Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Stap 12: The endgame: continuïteit in mijn herstel en dat van anderen.

“Tot een geestelijk ontwaken gekomen als resultaat van deze stappen, probeerden wij deze boodschap uit te dragen naar verslaafden en deze uitgangspunten in al ons doen en laten toe te passen.”

Toen ik aan deze reis begon had ik het idee: ‘Het zijn 12 Stappen, dus als ik stap 12 afgerond heb, ben ik klaar. Afgewerkt, stempel er op, handtekening er onder, diploma in ontvangst nemen: geslaagd!’. De praktijk bleek weerbarstiger.

Hoe langer ik in herstel was, hoe meer het me duidelijk werd dat stappenwerk geen ad hoc werk was, maar dat er een duidelijk verband in zat; een opbouw, als het ware. Stap 1 is de enige stap die je 100% doet: je gebruikt WEL of je gebruikt NIET. Zo klaar als een klontje. De rest van de stappen gaat over groei, ontwikkeling. En ja, dat leidt wel degelijk tot een geestelijk ontwaken: er is zoveel meer in het leven dan alleen maar verdoven. In mijn actieve kon ik alleen maar gebruiken en ging verder alles – vroeger of later – naar de gallemiezen. In herstel is het enige dat ik NIET kan: gebruiken. En wat ik WEL kan? Veel meer!

Ook het ‘uitdragen van de boodschap’ is zinvol. De fellowship betekent hulp ván verslaafden, vóór verslaafden en dat is krachtige therapie. We begrijpen, accepteren en ondersteunen elkaar. Zonder druk, zonder oordelen, zonder geheven vingertje. Ik heb wonderen zien gebeuren tijdens en na de meetings. Indrukwekkend! Dus ik ken de kracht van de ene verslaafde die de andere helpt.

Het tweede gedeelte: ‘deze uitgangspunten in al ons doen en laten toe te passen’ betekent voor mij dat ik deze stappen niet alleen toepas om te kunnen omgaan met mijn verslaving, maar ook dat ik ze toe kan passen op mijn dagelijks leven.

Tenslotte: een gevleugelde uitdrukking in de fellowship is: ‘we kunnen alleen maar behouden wat we hebben door het weg te geven’. Daar heb ik lang helemaal niets van begrepen. Ik heb 30 jaar in een hyper-commerciële wereld gewerkt en deze uitdrukking was voor mij als vloeken in de kerk. In mijn vroegere wereld was het motto: there ain’t such thing as a free lunch! Toen ik – in mijn 52e levensjaar – in herstel ging, begon ik deze overtuiging beetje bij beetje los te laten. Door de boodschap van herstel uit te dragen naar andere verslaafden houden we de fellowship levend en vrij en daarmee ook: onszelf. Want zonder programma, zonder sponsor, zonder meetings, zonder service en zonder stappenwerk zou ik niet zijn waar ik nu ben. Een dankbaar, tevreden en functionerend mens die zijn plaats in de maatschappij weer ingenomen heeft. Dat mag voor iemand die niet bekend is met verslaving een beetje suf klinken, maar voor mij is het een Godswonder: in mijn rock-bottom had ik nooit gedacht dit ooit nog te bereiken…

Stap 12 confronteerde mij met de kracht van karma en vormt geen sluitstuk, maar een daadwerkelijke toepassing van alle stappen in mijn leven. ‘Keep coming back. It works if you work it, so work it, you’re worth it.’ Míjn herstel werd míjn verantwoordelijkheid maar vooral: een leidraad voor het leven:

Ik omarm de 12 Stappen als leidraad in mijn leven en draag graag mijn steentje bij om de fellowship levend en vrij te houden .”


Lees alle 12 Stappen van Leo


 

Leo van Berkom
Leo van Berkom
Addiction Counselor

Leo is counselor voor onze cliënten, systemen en groepen. Hij verzorgt lectures, presentaties en voorlichting voor de ambulante en klinische behandelingen. Tevens ondersteunt hij met zijn expertise de nazorgtrajecten.

Lees alle blogs van Leo!
De 12 Stappen