Seminar

SolutionS Center / Seminar

Wij nodigen u van harte uit voor ons gratis informatieve en educatieve online seminar “Hulp bij Verslaving”. Dit seminar richt zich op het vergroten van de kennis en vaardigheden met betrekking tot het herkennen en bespreekbaar maken van een mogelijke verslaving bij uw patiënten. Er wordt veel tijd gemaakt voor uw vragen en casuïstiek bespreking.  
 
Psycholoog Daan Deenik licht de verschillende verslavingsmodellen toe en geeft u inzicht in de ontwikkelingsfasen van stoornissen in het gebruik van alcohol en middelen. U krijgt bovendien informatie over de verschillende behandelvormen die SolutionS biedt, en over de impact die de stoornis heeft op de naasten van de patiënt. 
 
Verslavingsarts en ervaringsdeskundige Folkert Essenveld legt uit wat zijn vakgebied inhoudt en geeft u de mogelijkheid om hierover vragen te stellen. Tevens krijgt u, ook vanuit zijn eigen ervaring als cliënt, concrete tips over de wijze waarop u het gesprek met uw patiënt aan kunt gaan over deze in de regel met veel schaamte omklede stoornis. 
 
Psychiater David Warndorff legt uit waarom diagnostiek bij verslaving ingewikkelder is dan gewoonlijk. Verslaving is ‘de ziekte van leugens en bedrog’, en de ernstig verslaafde patiënt is vaak net zo oneerlijk tegen de huisarts, de medisch specialist, de bedrijfsarts, en de psycholoog als hij is tegen zijn naasten. Bovendien gaat chronische (en daardoor veelal progressieve) verslaving in de regel gepaard met symptomen die nauwelijks te onderscheiden zijn van symptomen van andere psychiatrische aandoeningen: terugtrekgedrag en isolatie, stemmingsproblemen door zelfmedelijden, slaapklachten en verlies van eetlust, wanen en hallucinaties, geheugenklachten en andere cognitieve problemen. Hoe pak je deze diagnostiek aan? 

Volgens onderzoek van het Partnership Vroegsignalering Alcohol is ongeveer 3 tot 10 procent van de patiënten in een gemiddelde huisartsenpraktijk probleemdrinker. Dit komt neer op zo’n 200 mensen per praktijk. Landelijk gezien zijn er in Nederland in totaal 2 miljoen mensen met een verslaving aan middelen, zoals medicatie, drank en drugs of aan gedrag, zoals gokken en seks.  

Over het algemeen benoemt een verslaafde patiënt zijn verslaving niet uit zichzelf. Mede gelet op het verdwijnen van zelfkritiek, zal iemand zijn verslaving vrijwel altijd ontkennen. Voor de huisarts ligt er een belangrijke taak in het signaleren en bespreekbaar maken van de verslaving. Pas wanneer de patiënt de verslaving erkent, en het probleem ervan onderkent, kan het gesprek over behandeling plaatsvinden. 

Tijdens het interactieve online seminar ‘Hulp bij verslaving’ wordt u bijgepraat over hoe u een verslaving kunt signaleren en bespreken, om vervolgens meer te weten te komen over de verschillende behandelingen. Er wordt ingegaan op comorbiditeit, die de diagnostiek en behandeling flink compliceert en een specifieke aanpak vereist.

Dit online seminar is speciaal samengesteld voor alle huisartsen en POH-GGZ die zich verder willen verdiepen in verslavingen en verslavingszorg. U kunt met dit seminar 3 accreditatie punten verdienen.

Avond

Programma ‘Hulp bij Verslaving’ – volgt

17.30
18.00
18.30
19.00  
19.15
20.45
21.00
Sprekers

 Aangeboden door:


Seminar ‘Hulp bij Verslaving’
Datum: donderdag 10 februari
Aanvang: 
Duur: 

Locatie: online, via ZOOM.

Lees meer over SolutionS

Meld u gratis aan voor de Seminar ‘Hulp bij Verslaving’

Een informatief seminar met ervaringsverhalen, praktische hulpmiddelen, de laatste ontwikkelingen en nieuwe inzichten.

Deze online bijeenkomst is aan te raden voor alle huisartsen en POH-GGZ die zich verder willen verdiepen in verslavingen en verslavingszorg.

Meld u GRATIS aan. Zowel voor huisartsen als POH GGZ.