Maatschappelijk Werk

Maatschappelijk werk

Bij SolutionS speelt het totaalpakket een grote rol. Wij vinden het belangrijk dat jij, naast een succesvolle afronding van jouw traject, zoveel mogelijk handvatten hebt om in herstel te blijven en op eigen benen kunt staan. Tijdens jouw behandeling komen de 12 Stappen aan de orde, evenals goed eten en bewegen. Naast jouw verslaving spelen echter vaak nog andere problemen, en daarvoor kun je terecht bij maatschappelijk werk. Toine Verhoef en Ton van Gastel lopen als maatschappelijk werkers met onze cliënten mee. Wat dit precies inhoudt? Toine en Ton leggen het uit!

Toine: “Als maatschappelijk werker bij SolutionS spelen wij in op de levensgebieden en problematiek die in relatie staan tot jouw verslaving. Zo gaan bijvoorbeeld verslaving en schulden hand in hand. Als cliënt kom je bij ons in behandeling voor die verslaving, maar wat gebeurt er dan met die schulden? Kom je uit de kliniek, kan de voordeur niet open vanwege alle aanmaningsbrieven. Of je hebt geen veilig huis om naartoe terug te keren – om maar een voorbeeld te noemen. Dat geeft spanning. Maatschappelijk werk gaat over de thema’s waarvoor het therapeutische programma minder ruimte geeft, maar die wel jouw herstel kunnen belemmeren. Denk daarbij aan huisvesting, rolherstel (naast ‘verslaafde in herstel’ ben je immers ook vader, moeder, werknemer, buurman, dochter). Je gaat terug in de samenleving waar het in eerste instantie stuk liep. Wij zoomen eigenlijk in op de vlakken waar het mis ging en dagen jou als cliënt uit om een hulpvraag te formuleren. Vervolgens gaan we op zoek naar een passende oplossing. Op die manier kun je na, en soms zelfs al tijdens, jouw behandeling starten met begeleiding bij andere problemen. Wij onderzoeken de mogelijkheden binnen en buiten SolutionS. Daarbij zoeken we de samenwerking met andere organisaties om voor jou als cliënt passende zorg te organiseren.”

Bekijk onze infograph “Maatschappelijk Werk door SolutionS” (PDF)

Nieuwe agenda

“Jouw verslaving bepaalde jouw agenda, en na jouw behandeling moet die tijd anders ingevuld worden – naast de meetings en je stappenwerk”, vult Ton aan. “Structuur is enorm belangrijk en wij helpen jou zinvolle activiteiten te zoeken die voor regelmaat zorgen. Het kan ook zijn dat jouw verslaving jou geïsoleerd heeft van jouw omgeving: je hebt niemand meer. Vrijwilligerswerk kan dan een optie zijn, en een nieuw, gezond netwerk bouwen. Wij kijken of we iets kunnen organiseren als ondersteuning wenselijk is. Verslaving kan ervoor zorgen dat je geen werk hebt, of je baan niet kunt vasthouden. Dan kijken we naar ondersteuning die voor jou het beste werkt. Dit kan een jobcoach zijn, een begeleider of de werkgever zelf. Werk biedt meer dan alleen inkomen; het geeft ook erkenning, voldoening, bevestiging, structuur en contacten.”

Thuisfront

Niet alleen jij als verslaafde gaat gebukt onder jouw gebruik, jouw omgeving ervaart ook verdriet, spanning, angsten, boosheid. We noemen verslaving niet voor niets een familieziekte. “Tijdens de behandeling loopt er daarom een familieprogramma, en vanuit maatschappelijk werk kijken wij met je mee hoe het er thuis aan toe gaat”, aldus Toine. “Wij helpen jou weer in het reine te komen jouw gezin en weer balans te vinden. Wat het netwerk zelf vraagt, is ook belangrijk. Het thuisfront mag alle vragen stellen. Denk aan vragen als ‘wat is gezond en wat is codependency?’ en ‘in welke mate ben ik helpend voor herstel en in welke mate belemmerend?’.”

Wij begrijpen goed dat de drempel om over bepaalde onderwerpen te praten, hoog kan zijn. Sommige onderwerpen, zoals schulden, geweld, werkeloosheid en armoede, zijn lastig om te bespreken. Tijdens jouw behandeling leer je steeds meer taboe en schaamte los te laten en om hulp te vragen waar nodig. Toine en Ton zijn zoveel mogelijk structureel aanwezig op locaties en benaderbaar voor counselors en cliënten. Zij zijn ook digitaal te bereiken.

 

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.