Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Synthetische drugs

In de media kom je regelmatig berichten tegen over synthetische drugs. Maar wat zijn synthetische drugs nu precies? En wat is het verschil met gewone of plantaardige drugs?

Wat zijn synthetische drugs

Synthetische drugs zijn gemaakt in het laboratorium. In de TV serie ‘Breaking Bad’ is bijvoorbeeld te zien hoe een scheikunde leraar zelf Crystal Meth maakt. Specifieke ingrediënten worden gecombineerd en met juiste scheikundige formule kunnen zo synthetische drugs worden gemaakt.

Fentanyl

Op het moment van schrijven is er veel te doen over de gevaarlijke synthetische drug Fentanyl. In Amerika maakt dit middel veel dodelijke slachtoffers en de vrees groeit dat deze drug ook steeds vaker in Europa opduikt.

Net zoals heroïne is Fentanyl een krachtige pijnstiller. Het middel wordt in ziekenhuizen gebruikt bij operaties en normaliter alleen verstrekt aan (terminale) patiënten met ernstige pijn.
Fentanyl wordt in brede zin ook aangeduid als een synthetisch opiaat.

Opiaten

De term opiaat wordt vaak gebruikt om alle stoffen met opium- of morfine-achtige farmacologische werking aan te duiden, die beter onder de bredere term morfinomimetica of opioïden vallen. De belangrijkste opiaten zijn morfine, codeïne, heroïne en thebaïne.

Terug naar synthetische drugs

Voor het brein en het lichaam maakt het niet uit of een drug natuurlijk is of synthetisch (nagemaakt, kunstmatig geproduceerd in een lab). Voorbeelden van synthetische drugs zijn XTC, amfetamine en efedrine. Deze drugs zijn meestal heel specifiek samengesteld (gedoseerd) terwijl de hoeveelheid werkzame stof in natuurlijke of plantaardige drugs kan variëren. Voorbeelden van plantaardige drugs zijn tabak, wiet of hasj.

Let op: bij synthetische drugs kan de samenstelling in een lab nauwkeurig bepaald worden maar dat wil niet zeggen dat de makers van de drug een kwalitatief hoogstaand product voor ogen hebben. Er zijn ook malafide producenten die goedkope of verkeerde rotzooi produceren. Als je van plan bent om synthetische drugs te gebruiken (sterk afgeraden) laat het middel dan in ieder geval testen.

Schadelijk of niet?

Zowel plantaardige drugs als synthetische drugs zijn schadelijk op (de lange) termijn. Kijk maar eens in onze top 7 van verslavende drugs. Het is onzin om te veronderstellen dat natuurlijke drugs niet schadelijk zijn. Zo is er bij tabaksverslaving een verhoogd risico op longkanker.

Designer drugs

Een ander term op drugsgebied die je vaak voorbij hoort komen in de media zijn designer drugs. Met ‘ designer drugs’ bedoelt men nieuwe varianten van reeds bestaande drugs. Door de chemische formule van drugs iets aan te passen ontwerpt men als het ware een nieuwe drug. Deze nieuwe drug kan kan dan weer voor een specifiek (nieuw) effect zorgen.

Overheden hanteren vaak een verboden lijst als het om drugs gaat maar door nieuwe drugs te ontwerpen (designer drugs) proberen drugsproducenten de wet te omzeilen. Zo ontstaat er een kat en muis spel tussen wetshandhavers en criminelen.

Let op: over designer drugs is vaak relatief weinig bekend. Het risico van gebruik is daarom relatief hoog.

Lees meer over drugsverslaving of doe de zelftest drugsverslaving. Hiermee krijg je binnen een paar minuten meer inzicht in uw drugsgebruik en kunt u vaststellen of u zich richting een drugsverslaving begeeft.