Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 08:00 - 17:30 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Drugsverslaving

Ben jij verslaafd aan drugs? Wij helpen!

Hulp bij verslaving aan drugs

Een drugsverslaving is een ernstig probleem met grote gevolgen voor zowel de verslaafde als voor zijn of haar omgeving. Er is sprake van een drugsprobleem wanneer de middelen niet meer recreatief gebruikt (kunnen) worden en het drugsgebruik iemands sociale leven beheerst en de relatie met naasten, sportprestaties of hobby’s beïnvloedt.

Drugs kunnen grofweg in drie categorieën worden ingedeeld:

Cannabis (wiet, hasj, marihuana) heeft meerdere effecten tegelijkertijd en kan zowel verdovend als hallucinerend werken. Met name wiet is een zeer onderschatte drug, zowel in termen van de werking ervan als in termen van de fysieke en psychische schade die deze drug kan veroorzaken. Cannabis is bij veelvuldig gebruik net zo gevaarlijk als harddrugs.

Van recreatief gebruik naar drugsverslaving

Het duurt vaak lang voordat iemand zich realiseert dat recreatief drugsgebruik is omgeslagen naar obsessief gebruik. Elke keer neemt men zich voor dat dit keer de laatste keer was maar steeds komt het moment dat men toch weer toegeeft. Dit heeft niets met zwakte te maken. Net als bij andere verslavingen is toegeven dat er sprake is van een drugsverslaving een grote overwinning. Pas dan kan men beginnen met de verslaving te overwinnen.

Ontkenning van een drugsprobleem

Vaak wordt een drugsprobleem lange tijd ontkend. De verslaafde denkt dat hij of zij elk moment kan stoppen met drugs gebruiken. Meestal zijn er goede voornemens ten aanzien van minderen of stoppen, waarvan vervolgens niets terecht komt. Een drugsprobleem wordt lang verzwegen en verdoezeld.

Tot het moment komt dat de verslaafde of zijn of haar naaste omgeving zich realiseert dat het zo echt niet langer gaat. SolutionS wordt regelmatig benaderd door bezorgde partners, ouders of familieleden en hun gevoel van onmacht is vaak schrijnend. Zij willen graag helpen, maar weten niet hoe. Zie onze pagina naasten.

Gevolgen van drugsverslaving

Cocaïne kan met name serieuze hart- en hersenproblemen bezorgen, zoals hartritmestoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming, hersenbloeding of een herseninfarct. Ook wiet kan blijvend hersenletsel veroorzaken.

Voorbeelden van lichamelijke gevolgen van drugsgebruik

  • Langdurig drugsgebruik verandert de werking van de hersenen. Drugsgebruik zorgt voor enorme pieken van beloningsstoffen en daarmee voor overstimulatie van het beloningscentrum in de hersenen. De hersenen passen zich aan deze situatie aan door zelf minder beloningsstoffen af te geven en het aantal receptoren voor beloningsstoffen te verminderen. Als gevolg daarvan is de verslaafde bijna niet meer in staat tot het ervaren van plezier. Alleen drugsgebruik kan de hoeveelheid beloningsstoffen weer snel naar een normaal niveau brengen. Om de euforische roes weer te voelen, moet een drugsverslaafde bovendien steeds méér drugs gebruiken.
  • Cocaïnegebruik kan serieuze hart- en hersenproblemen veroorzaken, zoals hartritmestoornissen, hartstilstand, hartinfarct, hartverlamming of een herseninfarct.
  • Door het snuiven van speed en cocaïne kan het neusslijmvlies geïrriteerd en beschadigd raken. Het snuiven kan ontstekingen en bloedneuzen veroorzaken. Bij langdurig cocaïnegebruik kan het neustussenschot helemaal verdwijnen.
  • XTC en speedgebruik kan leiden tot knarsetanden waardoor gebitsslijtage ontstaat. Ook vermindert de drugs de aanmaak van speeksel waardoor het risico op cariës groter wordt.
  • Speed verhoogt de hartslag en bloeddruk en het risico op hartritmestoornissen.
  • Veel cocaïnegebruikers ontwikkelen chronische longaandoeningen, zoals COPD.
  • Crystal meth, ookwel Tina genoemd, zorgt voor ernstige gezondheidsklachten.