Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 08:00 - 17:30 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Dry January: wat is de tussenstand?

16/01/2020

Half januari: tijd om de eerste balans op te maken! Alle feestdagen zijn geweest, het nieuwe jaar is begonnen en bij veel mensen is per 1 januari de ‘nieuwe ik’ in leven geroepen. Als je in herstel bent van een verslaving, is totale abstinentie onontbeerlijk. Maar ook zonder verslaving(sverleden) is het verstandig om met mate te gebruiken. Alcohol is een harddrug!

Nieuwe rondes, nieuwe kansen!

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun goede voornemens slechts één of twee maanden volhouden. Hoe gaat dat tot nu toe bij jou; zijn deze twee weken goed te doen geweest of begin je het toch moeilijk te krijgen? Wij zetten een aantal tips op een rij die jou helpen het hele jaar gezonder en bewuster te leven.

Tip 1. Alcohol vermijden

Ja, dat is nogal een open deur. Maar toch ook een lastige! Wat kun je doen om alcohol te vermijden?

  • Vermijd plekken waar vaak alcohol wordt gedronken;
  • Ga in plaats van naar de kroeg naar de bioscoop, een museum of een leuke tentoonstelling – ook weer eens iets anders!
  • Ga je uit eten? Ga dan voor een uitgebreide lunch in plaats van diner. Overdag is de trek in dat ene glas wijn of bier een stuk minder.
  • Wil je toch iets dat de zintuigen meer prikkelt? Kies dan een drankje met gember of andere kruiden.

Tip 2. We like to move it, move it

Beweging is key! Sporten zorgt ervoor dat er endorfines en adrenaline vrijkomt: een natuurlijke kick die hartstikke lang aanhoudt. Wanneer je lekker beweegt, voel je je al een stuk gezonder en heb je van nature minder trek in drank of drugs.

  • Intensief sporten in de gym is niet eens nodig, als je dat niet ziet zitten. Een goede wandeling door het bos of de duinen werkt net zo goed!
  • Ga met vrienden leuke dingen doen, zoals bowlen of naar een virtual reality arcade en jaag op zombies!
  • Houd sites als social deal in de gaten voor leuke goedkopere uitjes waarbij je in beweging bent.

Tip 3.Verwen jezelf…

Dat kan op vele manieren! Je hoeft niks tekort te komen als je stopt met drinken. Plus, het geld dat je bespaart kun je uitgeven aan andere dingen!

  • Een dagje pretpark! Gezellig met familie of vrienden, een dag vol beweging en lol.
  • Spaar het geld dat je anders aan drank uitgegeven had apart en koop wat leuks voor jezelf; iets dat je niet nodig hebt, maar wel graag wilt!
  • Haal lekkere gezonde dingen in huis: tropische vruchten, bijzondere thee of speciale koffiebonen.

Voordelen van niet drinken

Wauw, dat zijn er veel, als je erover nadenkt. Alcohol is een harddrug, en hartstikke giftig. Als je dus stopt met drinken, zit je al snel lekkerder in je vel. Het is bovendien een dikmaker, dus als je gewoon normaal blijft eten, val je nog af ook als je stopt met drinken. Je lever heeft even pauze en kan zich bezighouden met belangrijker functies dan het verwerken van giftige stoffen. Je hebt geen katers meer, minder hoofdpijn en je conditie gaat vooruit – waardoor je ook weer meer zin hebt in bewegen. Je huid verbetert en je bent minder moe, je hebt minder kans op geheugenproblemen en stemmingsklachten. En, last but not least: je voorkomt alcoholverslaving.

Niet meer drinken moeilijk?

Misschien vind je het moeilijker dan je dacht om te stoppen met drinken. Het leek zo makkelijk, een hele maand, maar je merkt dat je toch steeds een excuus vindt om een drankje te nuttigen. Dit kan een teken zijn van een verslaving. Des te meer reden om vol te houden! Hoe vaker je trek hebt of merkt dat je depressief of chagrijnig bent zonder drank, hoe groter de kans dat je ontwenningsverschijnselen vertoont.

Heb je het echt moeilijk en grijp je toch naar de drank, dan is het verstandig om met je huisarts te gaan praten. Niks om je voor te schamen! Ontken het niet en ga een open gesprek aan. Verslaving is een ziekte, en kan iedereen overkomen.

Succes!

Hulp bij alcoholverslaving?

Neem contact op! De behandeling wordt vergoed.
Bel ons op: 033 – 204 85 50 of vul meteen het intake aanvraag formulier in.


Meer lezen?