Binge drinking, onder jongeren beter bekend als comazuipen, is het drinken van grote hoeveelheden alcohol in korte tijd, afgewisseld met perioden waarin niet of nauwelijks wordt gedronken.
Het risico op een alcoholvergiftiging is tijdens deze ‘binges’ erg groot. Iemand kan de hele week geen druppel alcohol aangeraakt hebben, maar in het weekend ineens acht glazen bier wegwerken. Het zenuwstelsel kan verdoofd raken en na bewusteloosheid kan een coma optreden met in ernstige gevallen zelfs de dood tot gevolg.
Op het moment dat het bloedalcoholgehalte stijgt tot 0,8 promille of meer, dan spreekt men van binge drinking. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur. Het fenomeen komt in alle leeftijdscategorieën voor, het wordt echter steeds populairder onder jongeren.
Elk jaar drinken meer Nederlandse jongeren zich in coma. Uit Europese cijfers blijkt dat Nederlandse jongeren meer drinken dan hun Europese leeftijdgenoten. In de weekenden en op vakantie zijn vooral drankspelletjes en Happy Hour populair. Vooral op het onvolgroeide lichaam heeft alcohol rampzalige gevolgen:
Daarnaast komen de school-, studie- en werkprestaties in gevaar en ontstaan er op straat meer ongelukken en agressie. Regelmatig Binge drinken op jonge leeftijd heeft ook gevolgen op latere leeftijd. Aangezien alcohol veel calorieën bevat kan dit op latere leeftijd bijdragen aan overgewicht.
De gevolgen van Binge drinken voor jongeren zijn dus extra gevaarlijk. Echter, Binge Drinking voor volwassenen brengt ook veel lichamelijke risico´s met zich mee:
"*" geeft vereiste velden aan