Stoppen met cocaïne

SolutionS Center / Verslaving  / Cocaïneverslaving / Stoppen met cocaïne

Cocaïnegebruik vergt veel van jou en jouw naasten en heeft grote impact op jouw leven. De kans is groot dat je een fysieke en psychische afhankelijkheid hebt ontwikkeld. Die afhankelijkheid druppelt door in alle facetten van je leven, van relaties met anderen tot je werk en je gezondheid, en normaal functioneren wordt steeds lastiger. Je gedrag is veranderd, en dat valt anderen ook op. Ondanks dit alles, kan het moeilijk zijn om de eerste stap te zetten om te stoppen met gebruik. Bovendien moet je, als je wilt stoppen, door afkickverschijnselen heen. Maar, in herstel komen is mogelijk, zeker met de juiste hulp!

Heb je besloten af te kicken van je verslaving aan cocaïne?

Praat er dan over met anderen. Dat is spannend, zeker. Schaamte en taboe spelen daarbij een grote rol. Maar bedenk dat alles gedijt in het donker, en dat je niet alles alleen kunt. Maak een afspraak met je huisarts, voor een verwijzing, en bespreek je probleem met mensen die je vertrouwt. Bovendien zijn er groepen die je kunt benaderen, waar je meetings kunt bezoeken en anderen kunt ontmoeten. Denk aan de NA en de AA. Je kunt ook gaan bijhouden hoeveel en wanneer je cocaïne gebruikt. Op die manier krijg je inzicht in jouw patronen en triggers. Krijg je last van zucht, leid jezelf dan af door bijvoorbeeld mindfulness of meditatie te beoefenen of een wandeling te maken.

Veel cocaïnegebruikers lukt het niet zelf af te kicken. In die gevallen is professionele hulp de beste weg!
Lees hier meer over onze behandelingen voor verslaving.

Veilig stoppen met cocaïne

In sommige gevallen is een medische detox aan te raden. Dat betekent dat jouw lichaam wordt ontgift. Een detox duurt, afhankelijk van een aantal factoren, tussen de zeven en tien dagen. Een detox kan nodig zijn wanneer er een zeer grote lichamelijke en/of geestelijke afhankelijkheid is. Afkickverschijnselen van cocaïne die regelmatig voorkomen zijn ernstige depressie en suïcidaal gedrag, eet- en slaapstoornissen en angst. Goede begeleiding is letterlijk van levensbelang.

Behandeling van cocaïneverslaving

Er zijn diverse manieren om af te kicken van jouw cocaïneverslaving: ambulant, deeltijd of klinisch. Tijdens de intake wordt bepaald welke behandeling het beste bij jou past. Er wordt dan naar jouw hele situatie gekeken. Wat zijn je wensen, hoe ziet je sociale en werkzame leven er uit? Bij alle varianten is onze basis het 12 Stappen Minnesota model. Uitgangspunt daarbij is totale abstinentie, oftewel: je stopt niet alleen met het middel van jouw verslaving, je laat ook alle andere verslavende middelen achterwege. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat je daarmee de kans op blijvend herstel aanzienlijk verhoogt, mede doordat je de kans op cross addiction (verslaving die overslaat op een ander middel of gedrag) verkleint.

De behandelingen maken onder meer gebruik van Cognitieve Gedragstherapie, Motivationele Interviewing en CRAFT (Community Reinforcement And Family Treatment), sport en beweging en creatieve therapie. Je leert betekenis geven aan jouw verleden en steeds meer grip krijgen op jouw leven. Bovendien krijg je inzicht in wat de hersenziekte verslaving betekent, wat jouw triggers zijn en hoe je in herstel komt en blijft.

 

Hulp bij het overwinnen van een cokeverslaving

Het toegeven van een cocaïneverslaving vergt moed. Nog veel meer kracht en doorzettingsvermogen is echter nodig om de drugsverslaving te overwinnen. Ben jij of is iemand in je omgeving verslaafd aan coke? Pak de hulp die je kunt krijgen dan met beide handen aan. SolutionS staat voor je klaar!

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Intakegesprek aanvragen
Hulp wanneer een naaste verslaafd is

Verder lezen? Lees hier alle artikelen over cocaïne en cocaïneverslaving.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.