het gesprek over behandeling plaatsvinden.

Tijdens het interactieve seminar ‘Hulp bij verslaving’ wordt u bijgepraat over hoe u een verslaving kunt signaleren en bespreken, om vervolgens meer te weten te komen over de verschillende behandelingen. Er wordt ingegaan op comorbiditeit, die de diagnostiek en behandeling flink compliceert en een specifieke aanpak vereist.

Dit seminar is speciaal samengesteld voor alle huisartsen en POH-GGZ die zich verder willen verdiepen in verslavingen en verslavingszorg.

U kunt met dit seminar 3 accreditatie punten verdienen (accreditatie bij LV POH en ABC1).