Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Stap 11: Wat geeft mijn leven eigenlijk zin, nu ik niet meer hoef te gebruiken?

“Wij trachtten middels gebed en meditatie ons bewuste contact met God, zoals wij Hem opvatten, te verbeteren, enkel biddend om kennis van Zijn wil voor ons en de kracht die uit te voeren.”

Deze stap, samen met stap 3, wekte in eerste instantie de meeste weerstand bij me op. Het is namelijk nog al wat: ‘gebed, meditatie, God, bidden, Zijn wil..’. Net zo heftig als het “… mijn wil en mijn leven over te dragen aan de zorg van God…” uit de derde stap. Meditatie en gebed, ik had daar allerlei beelden bij. Tien jaar op een kale berg in Tibet op een hard kussentje zitten en dan maar hopen dat ik een meter ging leviteren, of op de Dam in Amsterdam rond gaan lopen in een oranje soepjurk met een triangeltje, intensieve, spirituele en betekenisvolle contacten aanknopen met oosterse mystici, langs de deuren gaan om Het Woord te verspreiden. Kortom: mijn hoofd maakte er weer een mooi drama van.

Op papier is stap 11 de langste stap, maar liefst 33(!) woorden! In de praktijk valt het echter reuze mee. Het draait om zingeving. Mijn gebruik heeft ruim 25 jaar een centrale plaats ingenomen in mijn leven; daar stond ik mee op en ging ik mee naar bed. Soms letterlijk maar altijd figuurlijk. Wanneer kan ik gaan gebruiken, kan ik het zo plannen dat er ruimte is voor gebruik, hoe kom ik aan mijn middel, hoe zorg ik er voor dat ze niet door hebben dat ik gebruikt heb, nou heb ik toch weer gebruikt terwijl ik mezelf nog zo beloofd heb vandaag niet te gebruiken, wat zullen ze van me denken als ze weten hoe veel en wat ik allemaal gebruik…? Kortom: dagwerk, gebruiksgedachten zaten 24/7 in m’n hoofd. En boem!, 27 juli 2010 viel dat in één klap weg. Dat sloeg een gat in mijn dagelijks leven van ongekende omvang, want ik gebruik niet meer. Wat nu?

Ook hier was weer het sleutelbegrip: kleine stapjes. Ik nam eerst een abonnement op de bibliotheek. En maakte er een gewoonte van om drie keer per week daar binnen te lopen, een kop koffie te nemen en op mijn gemak de plank ‘Spiritualiteit’ door te spitten. Veel goedbedoelde zelfhulpboeken, maar al gauw kwam ik er achter dat het boeddhisme me wel aansprak. Niet dat ik boeddhist werd, maar ik haalde er wel wat uit. Leidraad voor mij was dat ik het toe kon passen in mijn dagelijks leven, ik ben nogal praktisch ingesteld. Ik ontdekte ook wandelen: daar bleek ik – nuchter en wel – rustig van te worden. Ook hield ik mijn oren goed open op de meetings: hoe doen de fellows dat. Kortom: het werd een zoektocht en het besef begon te dagen dat niet de bestemming, maar de reis het doel was. En zo denk ik er nog steeds over, de reis duurt voort…

Stap 11 vulde langzaam de leegte die abstinentie achterliet en hielp me mijzelf en mijn leven te waarderen:

“Ik ga op zoek naar een zinvolle invulling van mijn leven en streef ernaar een beter mens te worden.”


Lees alle 12 Stappen van Leo

 


 

Leo van Berkom
Leo van Berkom
Addiction Counselor

Leo is counselor voor onze cliënten, systemen en groepen. Hij verzorgt lectures, presentaties en voorlichting voor de ambulante en klinische behandelingen. Tevens ondersteunt hij met zijn expertise de nazorgtrajecten.

Lees alle blogs van Leo!
De 12 Stappen