Risico's van alcohol

De risico’s van alcohol

Wanneer je aan alcoholverslaving oftewel alcoholisme denkt, denk je gauw aan trillende handen, slechte adem, vergeetachtigheid, lever problemen en dergelijke. Je bedenkt iemand die al vroeg in de ochtend drinkt, geen werk meer heeft en agressief gedrag vertoont. Maar dit treft alleen de extremen. Het is waar dat je genoemde symptomen en gevolgen gaat vertonen na langdurig alcoholmisbruik, maar de overgrote deel is wat wij soms noemen: functioneel verslaafd.

Echt functioneel mogen wij het niet noemen. Want wie veel en/of vaak alcohol nuttigt, ervaart wel degelijk negatieve gevolgen, maar denkt deze nog redelijk in de hand te hebben en lichamelijk zijn er nog geen (ernstige) klachten. Misschien drinkt men alleen veel in het weekend, pas na 16uur of heeft andere excuses voor zijn drankgebruik. De persoon kan zijn gebruik nog goed verbergen of houdt zichzelf nog in de waan dat hij/zij elk moment kan stoppen. Ze hebben nog een baan, volgen misschien een studie, lijken een leuk gezin te hebben, etc… Maar zoals bij elke verslaving is ook een alcoholverslaving progressief. Dat wil zeggen: het wordt altijd erger. Meer drinken, vaker ziek, vaker afwezig, meer problemen, en zo start een neerwaartse spiraal. Pas wanneer de schade groot is zoekt men hulp. Een enkeling trekt wel tijdig aan de bel maar wij zien vaak vooral bij alcohol dat het pas laat in de verslaving is.

Hoe komt het dat een alcoholverslaving zo lang onder de radar lijkt te blijven?

Alcohol is een harddrug maar legaal en vrijwel overal verkrijgbaar. Weinig mensen kijken er van op als je een keer een drankje teveel op hebt. Dagelijks drinken wordt tegenwoordig niet als bijzonder gezien. Men nuttigt alcohol om te ontspannen, voor de ‘gezelligheid’, bij het eten, op een feestje, op een terras. In de supermarkt wordt flink gestunt met prijzen en worden flinke kortingen aangeboden bij grote inkopen. De overheid overweegt zelfs het legaal schenken van alcohol bij de kapper of wijnproeverijen te houden in de supermarkt. Wat nu heel hip “blurring” heet. Dat betekent dat de scheiding tussen horeca en winkels vervagen. Dat is zeer zorgelijk.

Iedereen kan verslaafd worden

Verslaving treft alle lagen van de bevolking. Het maakt niet uit wat je afkomst is, welke studie je hebt gevolgd of gelukkig of ongelukkig bent. Het is waar dat sommige mensen een grotere kans hebben verslaafd te raken, maar feitelijk kan iedereen verslaafd raken. En zeker omdat alcohol zo vrij verkrijgbaar en ook nog eens een erg verslavende middel is, komt alcoholverslaving het meest voor.

Bijna 8 van de 10 volwassenen in Nederland drinkt weleens alcohol. 56% drinkt meer dan één glas per dag en dat is meer dan de Gezondheidsraad adviseert. 7,3%  drinkt overmatig alcohol en 8,3% is een zware drinker. (Bron: Trimbos Instituut over 2021). Alcohol is zeker geen ‘onschuldig’ middel.

Alcohol is zeer schadelijk

Bij een verslaving, overmatig drinken of een keer binge drinken is alcohol schadelijk. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Alcohol is medisch gezien een harddrug, alleen wettelijk in ons land niet. Drink je maar 1 tot 2 glazen per week, dan zul je weinig negatieve gevolgen ervaren. Maar wie regelmatig meer drinkt dan het advies, namelijk niet of niet meer dan 1 glas per dag, zal uiteindelijk daar wel negatieve gevolgen van ervaren. Fysiek, geestelijk of op andere wijze.

Zo ook Hans. Hans is journalist van beroep, 54 jaar en kon opeens niet meer goed lopen. Hij heeft polyneuropathie. Oorzaak: overmatige drankgebruik. Bekijk zijn verhaal in het filmpje.

Één Vandaag: Roken onbetaalbaar, maar alcohol in de aanbieding: volgens ex-verslaafde Hans denken we te makkelijk over drank

Een verslaving is niet te genezen. Blijvend in herstel is mogelijk, maar eenmaal verslaafd, kom je er nooit meer vanaf. Je zal altijd aan je herstel moeten blijven werken en je zal altijd bewust moeten blijven van jouw triggers om een terugval te voorkomen. Het is een ziekte. Niemand kiest bewust verslaafd te worden. Wel kun je bewust kiezen in herstel te komen.

Als jij hulp nodig hebt, vragen hebt of twijfel je over jouw eigen drankgebruik of dat van een dierbare, neem gerust contact met ons op. Wij helpen!

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.