Top

Vrouwen en alcohol

SolutionS Center / Verslavingen  / Alcoholverslaving / Vrouwen en alcohol

Vrouwen met alcoholverslaving

De laatste jaren is alcoholmisbruik bij vrouwen alarmerend toegenomen. Met name onder hoogopgeleide vrouwen is problematisch alcoholgebruik met bijna 50% gegroeid en de verwachting is dat deze trend zich zal doorzetten. Zowel sociale als biochemische factoren liggen daaraan ten grondslag.

Biochemische factoren

Alcohol heeft op vrouwen een opmerkelijk ander effect dan op mannen. Vrouwen reageren sneller en heftiger op alcohol. Hun lichaamsgewicht is doorgaans lager en hun vetpercentage ligt hoger dan bij mannen. Alcohol wordt in hoge concentraties in vet opgenomen en omdat vrouwen minder enzymen produceren, wordt alcohol minder snel afgebroken door het lichaam.

Sociale factoren

Veel vrouwen combineren werk met de zorg voor hun gezin. Waarschijnlijk u ook. Hierdoor kunt u onder grote druk komen te staan. U moet veel van uzelf: een goede prestatie neerzetten op uw werk, een zorgzame moeder zijn, een leuke echtgenote en een spontane vriendin. Daarnaast probeert u tijd vrij te maken voor sport, vriendschappen en sociale contacten. Uw ouders of schoonouders hebben de laatste tijd misschien meer zorg nodig en op clubs of verenigingen wordt ook een beroep op uw tijd en energie gedaan. Net als veel vrouwen hebt u de neiging steeds voor anderen klaar te staan en uzelf te vergeten. Om te kunnen voldoen aan alle eisen die de omgeving voor uw gevoel aan u stelt, is alcoholmisbruik een gevaar dat op de loer ligt.

Schaamte en schuldgevoel

Gebleken is dat de schaamte en het schuldgevoel ten aanzien van het alcoholmisbruik heel diep zit en vaak een belemmering vormt om hulp te vragen. Doordat zowel u als uw omgeving het drankmisbruik zo lang mogelijk willen verbergen, wordt het alcoholprobleem versneld. Ondanks dat niemand nog opkijkt wanneer een vrouw alcohol drinkt, wekt een dronken vrouw veel reacties op. Dit wordt versterkt door het feit dat uzelf, maar ook uw omgeving vrouwen met een alcoholprobleem harder veroordeelt dan mannen. Dit maatschappelijke taboe maakt het moeilijker om met een alcoholprobleem naar buiten te komen. Met name moeders lijden daardoor onnodig lang, ondervinden relatieproblemen en lijden meer aan depressies.

Speciaal programma voor vrouwen met alcoholverslaving

SolutionS heeft een speciaal behandelprogramma ontwikkeld voor vrouwen met een alcoholverslaving. SolutionS begrijpt de factoren en omstandigheden die hebben geleid tot alcoholverslaving en weet welke benadering het beste aanslaat. Een van de belangrijke pijlers van deze behandeling is het betrekken van uw gezin in het proces. Daarnaast is het delen van ervaringen met andere vrouwen, zowel in het ambulante traject als in de kliniek, een enorme steun. SolutionS werkt met gekwalificeerde vrouwelijke counselors, waarvan een aantal zelf een verslavingsverleden heeft. Zij herkennen uw problemen en zijn een vanzelfsprekende gesprekspartner.

Stel vrijblijvend uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.