Alcoholvergiftiging

SolutionS Center / Alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging

Alcoholvergiftiging komt steeds vaker voor. Oorzaak hiervan is het zogeheten ‘binge drinking’, ook wel bekend onder de term comazuipen. Hiervan is sprake wanneer het bloedalcoholgehalte binnen korte tijd stijgt tot 0,8 promille of meer, wat bij mannen neerkomt op ongeveer 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur. Het lichaam kan deze hoeveelheden niet goed verwerken.

Gevolg hiervan is dat het zenuwstelsel verdoofd raakt, waardoor het denkvermogen afneemt en de coördinatie vermindert. Dat leidt niet alleen tot problemen op de korte termijn (denk aan valpartijen, agressie en aantasting van het kortetermijngeheugen), maar juist ook op langere termijn. Organen krijgen namelijk een enorme klap te verwerken. Dat kan onder meer leiden tot nierfalen en leverdisfunctie. In sommige – uitzonderlijke – gevallen kan alcoholvergiftiging zelfs dodelijk zijn.

alcoholvergiftiging

Symptomen van een alcoholvergiftiging

Een alcoholvergiftiging ontstaat door het overmatig gebruik van alcohol. Dat kan leiden tot een lichte vergiftiging, maar ook tot een zware vorm van alcoholvergiftiging. De welbekende kater, meestal de dag na het overmatig consumeren van alcohol, is een symptoom van een lichte alcoholvergiftiging. Wanneer iemand bewusteloos raakt na de inname van (grote hoeveelheden) alcohol, duidt dat op een ernstige vergiftiging.

Een primaire reactie van het lichaam op een alcoholvergiftiging is braken. De organen kunnen de hoeveelheid alcohol niet meer afbreken, waardoor het lichaam een andere manier zoekt om zich van de alcohol te ontdoen. Ook ernstige verwardheid, een onregelmatige of trage ademhaling, onderkoeling, schuim op de mond en bewusteloosheid/coma zijn indicatoren dat er sprake is van een zware alcoholvergiftiging.

Wat zijn de gevolgen van alcoholvergiftiging?

In het algemeen geldt dat hoe jonger een persoon is, hoe groter het risico is op blijvende gezondheidsschade. Met name in de puberteit, wanneer het lichaam nog volop in ontwikkeling is, kan een zware vergiftiging veel schade veroorzaken. De lijst met bijwerkingen en negatieve consequenties van (overmatig) alcoholgebruik is immens en wordt alsmaar langer. Nieuw wetenschappelijk onderzoek levert immers steeds verdergaande inzichten op over de consequenties.

Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de gevolgen op de korte termijn (kater, misselijkheid, braken) en op lange termijn. De relatie tussen overmatig alcoholgebruik en alcoholvergiftiging en het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker is allang niet meer aan twijfel onderhevig. Daarnaast bestaat een sterk verhoogde kans op leverschade, nierfalen, slokdarmproblemen, hartproblemen en hersenaandoeningen als Korsakov.

Wat moet je doen bij alcoholvergiftiging?

In veel gevallen is alcoholvergiftiging een symptoom van een breder probleem. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een verslaving. In dat geval is het verstandig om professionele hulp te zoeken. Verslaving is namelijk een ernstige hersenziekte, die bovendien progressief is. De ziekte is te behandelen, maar hiervoor is wel professionele hulp vereist. SolutionS biedt goede, adequate en op maat gesneden hulp bij alcoholverslaving.

Zo kijken wij niet alleen naar de verslavingsproblematiek, maar werpen we ook een nauwkeurig licht op de achterliggende oorzaken. Overmatig gebruik van alcohol, wat kan leiden tot een alcoholvergiftiging, is in veel gevallen namelijk een manier om even te ontsnappen aan de realiteit van alledag. Stress op het werk, een druk gezinsleven, financiële problemen – het kan allemaal van invloed zijn.

Afkickkliniek voor alcoholisme en alcoholverslaving

SolutionS streeft ernaar om samen met de cliënt totale abstinentie of normalisering van gedrag te bereiken. Als erkende GGZ instelling in Nederland beschikken onze verslavingsexperts over de benodigde expertise, ervaring en kunde om cliënten de best mogelijke zorg te bieden en verslavingsproblemen te overwinnen.
Als je wilt weten of je binnen de risicogroep valt, dan kun je via onze website alvast een zelftest doen. Op zoek naar acute hulp of meer weten over onze diensten? Dan kun je ons bereiken op 033 204 85 50, of door te mailen naar info@solutions-center.nl.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.