Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Aftercare

We zijn weer thuis

Daar sta je dan na 28 dagen in de hoge druk ketel van de afkickkliniek weer in je eigen huiskamer. Voor velen in geen tijden zo lang abstinent geweest en nog beurs en murw van alle indrukken, inzichten en (zelf-)reflecties uit de kliniek. Voor de één is het doodeng om weer terug te keren bij alles en iedereen die je een maand geleden hebt achtergelaten. Voor de ander lijkt het een eitje want je probleem is nu toch opgelost en je weet nu toch wat je moet doen?

Eerst zien…

Laten we eerlijk zijn; de klinische fase is weliswaar een intensieve en emotioneel slopende ervaring, maar anderzijds is ze ook lekker veilig en beschermd. Het echte werk begint pas als je gewassen en geschoren weer buiten komt en in eerste instantie nog verblind wordt door het licht. De gevolgen van je voormalige leefpatroon liggen nog op je te wachten, de verleidingen liggen nog binnen handbereik. Je naasten zijn vol goede hoop en willen je helpen, maar ze zijn ook wantrouwend, ongerust en gewapend tegen eventuele nieuwe teleurstellingen.

De megaklus

Dus ook al doe je nog zo je best, blijf je abstinent, ga je naar de nazorg en bezoek je de meetings; je krijgt het bij tijd en wijle zwaar te verduren en het duurt echt nog een hele tijd voordat je de vruchten van je inspanningen zult plukken. Een megaklus dus, die je nooit in je eentje gaat redden. Stoppen met gebruik is een goed begin, maar het onderkennen en veranderen van gedrag dat in de loop van de jaren vaak heel gewoon is geworden, vraagt om hard werken en het accepteren van hulp en feedback. Het leren omgaan met al die lastige gevoelens en situaties die je voorheen oploste met gebruik heb je echt niet na 28 dagen onder de knie.

De aftercare

Wekelijks lopen mensen de aftercaregroepen binnen in al die locaties verspreid over het land. De meest uiteenlopende types, iedereen met zijn eigen verhaal, achtergrond en leefsituatie. Het is mooi, indrukwekkend en soms ronduit ontroerend om te zien hoe al die soms totaal verschillende mensen de moeite nemen om zich in elkaar verdiepen, elkaar te steunen en elkaar durven te confronteren. Natuurlijk ligt er een taak voor de professionals om het in goede banen te leiden en waar nodig adviezen en informatie te geven. De kracht van het aftercare programma ligt echter grotendeels bij de verbinding tussen lotgenoten die hetzelfde proces van herstel doormaken. Jezelf kwetsbaar tonen, je nek uit durven steken, je meest pijnlijke en schaamtevolle gedachten, gevoelens en gedragingen uitspreken. In een setting waarin je niet wordt veroordeeld, waar mensen niet bang zijn om je aan te spreken. Een setting waarin je weer leert wat het de moeite waard maakt om die moeizame weg te gaan. Een setting waarin je weer kunt terugvinden hoe een leven zonder misbruik van drank, seks, coke of wat dan ook spannend, uitdagend en bevredigend kan zijn. Dat is de ambitie van de aftercare, dat is wat we elke dag weer voor elkaar proberen te krijgen.

Manager Aftercare