Designerdrugs

Designer drugs

Designer drugs zijn drugs ontworpen in een laboratorium, speciaal om een bepaald effect van de al bekende drugs na te bootsen. Ze worden ook wel ‘research chemicals’ of ‘Nieuwe Psychoactieve Stoffen’ (afgekort NPS) genoemd.

De meeste gewone drugs zijn plantaardig: de basis van het verdovende middel komt gewoon voor in de natuur. Denk aan opium, nicotine, cannabis en cafeïne. Op basis van hun grondstoffen zijn harddrugs – volgens de Opiumwet – illegaal. Door de drugs in een laboratorium na te maken, ontstaat er een ‘chemische variant’ met nieuwe moleculaire verbindingen. Hierdoor wordt de Opiumwet omzeild, want deze designer drugs zijn als chemische variant immers nog niet opgenomen in de Opiumwet. Je zou kunnen zeggen dat de wet achter loopt. Uiteindelijk is te verwachten dat ook deze nieuwe designer drugs verboden worden, maar tot die tijd zijn ze legaal. Tegelijkertijd gaat de ontwikkeling van steeds meer nieuwe designer drugs in rap tempo door.

Designer drugs kunnen massaal geproduceerd worden in laboratoria. Dat zijn doorgaans niet de laboratoria die wij kennen, waar strenge kwaliteitseisen en protocollen worden gevolgd en waar controles en toezicht wordt uitgevoerd. Het zijn vaak grote of kleine laboratoria in schuurtjes, kelders, ondergrondse opslagplaatsen of verlaten silo’s. Veiligheid en het nauw volgen van de receptuur heeft vaak geen enkele prioriteit: zoveel en zo goedkoop mogelijk produceren is het doel.

De designer drugs krijgen na productie het label “niet voor menselijke consumptie geschikt” en worden soms als een badzout verkocht. Zo wordt ook de Warenwet omzeild.

Designer drugs zijn legaal in webshops of winkels te bestellen. Het gaat soms zelfs zo makkelijk, dat je je bestelling binnen één dag thuis bezorgd krijgt.

Zijn designer drugs gevaarlijk?

Omdat bij de productie van de designer drugs de hygiëne en veiligheid vaak te wensen overlaten en er zo goedkoop mogelijke grondstoffen worden gebruikt, weet je vrijwel nooit zeker of jouw verkregen drugs wel van goede kwaliteit is. Ook ontbreekt vaak informatie over de juiste dosering, waardoor onveilige inname op de loer ligt. Soms zijn de drugs zo nieuw, dat lange termijn effecten en bijwerkingen nog niet bekend zijn. Je neemt dus een extra groot risico met het gebruiken van designer drugs.

Welke bekende designer drugs zijn er?

Er zijn ontzettend veel designer drugs. Terwijl je dit artikel leest, is iemand ergens een nieuwe aan het ontwikkelen. Niet alle designer drugs komen grootschalig op de markt. De meest bekende hebben wij hieronder op een rijtje gezet:

4-MMC (Mephedrone)

Ook wel ‘miauw miauw’ genoemd. De effecten lijken op XTC en cocaïne. Inmiddels is deze drug verboden.

3-MMC

Ook wel ‘poes’ of ‘3m’ genoemd. De drug is ontwikkelt doordat 4-MMC verboden werd en heeft soortgelijke effecten. De verwachting is dat 3-MMC ook dit jaar (2021) verboden wordt

4-FA / 4-FMP

Een drug die vaak op feesten werd gebruikt. Omdat de bijwerkingen zeer ernstig kunnen zijn, is de populariteit gedaald. De effecten lijken het meest op speed en XTC.

2C-B

Dit is een zogenaamde trip drug. Je gaat er van hallucineren, je zintuigen ervaren andere prikkels en gevoelens kunnen intenser worden ervaren.

Cannabinoïden

Synthetische stoffen met een soortgelijke werking als THC (de werkzame stof in hasj en wiet) maar met een veel sterkere werking.

GBL

Afgeleid van GHB. GHB is ook een synthetisch ontwikkelde drug. GHB komt in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam voor, maar de GBL en GHB die je kunt kopen zijn in een laboratorium gemaakt.

