Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Na je behandeling begint het pas

Je stapt de kliniek uit, barstensvol energie. Je hebt zelfvertrouwen, je maakt plannen en voelt je als herboren. Je kunt alles aan! Toch is het ook spannend en onzeker, de wereld die je tegemoet treedt. Je hebt jezelf opnieuw gevonden en bent veranderd, maar je komt terug in je oude omgeving. In die omgeving word je geconfronteerd met de verwoesting die jouw verslaving heeft achtergelaten, met triggers in allerlei vormen en maten. Zo’n tweederde van de cliënten heeft binnen drie maanden na het verlaten van de kliniek (behandeling) een terugval. Dat heet een SLIP, Sobriety Losing It’s Priority.

Hoe zorg je er nou voor dat je blijft staan, in je nieuwe Zelf? In dit artikel kun je lezen over relapse preventie. Ook het nazorg traject is belangrijk, daarover vertelt counselor William in deze video.

Dit keer besteden we aandacht aan het belang van meetings en sponsors: in de woorden van onze ex cliënten.

Leo: Het uitdragen van de boodschap is zinvol

Stoppen met je middel (drug of choice) laat niet jouw problemen verdwijnen. Daarvoor moet je aan de bak. Door met de 12 Stappen te werken onderzoek je de ziekte van verslaving, en jezelf. Stop je met werken aan het programma, werkt het programma niet meer voor jou. Je kunt dat niet alleen, je hebt anderen nodig. Zoals Leo het zo mooi zegt: “Ook het ‘uitdragen van de boodschap’ is zinvol. De fellowship betekent hulp ván verslaafden, vóór verslaafden en dat is krachtige therapie. We begrijpen, accepteren en ondersteunen elkaar. Zonder druk, zonder oordelen, zonder geheven vingertje. Ik heb wonderen zien gebeuren tijdens en na de meetings. Indrukwekkend! Dus ik ken de kracht van de ene verslaafde die de andere helpt.”

Esther: Het is een warm bad

“Ik ben nu ruim 4 jaar in herstel. Ik bezoek nog steeds wekelijks een meeting waar ik ook service doe. Ik zie enorm het belang dat de ene verslaafde de ander helpt: wij begrijpen elkaar zonder iets uit te hoeven leggen. Wij vinden elkaar op de meetings, daar worden de contacten gelegd. Daar hoor je hoe een ander zaken aanpakt waarmee hij worstelt. Ik leer nog elke keer en geef ook de boodschap door. Ik ben sponsor en heb zelf ook een sponsor. Ik heb gewoon gedaan wat ik bij jullie, SolutionS, heb geleerd. En dat werkt.

Ik vond het doodeng hoor, die eerste meeting pakken. Je hebt geen idee wat je kunt verwachten. Ik had ooit één meeting bijgewoond, bij SolutionS. Zit je daar, nog in behandeling. Overweldigend! Dan word je losgelaten en kom je weer thuis, en moet je het zelf gaan doen. Ga maar naar een fellowship, helemaal alleen naar wildvreemde mensen. De drempel was hoog en ik zat nog best vol schaamte. Maar ik dwong mezelf te gaan, en stapte die drempel over – letterlijk. Eenmaal binnen kreeg ik koffie aangeboden en werd met open armen ontvangen, kreeg telefoonnummers van behulpzame fellows en fellas. Het was een warm bad, en zo ervaar ik dat nog steeds. Met mijn sponsor heb ik het hele stappenprogramma gedaan en geschreven, naar mezelf gekeken. Wat is er gebeurd in mijn leven, wat heb ik niet goed gedaan, hoe kan het anders.

Tuurlijk kun je ook eigenwijs zijn en het alleen willen doen, of niet doen wat er aangeraden wordt. Maar als je terugstapt in je oude leven, val je gauw terug in oude patronen. Doorbreek de oude patronen, leer nieuwe mensen kennen, deel ervaringen, zoek verbinding!”

Frank: Ik mag normaal functioneren in de maatschappij

“Ik ben nu 17 maanden in herstel. Ik ben begonnen met 90 dagen lang elke dag een meeting (90/90) direct toen ik uit de kliniek kwam. Ik heb mogen oefenen met me uitspreken op de meetings en dat brengt me vandaag de dag zoveel vrijheid in mijn hoofd. Ik ben niet meer obsessief bezig met wat er in mijn hoofd allemaal omgaat. Ik heb bij de meetings mogen leren hoe medeverslaafden omgaan met de dagelijkse dingen, op een normale manier. Ik ben service gaan doen, om mijn angsten aan te mogen gaan. En door het overwinnen van mijn angsten op de meeting mag ik nu normaal functioneren in de maatschappij. Meetings, stappenwerk, sponsor, service en hogere macht zijn voor mij essentieel voor een clean en kalm MOOI leven. Ik bezoek minimaal 3 a 4 meetings in de week. Het werkt voor mij. “

