Nazorg verslaving

SolutionS Center / Hulp bij verslaving / Nazorg verslaving

Bij terugkeer uit de kliniek volgt de meest kritieke fase van het herstelproces

Je voelt je weer gezond en als herboren, bent vol zelfvertrouwen en er worden plannen gemaakt. Kortom: je hebt weer energie. Tegelijkertijd voel je spanning en onzekerheid; jij bent veranderd, maar jouw omgeving niet. Je wordt geconfronteerd met de gevolgen van verslaving in zowel relationele en zakelijke als materiële sfeer. Een goede begeleiding hierbij is cruciaal.

Voorkom terugval in verslaving

Voorkom terugval

Veel cliënten hebben problemen met relapse in het vroege stadium van herstel.

Lees over het voorkomen van een terugval

Nazorgprogramma SolutionS

Een nazorgtraject is onlosmakelijk verbonden met een kliniekopname. Je kunt immers terugvallen in oud gedrag of weer gaan drinken of gebruiken. Daarom is goede begeleiding na de opname zo belangrijk.

De nazorg, after care, van SolutionS is onder andere gericht op het leren hanteren van ‘triggers’ en valkuilen om een terugval te voorkomen. Bovendien wordt er verdere invulling gegeven aan de Twaalf Stappen en krijg je ondersteuning bij het doorvoeren van noodzakelijke veranderingen in de leefstijl.

Counselor William vertelt je in dit filmpje wat after care precies inhoudt. 

Heb jij, of hebben jouw naasten, nog extra zorg nodig, dan zet SolutionS in overleg met één van de psychiaters een apart traject in gang.

Hoe werkt het nazorgtraject?

Het nazorgtraject start direct na het ontslag uit de kliniek en duurt 13 weken. Geheel volgens het 12 Stappen Minnesota Model bestaat de nazorg uit individuele- en groepsbijeenkomsten die zoveel mogelijk op 1 dag per week worden ingedeeld. Voor de individuele nazorg krijg je een begeleider toegewezen. Het voordeel is dat je bezoeken aan ons goed kan plannen. Er is daarnaast in overleg ook de mogelijkheid om (aanvullende) afspraken te maken op andere dagen.

In de groep staan verschillende thema’s centraal, die allemaal direct te maken hebben met het leiden van een leven in herstel. Bij de indicatie en frequentie van eventuele extra individuele sessies wordt gelet op wat het beste bij jou en jouw problematiek past.

Groepsbijeenkomsten

De groepsbijeenkomsten van de Ambulante behandeling (en de Nazorg) zijn dynamische groepen. Bij SolutionS houdt dat in dat in de groep zowel cliënten zitten die net gestart zijn met hun behandeling maar ook cliënten die al langer worden behandeld. Of bijvoorbeeld al een klinische opname hebben gehad. Onze ervaring is dat deze samenstelling grote voordelen heeft om in herstel te komen – de cliënten hebben veel steun aan elkaar; het geeft een heel veilig gevoel.

Nazorg verslaving

Na je behandeling begint het pas

“Ik ben nu ruim 4 jaar in herstel. Ik bezoek nog steeds wekelijks een meeting waar ik ook service doe. Ik zie enorm het belang dat de ene verslaafde de ander helpt: wij begrijpen elkaar zonder iets uit te hoeven leggen.”

Ex cliënten over de noodzaak van after care.

Locaties voor nazorg

SolutionS heeft nazorglocaties in het gehele land, wat jou de mogelijkheid biedt het traject te volgen in de buurt van jouw eigen woonplaats.

Informatie

Bel 033 – 204 85 50 voor meer informatie met het secretariaat in Amersfoort.

Terugval verslaving voorkomen

Blog van onze manager nazorg

“Daar sta je dan na 28 dagen in de hoge druk ketel van de afkickkliniek weer in je eigen huiskamer. Voor velen in geen tijden zo lang abstinent geweest en nog beurs en murw van alle indrukken, inzichten en (zelf-)reflecties uit de kliniek.”

Lees zijn blog

Nazorggroepen voor familie en ex-cliënten

De familie wordt nauw betrokken bij de behandeling; zowel tijdens de kliniekopname als tijdens het daarop volgende ambulante nazorgtraject. Dit totale traject voor de familie heet het “Familieprogramma”. Tijdens en na de kliniekopname zijn er voor de familie en voor ex-cliënten ook verschillende bijeenkomsten.

Hierover kunt u meer lezen op de pagina Familieprogramma.

Afmelding

Wanneer je niet in de gelegenheid bent om jouw after care afspraak na te komen, dan verzoeken wij jou uiterlijk 24 uur voor aanvang telefonisch af te zeggen. Indien dit in het weekend valt, verwachten wij een e-mail van jou. In geval van niet tijdig afzeggen van jouw afspraak zijn wij, ongeacht de reden, genoodzaakt de afspraak in rekening te brengen (à € 75,- inclusief BTW).

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.