alcholverslaving

De verleiding van drank en drugs

‘Ah joh, neem er nog eentje. Doe niet zo saai. Laat je eens lekker gaan.’ We hebben het bijna allemaal weleens mee gemaakt. Een vriend die je aanspoort om een alcoholisch drankje te nemen. Of iemand die je een lijntje, snuifje of een pilletje aanbiedt want daarvan ga je pas echt compleet uit je dak. “Ah joh, probeer het gewoon een keer, durf te leven!’

“Seks, drugs en rock ’n roll”, dat is waar het omgaat. Een losbandige levensstijl wordt door velen nagejaagd om op die manier alledaagse beslommeringen te vergeten. We willen ons goed voelen en alcohol en drugs bieden deze mogelijkheid. Al is het ook maar eventjes.

Je voelt je heerlijk

Je neemt een paar biertjes of wijntjes en langzamerhand voel jij je steeds meer op je gemak. Een bevrijdend gevoel wordt meester van je en je onzekerheden verdwijnen. Het is alsof die persoon die je normaal gesproken bent niet meer bestaat. Je voelt je heerlijk en het lijkt alsof je de hele wereld aan kan.

Als je er over nadenkt dan zijn de mentale effecten van alcohol en drugs ‘mindfuck’ van de bovenste plank. Je wordt voor de gek gehouden. Je raakt in een extase door drugs waardoor je je ogen sluit voor de realiteit. En naarmate je steeds meer gebruikt van je favoriete drug wordt de kans op een verslaving steeds groter.

Het stoere imago van drank en drugs

De mentale effecten van drugs zijn al genoeg om je verslaafd te maken. Maar om de verleiding toch nog niets groter te maken zijn er talloze bierreclames op TV te zien. Je kent ze wel, van die reclames waar ‘echte mannen’ samen genieten van bier. Of van die ‘sterke drank commercials’ waar een knappe dame/heer van een cocktail of drankje geniet in een hippe club.

Daarnaast heb je ook nog veel verborgen ‘schaamteloze’ promotie van drank. Zo zijn er in veel series en films sterke mannen te zien die whisky of iets anders sterks te drinken. Denk hierbij aan stoere hoofdpersonen die een bewonderenswaardig leven leiden en tegelijkertijd een alcoholverslaving succesvol weten te managen.

Of wat denk je van alle die popsterren en rappers die alcohol of drugs gebruiken in hun muziekclips om daarmee hun stoere imago te bevestigen. Een bekend voorbeeld uit Nederland is de controversiële hit  ‘Drank & Drugs’ van Lil Kleine en Ronnie Flex. Of het nummer ‘Rehab’ van Amy Whinehouse waarin ze zingt dat afkicken in een afkickkliniek niet nodig is.

Artiesten die door drank en drugs niet meer leven

Helaas is het met Amy Whinehouse niet goed afgelopen maar zij is niet de enige. Er zijn nogal wat popartiesten die niet meer leven door hun drugsverslaving. Denk bijvoorbeeld aan Whitney Houston, Herman Brood, Janis Joplin, Kurt Cobain en Elvis Presley. En dan zijn er ook nog talloze artiesten die geworsteld hebben met een verslaving of dit nog steeds doen.

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is?

De zin ‘alcohol maakt meer kapot dan je lief is’ was de bekende slogan van een nationale anti-alcoholcampagne over de gevolgen van drank onder jongeren. Maar je zou het ook kunnen omdraaien in: ‘alcohol is je meer lief dan dat het kapot maakt.’ De werkelijkheid is namelijk dat velen zich een leven zonder alcohol nauwelijks kunnen voorstellen.

Alcohol als antidepressivum

Alcohol is een sociaal-maatschappelijk geaccepteerde drug die overal verkrijgbaar is, een stoer (positief) imago heeft en door veel volwassenen dagelijks of wekelijks genuttigd wordt als antidepressivum.

Natuurlijk benoemen we alcohol niet als antidepressivum. Nee, deze realiteit is te confronterend. Beter is het om te spreken van een ‘lekker wijntje bij het eten’ of gewoon lekker zuipen tijdens het weekend en feesten. Op die manier houden we het gezellig en verdoezelen we de ellendige psychische redenen die dikwijls achter overmatig drankgebruik schuilgaan.

Gevolgen

Ik hoef je niet op de negatieve gevolgen van alcohol te wijzen. Je hoeft de krant maar open te slaan en er is wel een voorbeeld te vinden. En dichter bij huis zijn er ook talloze vaders, moeders, ooms of andere gezinsleden te vinden die hun leven en dat van anderen ernstige schade toebrengen.

We zijn niet blind voor de gevolgen maar nemen deze voor lief. We tolereren wat we kunnen verdragen in het leven, totdat het echt niet langer kan.

Hulp bij verslaving

Mocht jij of iemand waarvan je houdt verslaafd zijn aan drugs schakel dan professionele hulp in. Je hoeft niet alleen te staan in het gevecht tegen verslaving. Er rust een taboe op verslaving en zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel helpt de omgeving meestal ook niet. Schakel daarom professionals in die weten hoe ze succesvol verslaving moeten behandelen.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.