Eten bij SolutionS

Een hap herstel

Het gaat natuurlijk om de behandeling, maar er is nog iets anders waar we bij SolutionS om geroemd worden: het eten is uitstekend! Ramon van Wolfswinkel (41) zwaait al tien jaar de scepter over de keuken van de kliniek en doet zijn best de cliënten goed en gevarieerd te eten te geven.

“Mensen ontdekken hier de liefde voor eten weer die ze waren verloren in hun actieve verslaving. Dat vind ik mooi.”

Ramon van Wolfswinkel | Kok bij SolutionS“Na tien jaar heb ik het hier nog steeds naar mijn zin, ja! Er gebeurt hier altijd wel wat en je hebt natuurlijk steeds nieuwe cliënten, dat maakt het afwisselend. En het is mooi om het verschil te zien in hoe mensen hier binnenkomen en hoe ze vertrekken. Ze komen niet al te vrolijk binnen, wat logisch is, en naarmate ze meer rust krijgen in de regelmaat hier zie je ze opbloeien. Dat is echt mooi om te zien.

Goed eten is ontzettend belangrijk. Gezondheid is onderdeel van herstel, en daar hoort eten bij. Het is iets dat mensen vaak verwaarloosd hebben in hun actieve verslaving. Hier komt de regelmaat van de drie maaltijden per dag weer terug. Vaak zie je dan dat mensen eten ook weer belangrijker gaan vinden, dat ze ermee bezig zijn dat het gezond is. Daar proberen we mee te helpen, bijvoorbeeld door het vaste menu aan te vullen met de saladebar.

Kantine SolutionSIk kan hier doen wat ik zelf leuk vind: goed eten koken op mooi opgemaakte borden. We serveren ook zelf weleens het eten uit, met name in de weekenden. Dan heb je wat meer contact met de cliënten, omdat je in het restaurant staat. En mensen zijn zo blij met je en met wat je doet. Dat heb je in een restaurant niet altijd. Wat echt een feestje is, is het Kerstdiner. We koken dan ook echt zeven gangen en pakken extra uit. Kerst moet speciaal zijn! De mensen zijn al weg bij hun familie en vrienden, dus dan mag het hier wel wat feestelijker zijn.

Het is fijn en eervol werk. Als je voor zeventig man staat te koken, zit er weleens wel iemand tussen die iets te mieren heeft, maar dat blijf je houden. Mensen geven vaak terug dat ze, als ze hier een maand zitten, geen dag hetzelfde hebben gegeten. Dat is ook iets dat ik probeer te doen. Zoveel mogelijk gevarieerd eten, zodat mensen ook ideeën opdoen voor thuis. Mensen die het verwaarloosd hebben, ontdekken hier hun liefde voor eten en koken weer. En omdat ik niet met al te veel tierelantijntjes kook, kunnen ze het thuis ook maken. Dan komen ze vragen hoe je iets maakt. Dat vind ik mooi.”

Cheesecake uit de kliniek

Voor de bodem:

  • 700 gram boter
  • 250 gram poedersuiker
  • 6 eieren
  • merg van 2 vanillestokjes óf een zakje vanillesuiker
  • 700 gram bloem
  • 15 gram zout
  • 15 gram bakpoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram suiker
  • 27 gram aardappelzetmeel
  • 500 gram mascarpone
  • 8 eieren
  • 3 eierdooiers
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 150 milliliter slagroom

Draai de mascarpone glad en voeg dan de overige ingrediënten voor de vulling toe. Kneed de ingrediënten voor de bodem door elkaar. Rol het deeg uit en bedek er een bakblik mee. Leg daar bakpapier op met gedroogde bruine bonen en bak dit 15 minuten op 180 graden af. Laat het iets afkoelen. Haal dan het bakpapier met de bonen eraf en giet de vulling erop. Bak de cheesecake nog 10 minuten op 160 graden af.

Rode currysoep à la Ramon

  • 500 gram rode currypasta van Kumars
  • 5 liter kokosmelk
  • 5 liter kippenbouillon
  • 1 liter room
  • 25 gram gedroogd limoenblad
  • 1 groot stuk gember
  • 250 gram laoswortel
  • 5 sereh stengels
  • 2 bollen knoflook
  • 1 blik tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 10 grote uien
  • Halve bos tijm
  • Halve bos rozemarijn

Snijd de uien en de knoflook en fruit ze in wat olie tot ze glazig zijn. Fruit dan de currypasta en de overige kruiden even mee. Voeg de gepelde tomaten en de tomatenpuree toe en roer het geheel goed door elkaar. Breng het aan de kook met de kippenbouillon, de room en de kokosmelk. Laat het een tijdje trekken. Zeef de soep zodat hij mooi glad is en dien hem op.

*alle recepten zijn in kliniekporties: voor ongeveer 40 personen. Zelf maken ☺? Deel dan door 10.

 

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.