Cocaïne op het werk

SolutionS Center / Verslaving  / Cocaïneverslaving / Cocaïne op het werk

Cocaïne is de meest gebruikte illegale drug in Nederland. Het gebruik van cocaïne ligt in Nederland zelfs hoger dan het Europese gemiddelde. Je kunt cocaïne op verschillende manieren gebruiken, waarbij het snuiven van cocaïne de populairste vorm is. Cocaïne geeft de gebruiker een blij en opgewekt gevoel. Je ervaart meer energie, meer zelfvertrouwen en heb het gevoel dat je de wereld aankunt. Cocaïne is echter zeer slecht voor lichaam en geest en bovendien erg verslavend.

Type cocaïnegebruik

Gebruikers van cocaïne zijn grofweg in drie groepen te verdelen.

Feesten

Dit zijn de ‘sociale’ gebruikers. Ze gebruiken cocaïne op feestjes en tijdens het uitgaan. Het doel is vaak meer zelfvertrouwen te ervaren en het nog gezelliger te hebben. Ze ervaren prikkels van muziek en lichten heftiger, kunnen langer doorgaan en/of verminderen de effecten van alcohol – waarmee ze hopen meer te kunnen drinken.

Coping bij psychische problematiek

Deze groep gebruikt drugs om emoties te onderdrukken en minder te voelen, of als ‘zelfmedicatie’ voor andere psychische of lichamelijke klachten.

In een werksetting

Cocaïne wordt door deze groep gebruikt om te kunnen omgaan met een hoge werkdruk, stress en lange werktijden. Soms hopen ze met cocaïne langer wakker te kunnen blijven – denk daarbij aan ploegendiensten of beroepen die lange tijd onderweg zijn. Ook het ervaren van meer zelfvertrouwen en betere concentratie zijn belangrijke motieven voor cocaïnegebruik.

Wij lichten in deze blog deze laatste groep toe, omdat die nog relatief onderbelicht is. Het overmatige cocaïnegebruik wordt in deze groep vaak ook niet, of pas heel laat, herkend. Bovendien wordt er niet vaak aan de bel getrokken en heerst er een groot taboe op. Sterker nog: vaak wordt het gebruik onder collega’s geaccepteerd of oogluikend toegelaten, en er wordt regelmatig samen gebruikt.

Cocaïne in het bedrijfsleven
Cocaïnegebruik tijdens werk

Cocaïneverslaving

Dat wat begint met één keer recreatief gebruik, mondt uit in steeds vaker snuiven en steeds heftiger ontwenningsverschijnselen. Afkicken van coke is dan ook niet eenvoudig.

Lees over cocaïneverslaving.
Afkickverschijnselen cocaïne.

De effecten van cocaïne

Cocaïne geeft energie, meer zelfvertrouwen, verhoogt de concentratie en geeft een opgewekt gevoel. Bij regelmatig gebruik is steeds meer cocaïne nodig om dezelfde effecten te ervaren. Verslaving ligt daarom al snel op de loer. Uiteindelijk ontstaan lichamelijke, psychische, financiële en sociale problemen. Een verslaving is zonder behandeling altijd progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger.

Cocaïne in het bedrijfsleven

Cocaïne is populair in het bedrijfsleven: er worden hoge verwachtingen gesteld aan werknemers, de druk is hoog, er wordt regelmatig overgewerkt. De meeste gebruikers bevinden zich in de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar. De schatting is dat 7,6% van de Nederlandse mannen en 3,3% van de Nederlandse vrouwen van 18 jaar en ouder ooit cocaïne heeft gebruikt (5,4% in totaal).

In welke beroepsgroepen wordt vaker cocaïne gebruikt?

In beroepsgroepen met een hoge werkdruk en waar onderlinge concurrentie heerst wordt vaker cocaïne gebruikt. Denk daarbij aan medisch specialisten, bij professionals in de consultancy en de juridische sector en bij mensen die werken in de bouw of de logistiek. Daarnaast wordt veel gebruikt in beroepen waar cocaïnegebruik onderdeel kan zijn van de cultuur binnen de sector of het bedrijf, bijvoorbeeld in de horeca, de seksindustrie, entertainment. Ook bij bepaalde salesafdelingen, evenals in de advocatuur, op de beurs en bij hoge functies waar de verwachtingen en eisen zeer hoog zijn, ligt het cokegebruik hoog.

Wat kun je als werkgever doen als je cocaïnegebruik vermoedt?

Mocht je als werkgever geconfronteerd worden met de verslavingsproblemen van jouw werknemer dan is dit buitengewoon vervelend voor jou en uiterst pijnlijk voor jouw medewerker.

Het is van groot belang dat je beiden goed geïnformeerd wordt over de ziekte verslaving, de behandelmogelijkheden, het re-integratietraject en dat er snel en adequaat gehandeld wordt.

Lees meer over wat je als werkgever kunt doen.

Informatie voor bedrijfs- en arboartsen.

Mick Boskamp

Ervaringsverhaal Mick Boskamp

“Wat me nog het meest verbijstert als ik terugkijk op de drie decennia waarin ik actief verslaafd was en cocaïne mijn drug of choice, is wat ik me nooit heb gerealiseerd. En dat is dat ik er problemen mee zou kunnen krijgen.”

Lees het verhaal van Mick

Gevolg van cocaïnegebruik

In het begin ervaart iemand die cocaïne gebruikt voornamelijk positieve effecten. Dit motiveert vaker te gebruiken. Hoe vaker je gebruikt, hoe meer cocaïne nodig is om hetzelfde effect te ervaren. En wanneer je niet gebruikt, ontstaan ontwenningsverschijnselen, waardoor je ook op ongebruikelijke tijden gaat gebruiken. Je komt in een vicieuze cirkel terecht en raakt verslaafd. Verslaving is een hersenziekte, wat betekent dat het niet te genezen is. Wel kun je na succesvolle behandeling en het volgen van het nazorgtraject blijvend in herstel komen.

Een cocaïneverslaving zorgt voor ernstige lichamelijke, geestelijke, sociale en financiële gevolgen. Zonder behandeling is het onvermijdelijk “rock bottom” te raken. Je gezondheid gaat ernstig achteruit, je kunt psychische problemen en/of stoornissen krijgen, je verliest vrienden en familie die het gebruik niet meer accepteren en je hebt steeds meer geld nodig om je verslaving in stand te houden.

Maarten Dammers

Maarten Dammers

Ik ondervond aan den lijve de vernietigende werking van verslaafd zijn; het onvermogen om te kunnen doseren en stoppen met het gebruik van drank en drugs. Nuchter en clean blijven valt en staat bij een proces van eerlijk worden en langzaam, laagje voor laagje, je ontkenning los te laten.

Lees het verhaal van Maarten

Hulp en behandeling van een cocaïneverslaving

Wij begrijpen de factoren en omstandigheden die hebben geleid tot cocaïneverslaving en weten welke benadering het beste aanslaat. Eén van de belangrijke pijlers van deze behandeling is het betrekken van jouw gezin in het proces. Daarnaast is het delen van ervaringen met andere verslaafden, zowel in het ambulante traject als in de kliniek, een enorme steun. SolutionS werkt met gekwalificeerde counselors, waarvan een aantal zelf een verslavingsverleden hebben. Zij herkennen jouw problemen en zijn een vanzelfsprekende gesprekspartner. Wij werken zeer discreet. Na behandeling blijft 80% clean en sober.

Ben je op zoek naar hulp of heb je vragen?

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Online: Intake aanvragen

We zijn ook bereikbaar op de chat op onze site.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.