12 Stappen voor Dummies

De 12 stappen voor Dummies

Wow, wat had ik dat boek graag gehad toen ik begon aan mijn herstel. Ik heb zowat de hele ‘… voor Dummies’-serie uit de bibliotheek getrokken: ‘Spiritualiteit voor Dummies’, ‘Zelfhulp voor Dummies’, ‘Mindfulness voor Dummies’. En ik heb er veel aan gehad. Niet dat ik nou zo buitensporig dom ben, maar omdat er nogal wat op me afkwam; nuchter, clean en wel. Ik wist eigenlijk maar één ding: “Dit nooit meer”. Hoe dan verder? Geen idee, ik ben maar gewoon begonnen. Verloren had ik toch allang van mijn verslaving, ik kon er alleen maar beter van worden…

Na 9 jaar herstel mag ik zeggen dat ik de 12 Stappen redelijk toe weet te passen in mijn leven. Misschien mag ik zelfs wel zeggen dat ik ze – dankzij mijn werk en de studies die ik heb mogen volgen – deels doorgrond heb. De spaghettibrij die het Stappenwerk voor me was in het eerste jaar is nu makkelijker te verteren. Je zult me niet horen zeggen dat herstel geen geheimen meer voor me heeft, want verslaving is een presentje voor het leven en Mister Slick tovert nog al eens een verrassing uit z’n hoge hoed. Maar ik weet nu beter met het leven om te gaan. Niet perfect, maar dat hoeft ook niet. Goed is goed genoeg.

Ik wil wat van deze inzichten delen met jullie. Vroeg herstel is al moeilijk genoeg en ik heb gemerkt dat af en toe een stuk relativering verfrissend kan werken. Althans: bij mij in ieder geval, de boog kan niet altijd gespannen staan. Het zijn de Stappen zoals ik ze ervaar en er zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden: maakt niet uit hóe je ze doet, áls je ze maar doet!

Ik behandel de Stappen stuk voor stuk, en wil alvast het kader aangeven zoals het voor mij werkt: stap 1, 2 en 3 zijn de voorbereidende stappen, warmlopen dus. Stap 4 tot en met 9 zijn de actiestappen, de marathon. Stap 10, 11 en 12 tenslotte zijn de onderhoudsstappen, de dagelijkse training. Je kunt daar vandaag al mee beginnen.

Er zijn vele manieren om naar het Stappenwerk te kijken. Cruciaal is dat je dat nuchter en clean doet. Openheid, eerlijkheid en bereidwilligheid zijn ook helpend, maar je mag het ook met tegenzin doen. Áls je het maar doet! Voor deze reeks neem ik de woordelijke stappen van de NA omdat zij de verslaving als het probleem benoemen, niet de middelen of het soort verslaving. Dat is ook zoals ik het zelf inmiddels zie.

Ik sluit ieder hoofdstuk af met de betreffende stap in mijn eigen woorden. In enkelvoud en tegenwoordige tijd. Mij heeft dat geholpen om het goed binnen te laten komen. Hopelijk heb jij er ook wat aan. Zie dit gewoon als een van de wegen die naar herstel kunnen leiden. En onthoudt: “Don’t stop before the miracle happens!”.

Volgende blog: Stap 1: het fundament!


 

Leo van Berkom
Leo van Berkom
Addiction Counselor

Leo is counselor voor onze cliënten, systemen en groepen. Hij verzorgt lectures, presentaties en voorlichting voor de ambulante en klinische behandelingen. Tevens ondersteunt hij met zijn expertise de nazorgtrajecten.

Lees alle blogs van Leo!
De 12 Stappen

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.