Paul: Durf de waarheid te horen

De echte gedragsverandering begint pas na je behandeling. En wat heb je daarvoor over, hoe graag wil jij herstellen? “Ik zit bij een kleine, hechte groep. Wij zeggen: investeer een jaar in jezelf, in je herstel. Wat is een jaar op een mensenleven? Na de derde maand komt de verslaving z’n kop opsteken, en na negen maanden weer. Terugval is niet nodig, maar geloof mij: pas na een jaar begint je hoofd een beetje op orde te raken.

Gekeken naar de twaalf stappen, is het belangrijkst je meetings te pakken: gedeelde smart is halve smart, en delen is helen. Wacht niet, ga meteen na je behandeling naar een fellowship. De drempel is al hoog en je moet zo snel mogelijk uit je oude patroon. Ga niet even op een terrasje zitten, verwijder het nummer van je dealer, vermijd de supermarkt waar je altijd je drank haalde. Ga niet meteen weer 40 uur werken. Er komen altijd onverwachte dingen op je pad. Je hoeft je niet te bewijzen. Ga al die triggers gewoon uit de weg.

Zoek zo snel mogelijk een sponsor die jou durft te zeggen waar het op staat, en durf de waarheid te horen. En hoe meer je belt, hoe gewoner het wordt, en hoe lager de drempel. Een mede-verslaafde hou je niet voor de gek, die kent alle trucs omdat hij die zelf ook uitgehaald heeft en ermee tegen de lamp gelopen is. Alles is zo herkenbaar. Je begrijpt elkaar haast zonder één woord. Je kunt elkaar aankijken en je weet hoe iemand in z’n vel zit. Dat is zo speciaal.

En ja, je kunt het natuurlijk ook op je eigen manier blijven doen. Want dat is zo lekker succesvol geweest. Uiteindelijk zijn we allemaal door ons gedrag, door ons eigen toedoen, naar de klote gegaan. Tuurlijk kende ik ook successen, maar het werd altijd weer op een manier afgeblust.”

Lees het ervaringsverhaal van Paul hier.

Dirk: Mijn eigen manier werkte niet

“Het eerste half jaar nadat ik uit de kliniek kwam, heb ik geprobeerd het op mijn eigen manier te doen. Ik had een sponsor, ik ging naar meetings – maar ik deed niet wat er van mij gevraagd werd. Ik was niet open, eerlijk en bereidwillig en dat heeft geresulteerd in vier terugvallen. Op het moment dat ik uit de kliniek kwam viel ik meteen terug, en daarom wilden mijn ouders mij eigenlijk al niet meer thuis hebben. Ik ben bij een oom en tante gaan wonen. Daar ben ik nog drie keer teruggevallen omdat ik nog steeds niet deed wat het programma verlangde. Na de laatste terugval was het voor iedereen klaar en dreigde ik dakloos te worden. Dat was het moment dat ik mijn rock bottom bereikte en écht wilde veranderen.

Ik ben met een andere sponsor gaan werken en ik ben voor de verandering open, eerlijk en bereidwillig geworden – hoe vervelend het soms ook was. Ik ben aan de Twaalf Stappen gaan werken en ik heb ze inmiddels uitgeschreven en de Tradities ook behandeld, en nu ben ik zelf sponsor. Ik bezoek nu gemiddeld vier meetings in de week. Het eerste jaar na mijn terugvallen bezocht ik vijf/zes meetings in de week en dat heeft mij goed geholpen. De meetings geven mij hoop, moed en kracht om door te gaan. Ook het sociale stukje vind ik zelf heel prettig.

Waar ik zelf best wel tegen aan ben gelopen in het eerste jaar, is dat ik na vijf maanden een relatie kreeg. Aan de ene kant is het heel fijn om een relatie te hebben, maar het bracht ook onzekerheden naar boven en ik wist totaal niet wie ik zelf was. Dat was dus niet altijd even handig. Verder ben ik super blij met het leven wat ik nu heb. Ik ben vandaag de dag 1 jaar, 8 maanden en 9 dagen clean.”

Achille: Het is mijn medicijn

“Ik heb 5,5jr geleden in SolutionS gezeten en ga nog steeds naar meetings: drie keer in de week. Ik zie het als mijn medicijn naast de 12 Stappen, bidden en mediteren. Als ik niet naar meetings ga val ik niet direct terug in middelen, maar wel in gedrag. En na gedrag volgen de gedachten over middelen, en zo verder. Voor mij werken de meetings.”