Welke beroemdheden gingen kapot aan hun verslaving?

Welke beroemdheden gingen kapot aan hun verslaving?

Beroemd zijn komt met hoge pieken en diepe dalen. Het leven in de spotlights is veeleisend en stressvol. Niet iedereen kan omgaan met het gevoel niet te mogen falen en altijd in de schijnwerpers te staan. De verleiding van drugs en drank als vluchtmiddel ligt dan constant op de loer.

In het verleden zijn al talloze beroemdheden bezweken aan de gevolgen van een verslaving. Bekend uit de recente geschiedenis zijn onder meer artiesten als Amy Winehouse en Whitney Houston. Beiden kampten met een verslaving aan drugs, drank en/of medicijnen. Maar ook acteurs als Heath Ledger en Philip Seymour Hoffman bezweken aan een overdosis van hun favoriete middel.

Nog verder in het verleden duiken namen als Kurt Cobain, Jim Morrisson, Herman Brood, Jimi Hendrix, Elvis Presley en John Coltrane op. In een tijd waarin door artiesten nog meer geestverruimende middelen werden gebruikt dan tegenwoordig, was het risico op een verslaving met dodelijke afloop groot.

De druk om te presteren

Aan de basis van veel fatale verslavingen ligt naast een genetische component vaak de druk om te presteren. Stress, werkdruk en onzekerheid verhogen de ontvankelijkheid voor genotsmiddelen die tijdelijk voor verlichting lijken te zorgen. Helaas bedriegt schijn en zorgen de drugs en drank juist voor een leven dat nog zwaarder en complexer wordt.

Niet alleen bekende of aan lager wal geraakte personen kampen met bovengenoemde uitdagingen, maar mensen uit alle lagen van de maatschappij. Ook in een ogenschijnlijk doorsnee carrière kunnen werkdruk en stressniveau ongewenst hoog oplopen.

Welke soorten drugs en drank zijn populair?

Al sinds jaar en dag zijn bepaalde soorten drugs populairder in de maatschappij. Dat kan te maken hebben met toegankelijkheid, prijs, effect of een combinatie van deze factoren. Veel overleden beroemdheden stonden bekend om hun voorkeur voor alcohol en heroïne. Ook (een combinatie met) medicijngebruik is onder verslavingsgevoelige celebrities zeker niet ongebruikelijk.

Ook in de Nederlandse samenleving zijn deze tendensen terug te zien. Met ongeveer 800.000 verslaafden is alcohol het middel dat de meeste problemen veroorzaakt. Benzodiazepines – een groep medicijnen met een ontspannende en rustgevende werking – zijn verantwoordelijk voor zo’n 350.000 verslaafden.

Niet zelden is er sprake van gecombineerd gebruik van dit soort middelen. Whitney Houston is een voorbeeld van een beroemdheid die overleed aan een combinatie van de benzodiazepine Xanax en alcohol. Vaak versterken dit soort middelen elkaar waardoor acuut gevaar ontstaat.

Tot slot circuleren in Nederland drugs zoals cocaïne, heroïne en amfetamine veelvuldig in het uitgaansleven. Aan dezelfde drugs overleden beroemdheden zoals respectievelijk John Belushi, Janis Joplin en Elvis Presley.

Welke beroemdheden gingen in rehab?

Natuurlijk bezwijkt niet elke popster of acteur steevast aan de gevolgen van drank- of drugsgebruik. Beroemdheden als Bono, David Bowie en Bob Dylan onderscheiden zich door een lange carrière waarin zij weliswaar experimenteerden met genotsmiddelen, maar hierdoor niet geveld werden.

Voor de meeste bekende personen geldt echter dat drugs- en drankgebruik vroeg of laat leidt tot een kliniekopname; in celebrityjargon ook wel rehab genoemd. Inmiddels heeft opname in een afkickkliniek zich wereldwijd bewezen als waarschijnlijk de meest effectieve methode om af te kicken van een (vergevorderde) verslaving.

Voor de eerdere generatie artiesten zoals die van Charlie Parker en John Coltrane gold dat het fenomeen rehab te laat kwam. Zij overleden zoals zoveel jazzmuzikanten uit die tijd aan de gevolgen van overmatig alcohol- en heroïnegebruik.

Afkickkliniek: niet alleen voor beroemdheden

Verslaving is zeker niet exclusief voorbehouden aan beroemde personen. In Nederland zijn naar schatting miljoenen mensen verslaafd. Is het niet aan alcohol of tabak, dan is het wel aan medicijnen of verschillende soorten drugs.

Signaleer jij kenmerken van verslaving bij jezelf, een familielid of partner?
Aarzel dan niet en schakel de hulp in van SolutionS. Wij staan bekend als dé verslavingsspecialist van Nederland en adviseren jou graag vrijblijvend over de beste oplossing voor je probleem.
Bel 033 – 204 85 50 e-mail: info@solutions-center.nl

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.