Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Nazorg verslaving

Ben jij verslaafd? Wij helpen!

Intensief nazorgtraject

Bij terugkeer uit de kliniek volgt de meest kritieke fase van het herstelproces

Je voelt je weer gezond en als herboren, bent vol zelfvertrouwen en er worden plannen gemaakt. Kortom: je hebt weer energie. Tegelijkertijd voel je spanning en onzekerheid; jij bent veranderd, maar jouw omgeving niet. Je wordt geconfronteerd met de gevolgen van verslaving in zowel relationele en zakelijke als materiële sfeer. Een goede begeleiding hierbij is cruciaal.

Nazorg verslaving

Voorkom terugval

Er is goed en slecht nieuws over relapses (terugval). Het slechte nieuws is dat veel cliënten problemen hebben met relapse in het vroege stadium van herstel. Het goede nieuws is dat de meeste mensen die door de gehele behandeling gaan uiteindelijk in staat zijn een stabiel herstel te bereiken. Relapse hoeft jou niet te gebeuren en zelfs als het je gebeurt, kun je er iets aan doen.

Lees over het voorkomen van een terugval

Nazorgprogramma SolutionS

Een nazorgtraject is onlosmakelijk verbonden met een kliniekopname en bestaat uit een ambulante behandeling. Je kunt immers terugvallen in oud gedrag of weer gaan drinken of gebruiken. Daarom is goede begeleiding en het deelnemen aan meetings na de opname zo belangrijk.

De nazorg, after care, van SolutionS is onder andere gericht op het leren hanteren van ‘triggers’ en valkuilen om een terugval te voorkomen. Bovendien wordt er verdere invulling gegeven aan de 12 Stappen en krijg je ondersteuning bij het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen in de leefstijl.

Counselor William vertelt je in onderstaand filmpje wat after care precies inhoudt.
Heb jij, of hebben jouw naasten, nog extra zorg nodig, dan zet SolutionS in overleg met één van de psychiaters een apart traject in gang.

Hoe werkt het nazorgtraject?

Het nazorgtraject start direct na het ontslag uit de kliniek en duurt 5 maanden. Geheel volgens het 12 Stappen Minnesota Model bestaat de nazorg uit individuele- en groepsbijeenkomsten die zoveel mogelijk op 1 dag per week worden ingedeeld. Voor de individuele nazorg krijg je een begeleider toegewezen. Het voordeel is dat je bezoeken aan ons goed kan plannen. Er is daarnaast in overleg ook de mogelijkheid om (aanvullende) afspraken te maken op andere dagen.

In de groep staan verschillende thema’s centraal, die allemaal direct te maken hebben met het leiden van een leven in herstel. Bij de indicatie en frequentie van eventuele extra individuele sessies wordt gelet op wat het beste bij jou en jouw problematiek past.

Groepsbijeenkomsten

De groepsbijeenkomsten van de Ambulante behandeling (en de Nazorg) zijn dynamische groepen. Bij SolutionS houdt dat in dat in de groep zowel cliënten zitten die net gestart zijn met hun behandeling maar ook cliënten die al langer worden behandeld. Of bijvoorbeeld al een klinische opname hebben gehad. Onze ervaring is dat deze samenstelling grote voordelen heeft om in herstel te komen – de cliënten hebben veel steun aan elkaar; het geeft een heel veilig gevoel.

Exit Group

Na het voltooien van de Recovery Group of Deeltijdbehandeling is de Exit Group beschikbaar als vervolgdoelengroep.

Deze wekelijkse groep duurt anderhalf uur en vereist een minimale deelname van vier weken. Het doel van de groep is om te werken aan de laatste doelen in het herstelproces. Om deel te nemen aan deze groep gelden bepaalde voorwaarden, waaronder actieve deelname aan bijeenkomsten en betrokkenheid bij het herstelproces. Als er geen doelen meer zijn om aan te werken, kan men uitstromen uit deze groep.

Lees meer over de Exit Group

Relapse Group

Cliënten die een terugval hebben gehad in het gebruik van middelen, alcohol of processen worden geplaatst in de online Relapse Group. Deze groep bestaat uit vier sessies van anderhalf uur waarin de terugval en het herpakken van herstel besproken worden.

Na je behandeling begint het pas

“Ik ben nu ruim 4 jaar in herstel. Ik bezoek nog steeds wekelijks een meeting waar ik ook service doe. Ik zie enorm het belang dat de ene verslaafde de ander helpt: wij begrijpen elkaar zonder iets uit te hoeven leggen. Wij vinden elkaar op de meetings, daar worden de contacten gelegd. Daar hoor je hoe een ander zaken aanpakt waarmee hij worstelt. Ik leer nog elke keer en geef ook de boodschap door. Ik ben sponsor en heb zelf ook een sponsor. Ik heb gewoon gedaan wat ik bij jullie, SolutionS, heb geleerd. En dat werkt.”

Ex cliënten over de noodzaak van after care

Locaties voor nazorg

SolutionS heeft nazorglocaties in het gehele land, wat jou de mogelijkheid biedt het traject te volgen in de buurt van jouw eigen woonplaats. Bel 033 – 204 85 50 voor meer informatie.

Blog van onze manager nazorg

“Daar sta je dan na 28 dagen in de hoge druk ketel van de afkickkliniek weer in je eigen huiskamer. Voor velen in geen tijden zo lang abstinent geweest en nog beurs en murw van alle indrukken, inzichten en (zelf-)reflecties uit de kliniek. Voor de één is het doodeng om weer terug te keren bij alles en iedereen die je een maand geleden hebt achtergelaten. Voor de ander lijkt het een eitje want je probleem is nu toch opgelost en je weet nu toch wat je moet doen?”

Lees zijn blog

Nazorggroepen voor familie en ex-cliënten

De familie wordt nauw betrokken bij de behandeling; zowel tijdens de kliniekopname als tijdens het daarop volgende ambulante nazorgtraject. Dit totale traject voor de familie heet het “Familieprogramma”. Tijdens en na de kliniekopname zijn er voor de familie en voor ex-cliënten ook verschillende bijeenkomsten.

Hierover kunt u meer lezen op de pagina Familieprogramma.