Andere bekende designer drugs

Andere designer drugs die geen ‘research chemicals’ meer zijn en al langer op de markt bestaan zijn bijvoorbeeld:

  • XTC (MDMA)
  • Speed (Amfetamine)
  • Ketamine
  • Crystal Meth (Methamfetamine)

Kun je verslaafd raken aan designer drugs?

Sommige designer drugs zijn extreem verslavend. Dat weten wij inmiddels van GHB en GBL, en de media staat steeds vaker vol met berichten over 3-MMC. Dat effect merken we ook in de kliniek, vooral bij de detox.

Want bij deze drugsverslaving is altijd een detox voorafgaande aan de behandeling nodig. Het lichaam is zeer sterk afhankelijk geworden van het middel: plotseling stoppen kan gevaarlijk zijn. Dit moet onder medische begeleiding gebeuren. De trek als het middel is uitgewerkt wordt vaak als zeer heftig ervaren. Hierdoor is de drang naar meer en steeds vaker gebruik enorm groot. Ook blijkt dat het terugvalpercentage in verslaving na een behandeling aan deze drugs zeer hoog is.

Designer drugs in de media

Het gebruik en de verslavingsproblematiek van designer drugs komt steeds vaker voor. Ook in de media wordt het onderwerp steeds vaker besproken. Dat heeft als voordeel dat het probleem steeds meer wordt erkend. Verslaafden willen anderen graag waarschuwen voor het gebruik van deze gevaarlijke stoffen. We zijn er nog lang niet, maar de taboe op verslaving en de problemen die door verslaving ontstaan, worden steeds meer doorbroken.

Hier een paar voorbeelden uit de media:


 
Designer Drugs | Tygo in de GHBTygo in de GHB
Tygo Gernandt duikt in de wereld van excessief druggebruik. Tygo wil onderzoeken hoe het kan dat jongeren in Brabant massaal GHB gebruiken en er niet of nauwelijks in slagen om te stoppen.
https://www.npo3.nl/tygo-in-de-ghb/VPWON_1290745

Designer Drugs | Breaking MethBreaking Meth
Zie de opkomst, het gevaar én de bestrijding van het levensgevaarlijke crystal meth. In 2020 werden er in Nederland maar liefst 32 methamfetaminelabs opgerold, terwijl ze twee jaar eerder nauwelijks werden aangetroffen.
https://www.videoland.com/films/83799/breaking-meth

Designer Drugs | VerdoofdVerdoofd
Documentaireserie waarin vier verslaafde mensen onbeperkt toegang geven tot hun strijd met hun grootste liefde: drugs en drank.
https://www.npo3.nl/verdoofd/POMS_S_POWN_16318334

Designer Drugs | Danny's wereldDanny’s wereld: aflevering legaal en fataal
Steeds meer jongeren raken in de problemen door het gebruik van de legale designerdrug 3-MMC. In Danny’s wereld spreekt Danny Ghosen een dealer en twee gebruikers in Zwolle.
https://www.npostart.nl/dannys-wereld/04-02-2021/VPWON_1326848

Designer Drugs | NOSNOS stories: aflevering ‘De waarheid over Designerdrugs’
Designerdrugs worden gemaakt van stoffen die gewoon legaal zijn. Maar, ze kunnen hetzelfde effect hebben als XTC of cocaïne en zijn net zo verslavend. Hoe kan het dat je deze drugs gewoon legaal kan kopen en bestellen in een webshop? En zijn ze gevaarlijk?
https://www.youtube.com/watch?v=MQfUXAU5EHo


 

Wat kun je doen als jij of een naaste verslaafd is aan een designer drugs?

Het toegeven van een verslaving vergt moed. Nog veel meer kracht en doorzettingsvermogen is echter nodig om de drugsverslaving te overwinnen. Ben jij of is iemand in je omgeving verslaafd aan designer drugs? Pak de hulp die je kunt krijgen dan met beide handen aan. SolutionS staat voor je klaar!

Bel: 033 – 204 85 50
E-mail: info@solutions-center.nl
Intakegesprek aanvragen
Hulp wanneer een naaste verslaafd is

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.