Alcoholvergiftiging

SolutionS Center / Verslaving  / Alcoholverslaving / Alcoholvergiftiging

Alcohol is een verdovend middel, en werkt dus ook verdovend op het lichaam. Een alcoholvergiftiging ontstaat door het overmatige alcoholconsumptie. De welbekende kater, meestal de dag na het overmatig consumeren van alcohol, is een symptoom van een lichte alcoholvergiftiging.

Een lichte vergiftiging kan ook leiden tot geheugenverlies en black outs. Wanneer iemand bewusteloos of in coma raakt na de inname van (grote hoeveelheden) alcohol, duidt dat op een ernstige vergiftiging.

alcoholvergiftiging

 

Symptomen van een alcoholvergiftiging

Door verdoving van het zenuwstelsel neemt het denkvermogen af en vermindert de coördinatie. Dat leidt niet alleen tot problemen op de korte termijn (denk aan valpartijen, agressie en aantasting van het kortetermijngeheugen), maar juist ook op langere termijn. Je organen krijgen namelijk een enorme klap te verwerken. Dat kan onder meer leiden tot nierfalen en leverdisfunctie. In sommige – uitzonderlijke – gevallen kan alcoholvergiftiging zelfs dodelijk zijn. Alcohol kan het ademhalingsstelsel uitschakelen en een hartstilstand veroorzaken.

Een primaire reactie van het lichaam op een alcoholvergiftiging is braken. De organen kunnen de hoeveelheid alcohol niet meer afbreken, waardoor het lichaam een andere manier zoekt om zich van de alcohol te ontdoen. Ook ernstige verwardheid, een onregelmatige of trage ademhaling, onderkoeling, schuim op de mond en bewusteloosheid/coma zijn indicatoren dat er sprake is van een zware alcoholvergiftiging.

Wat zijn de gevolgen van alcoholvergiftiging?

In het algemeen geldt dat hoe jonger een persoon is, hoe groter het risico is op blijvende gezondheidsschade. Met name in de puberteit, wanneer het lichaam nog volop in ontwikkeling is, kan een zware vergiftiging veel schade veroorzaken. De lijst met bijwerkingen en negatieve consequenties van (overmatig) alcoholgebruik is immens en wordt alsmaar langer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek levert immers steeds verdergaande inzichten op over de consequenties.

Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de gevolgen op de korte termijn (kater, misselijkheid, braken) en op lange termijn. De relatie tussen overmatig alcoholgebruik en alcoholvergiftiging en het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker is allang niet meer aan twijfel onderhevig. Daarnaast bestaat een sterk verhoogde kans op leverschade, nierfalen, slokdarmproblemen, hartproblemen en hersenaandoeningen als Korsakov.

Wat moet je doen bij alcoholvergiftiging?

Mocht je bij iemand zijn die ernstige alcoholvergiftiging heeft opgelopen, blijf dan bij hem of haar en schakel medische hulp in. Probeer hem in een koele ruimte te krijgen en probeer te voorkomen dat de persoon bewusteloos raakt. Is hij bewusteloos, breng hem dan in de stabiele zijligging zodat hij niet stikt in zijn tong of braaksel.

In veel gevallen is alcoholvergiftiging een symptoom van een breder probleem. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verslaving. In dat geval is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Verslaving is namelijk een ernstige hersenziekte, die bovendien progressief is. De ziekte is te behandelen, maar hiervoor is wel professionele hulp vereist.

Zo kijken wij niet alleen naar de verslavingsproblematiek, maar belichten we ook nauwkeurig de achterliggende oorzaken. Overmatig gebruik van alcohol, wat kan leiden tot een alcoholvergiftiging, is in veel gevallen namelijk een manier om even te ontsnappen aan de realiteit van alledag. Stress op het werk, traumatische ervaringen. een druk gezinsleven, financiële problemen – het kan allemaal van invloed zijn.

Afkickkliniek voor alcoholisme en alcoholverslaving

Als je wilt weten of je binnen de risicogroep valt, dan kun je via onze website alvast een zelftest doen. Ben je op zoek naar hulp of wil meer weten over onze diensten? Dan kun je ons bereiken via de chat op de site, te bellen met 033 – 204 85 50, of door te mailen naar info@solutions-center.nl.

 


Ben je op zoek naar hulp of heb je vragen?

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Online: Intake aanvragen

We zijn ook bereikbaar op de chat op onze site.


Alles over alcoholverslaving

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.