Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 08:00 - 17:30 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Wist je dat GHB één van de moeilijkste verslavingen is om van af te kicken?

01/01/1970

GHB (gamma-hydroxyboterzuur) is enorm verslavend. En eenmaal verslaafd heb je elke 2 tot 3 uur een dosis nodig om de nare ontwenningsverschijnselen te voorkomen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen zelfs levensgevaarlijk zijn. Afkicken kun je daarom meestal niet zelfstandig. Je hebt professionele en medische begeleiding nodig en moet eerst een detox ondergaan, die 10 dagen kan duren. Eenmaal afgekickt en na behandeling in een kliniek, is het terugvalpercentage van een GHB verslaving heel erg groot. Veel groter dan elke andere drug of alcohol.

Gebruikers van GHB zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van deze drug. Dit maakt GHB extra gevaarlijk.

De risico’s van het gebruiken van GHB

  • De dosering luistert zeer nauw. Een paar millimeters teveel kan al zorgen voor een coma;
  • Het zogenaamd ‘out’ gaan, brengt bewezen hersenbeschadiging op;
  • Bij regelmatig gebruik ontstaat gewenning, waarbij steeds meer nodig is;
  • GHB onderdrukt de ademhalingsprikkel, wat betekent dat je plotseling kunt stoppen met ademen;
  • GHB wordt in zogenaamde drugslabs zelf gemaakt. Kwaliteit, hygiëne en veiligheid is absoluut niet gegarandeerd;
  • GHB heeft een grote negatieve impact op de gezondheid. Vooral maag, suikerspiegel, hart en hersenen krijgen een opdonder. Geheugenstoornissen, verminderde coördinatie en incontinentie komen veel voor;
  • GHB is enorm verslavend en erg moeilijk om van af te kicken;
  • 50% tot 70% van GHB verslaafden valt terug na behandeling. Dit percentage is extreem hoog!

Gemiddeld (exacte data zijn niet bekend) gebruikt 1 op de 300 mensen GHB. Ter vergelijking; bij cannabis ligt dat op 1 op de 15, XTC 1 op de 35 en cocaïne 1 op de 60. GHB is dus een stuk minder populair dan andere drugs. Wel merken wij dat het gebruik van GHB stijgt. Ondanks dat GHB een stuk minder wordt gebruikt dan andere drugs, was in 2017 zo’n 22% van alle drugsincidenten gerelateerd aan GHB.

Hoe voorkom je verslaafd te raken aan GHB?

Daarop is maar één antwoord: niet gebruiken. Voor sommigen is GHB al verslavend na 2 tot 3 keer gebruiken. En eenmaal verslaafd, is het heel zwaar er vanaf te komen. Een intensieve behandeling met detox is nodig. En eenmaal ‘clean’ is het terugvalpercentage van GHB erg hoog, meer dan de helft gaat weer gebruiken. Dat heeft niets met de kwaliteit van de behandeling te maken. De behandeling is namelijk erg intensief en wordt begeleid door professionele verslavingsartsen. GHB is een zeer vervelend stofje. Het lijkt namelijk erg op een lichaamseigen stof. Daardoor wordt jouw lichaam heel snel afhankelijk van het zelf toedienen. Daarbij wordt GHB zeer makkelijk over de bloed-hersenbarrière getransporteerd, waardoor er een hoge concentratie in de hersenen terechtkomt. Hoe het precies werkt is een ingewikkeld verhaal, maar de boodschap is duidelijk: gebruik nooit GHB. En als je het wel gebruikt en doseringsproblemen ervaart, zoek zo snel mogelijk hulp. Hoe groot jouw wilskracht ook is, GHB verslaving is een heftige lichamelijke verslaving.

Ik denk dat ik verslaafd ben aan GHB, of ken iemand die verslaafd is. Wat nu?

Niet langer wachten maar direct hulp inschakelen! De behandeling wordt gewoon vergoed door jouw zorgverzekering. Eerst is een detox nodig. Deze kan 1 tot zelfs 2 weken duren. Je wordt tijdens de detox goed verzorgd. Wij zorgen ervoor dat de ontwenningsverschijnselen tot het minimum worden beperkt. Je moet langzaam en voorzichtig van GHB afkicken. Als je lichaam eenmaal is afgekickt, start de behandeling. Je leert weer gezond te leven. Na jouw behandeling volgt een intensief nazorgtraject dat dertien weken duurt. Omdat de omgeving een grote trigger kan zijn voor terugval, gaan jonge GHB gebruikers direct na behandeling eerst naar een Safe House. Een Safe House is een veilige plek waar je onder begeleiding de nazorgtraject volgt.

Is jouw naaste verslaafd aan GHB?

Aarzel niet ons in te schakelen. Wij hebben hiermee ruime ervaring. Er zijn veel manieren jouw dierbare te overtuigen hulp te aanvaarden, door bijvoorbeeld een interventie met of zonder onze aanwezigheid. Vraag gerust onze hulp!