De zomer: een periode van festivals en vakanties. Hoe voorkom je terugval?

De zomer: een periode van festivals en vakanties. Hoe voorkom je terugval?

De zomerperiode: rokjesdagen, terrasjes en festivals, vakanties. Hartstikke gezellig allemaal, maar niet altijd makkelijk als je in herstel bent. Hoe ga je hiermee om? Wij zetten hieronder een handvatten voor je op een rij, om je een hart onder de riem te steken en je te helpen de zomer vol vertrouwen en plezier tegemoet te treden!

Je hoeft niet te gaan!

Het is een beetje een open deur, maar wel een belangrijke eerste tip. Is dit je eerste jaar in herstel, of ben je al langer clean maar vind je bepaalde situaties lastig? Ga dan gewoon niet! Het klinkt simpel – en dat is het ook. Je bent niemand iets verplicht.

Ken je triggers en gooi excuustruzen overboord…

De volgende triggers en excuses komen je vast bekend voor. ‘Het is vakantie, dus dan kan een drankje wel (uit onze Facebook-poll bleek dat 74% van de respondenten méér drinkt tijdens de vakantieperiode).’ ‘Alcohol en drugs zorgen ervoor dat ik losser word en me makkelijker openstel.’ Misschien nam je tijdens een festival altijd een pilletje, stak je af en toe een jointje op om stress te verlichten. En ach, ééntje kan wel en ‘ik heb het verdiend’. Trap er niet in! Breng jouw triggers in kaart en wees de verslaving voor.

Heb een plan

Ga je naar een feestje of andere mogelijk lastige situatie, zorg er dan voor dat je zelf een plan hebt. Rij niet met iemand mee, maar ga met je eigen auto. En als je wel met iemand meerijdt, zorg er dan voor dat je wat extra geld op zak hebt om een taxi te kunnen pakken als jij eerder naar huis wilt (tenzij cash geld een trigger is!). Ga je met het openbaar vervoer, bekijk dan even het reisschema zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Stel je omgeving op de hoogte

Het is fijn om mensen in je omgeving te hebben die weten waar je doorheen gaat en waarmee je bezig bent. Zij kunnen jou steunen. Vraag hen af en toe even bij je in te checken om te horen hoe het gaat, en of zij jou kunnen helpen je bewust te maken van signalen van ongemak. Bespreek van tevoren uitgebreid wat je van elkaar verwacht.

Houd je glas in de gaten

Haal zelf je drankje en zorg ervoor dat je jouw eigen glas altijd bij de hand houdt. Zo voorkom je niet alleen dat er iets in wordt gedaan, maar heb je ook controle over wat je drinkt en hoe hoog het tempo is. Er wordt ook minder snel aan je gevraagd of je iets wilt drinken en je hebt minder kans op ‘lastige vragen’. Ben je je glas onverhoopt toch uit het zicht verloren, al is het maar heel even: bestel een nieuwe! Dan kun je niet ‘per ongeluk expres’ drinken van andermans alcoholische drankje.

Bestel geen rondjes

Op het moment dat je zelf rondjes gaat bestellen, ben je uit het zicht en kun je eventuele misstappen beter camoufleren. Houd het dus gewoon bij jouw eigen drankje.

Blijf abstinent

In het 12 stappen Minnesota model staat totale abstinentie centraal. Je gebruik dus helemaal niks meer. Het gebruiken van een ander middel brengt jou razendsnel terug bij jouw drug of choice. Ga je dus een terrasje pakken, bestel dan water of frisdrank en trap niet in ‘dat ene biertje kan wel’. Bestel ook geen alcoholvrij bier, want dat triggert dezelfde regionen in je brein!

Onthoud HALT

HALT is een afkorting, die staat voor hunger, angry, lonely, tired.

  • Hunger/trek: zorg dat je genoeg water drinkt en regelmatig eet;
  • Angry: let bewust op alles dat je wel hebt: toffe vrienden, verbinding, sober leven, geen kater morgen!
  • Lonely: ook onder je beste vrienden kun je je eenzaam gaan voelen, en die vorm van eenzaamheid is erger dan alleen op je kamer. Dus zorg ervoor dat je vrienden goed op de hoogte zijn, zodat je altijd kunt delen en in contact blijven!
  • Tired: bereid je ook fysiek goed voor; door bijvoorbeeld de dagen voor een feestje op tijd naar bed te gaan en te blijven sporten.

Pak de twaalf stappen erbij!

Zorg ervoor dat je de twaalf stappen helder hebt. Daaraan heb je houvast.

Stap 1 – Erken je verslaving en de gevolgen
Stap 2 – Geef toe dat je hulp nodig hebt
Stap 3 – Aanvaard de hulp
Stap 4 – Maak de balans op van je leven
Stap 5 – Ga aan de slag. Allereerst door je uit te spreken naar een vertrouwenspersoon
Stap 6 – Onderzoek je zwakheden en tekortkomingen
Stap 7 – Uit je bereidheid om te werken aan je gedrag
Stap 8 – Ga na wie je schade hebt berokkend
Stap 9 – Maak het goed met deze mensen
Stap 10 – Hou door zelfonderzoek voortdurend een vinger aan de pols
Stap 11 – Creëer stilte in je leven door gebed of meditatie
Stap 12 – Geef je ervaringen door aan lotgenoten

Andere Tips & Tricks

  • Bezoek meer meetings;
  • Houd extra scherp contact met je sponsor;
  • Weet wanneer je naar huis moet gaan;
  • Voorkom uitdroging en drink genoeg water;
  • Geef zelf een feest;
  • Wees actief, steek je energie in het voeren van fijne gesprekken, dansen of keihard meezingen.

Mis je er een paar, en heb je zelf tips die goed werken? Stuur ze door naar marleen.lassche@solutions-center.nl !

Toch teruggevallen, wat nu?

We weten dat het afkicken niet het grootste probleem is. Misschien ben jij al langere tijd clean, of meerdere keren clean geweest. De terugval, dat is het probleem. Soms is het lastig om dat wat je geleerd hebt, toe te passen – bijvoorbeeld als je heel erge zucht ervaart omdat er iets is voorgevallen. Wanneer je positief in het leven staat, sta je nu eenmaal steviger in je schoenen. En onthoud: terugval is inherent aan de hersenziekte verslaving. Meer daarover lees je hier en hier en kun je mooi zien in onderstaand filmpje van vooraanstaand psychiater Els Noorlander.

Geef de moed niet op! Focus op je herstel, en niet op ‘niet terugvallen’. Ben je teruggevallen, kijk dan naar de situatie als een op zichzelf staand iets. Wie was erbij betrokken, wat gebeurde er, waar was je? Wat waren jouw triggers? Breng dit goed in beeld, en bedenk een manier om er de volgende keer beter mee om te gaan. Het kost tijd om het brein terug te veranderen.

Heb je hulp nodig?
Neem vrijblijvend contact met ons!

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Intakeformulier: intakegesprek aanvragen

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.