Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Stap 5: De schaamte voorbij, ik erken wie ik ben

‘Wij bekenden tegenover God, onszelf en iemand anders de ware aard van onze fouten.”

Tja, het uur van de waarheid was aangebroken… Ik moest mijn stap 4 gaan delen. Delen met ‘God’ vond ik nog steeds een brug te ver, met ‘onszelf’ was ik in mijn beleving al klaar (ik had stap 4 immers zelf geschreven) dus bleef alleen ‘iemand anders’ nog over. Nu zul je mij niet horen beweren dat ik in die begintijd een ‘model herstellende verslaafde’ was; mijn oude gedrag behoorde zeker nog niet tot het verleden. Ik was weliswaar van goede wil maar wist ook niet altijd waar ik het moest zoeken. Het enige dat ik echt goed deed in die tijd was nuchter en clean blijven, meetings bezoeken en aan mijn stappen werken. De bereidwilligheid was zeker aanwezig.

Okee, dat werd dus ‘iemand anders’ met wie ik stap 5 ging doen en mijn stap 4 zou gaan delen. Ik had daar ook al snel een ‘veilige’ methode voor gevonden, want schuld en schaamte zaten me nog aardig in de weg. Via ‘www.intherooms.com’ – een soort internationale meeting/chatgroep – had ik goede Skypegesprekken met een Belgisch psychologe die in New York woonde. Dat leek me veilig en ver genoeg weg om niet al te veel last te hebben van schuld en schaamte. Hey, ik zei toch al dat ik niet alles van het programma goed begrepen had in de beginfase… Maar goed, ik had mijn stap 5 – naar eigen inzicht – fatsoenlijk afgerond. Done deal, verder met stap 6! Dat wilde ik dan wel aangaan met mijn eigen sponsor, die sprak ik namelijk ook regelmatig.

Nu was het zo dat mijn sponsor me inmiddels goed kende, beter zelfs dan ik me realiseerde. Hij vroeg dan ook fijntjes hoe het stond met mijn stap 4 en 5. Hij wist natuurlijk wel dat ik met mijn 4 bezig was geweest, we hadden daar regelmatig contact over gehad. Kort en goed: mijn sponsor liet me wel tot de conclusie komen dat ik stap 5 beter met hem kon doen: stap 6 en 7 moesten namelijk ook nog gedaan worden en zonder 5 was daar geen basis voor. We zouden namelijk aan mijn ‘karakterfouten’ gaan werken. En natuurlijk had hij – zoals altijd – ook deze keer weer gelijk…

Dus raapte ik al mijn moed bij elkaar, maakte een afspraak en deed mijn stap 5 met hem. Ik zag daar tegenop; voor een aantal zaken waar ik achter gekomen was, schaamde ik me diep. Tot mijn verbazing echter vertelde ik hem weinig nieuws. De meeste strapatsen herkende mijn sponsor wel en met regelmaat kreeg ik te horen “Had ik ook”. Blijkbaar was ik niet de enige malloot. Dat, en het feit dat ik mijn diepste geheimen eindelijk aan het licht had gebracht, zorgde ervoor dat er een heel gewicht van mij afviel. Mijn rugzak was nu leeg, voor zover ik kon overzien, en mijn karakter en gedrag waren bekend, ik had het basismateriaal voor mijn stap 6 en 7. Mijn valkuilen waren benoemd. Ik kon weer verder.

Terugkijkend met de ‘wijsheid’ van nu kan ik stap 5 dan ook samenvatten als:

“Om te kunnen veranderen moet ik eerst weten wat mijn valkuilen zijn.”


Lees alle 12 Stappen van Leo

 


 

Leo van Berkom
Leo van Berkom
Addiction Counselor

Leo is counselor voor onze cliënten, systemen en groepen. Hij verzorgt lectures, presentaties en voorlichting voor de ambulante en klinische behandelingen. Tevens ondersteunt hij met zijn expertise de nazorgtrajecten.

Lees alle blogs van Leo!
De 12 Stappen