Vanavond, om 20.30uur op RTL4, weer een uitzending van Verslaafd! Dit keer gaat het over Fanny, verslaafd aan basecoke. Basecoke is een manier om cocaïne te gebruiken.
Cocaïne
De inheemse bevolking van Peru en Ecuador gebruikten duizenden jaren geleden al bladeren van de cocaplant. Ze zogen en kauwden op de bladeren om de werkzame stof eruit te krijgen, cocaïne, dat niet alleen oppepte, maar ook hielp tegen hoogteziekte en allerhande vitaminen en mineralen bevatte. Rond 1550 brachten ontdekkingsreizigers producten als cocaïne bladeren, koffie, thee en tabak mee naar Europa. Omdat de werking van de bladeren echter verloren ging tijdens de lange overtochten, was coca overzees vooralsnog geen succes. Dat gebeurde pas in de negentiende eeuw, toen men erin slaagde de werkzame stof te isoleren. In ons land werd coke begin jaren ’80 echt populair.
Wat is basecoke?
Cocaïne wordt op verschillende manieren gebruikt. Zo worden de zoutvorm opgesnoven, dat komt het meest voor: de gebruiker legt een ‘lijntje’, snuift het op en het poeder bereikt via het neusslijmvlies het bloed. Heel soms wordt coke gemengd met tabak en gerookt, dat heet een ‘plofje’. Je kunt cocaïne ook kauwen en rechtstreeks in een ader spuiten. Onder probleemgebruikers van harddrugs is vooral de basevorm populair: ook wel crack, freebase, gekookte coke en basecoke genoemd. Tegenwoordig is basecoke zelfs populairder dan heroïne. Basecoke wordt gemaakt door een oplossing van cocaïnepoeder en een basisch middel, zoals natriumcarbonaat of ammonia, te verhitten. Vervolgens wordt het geïnhaleerd van aluminiumfolie, of uit een basepijp gerookt.
Wat zijn de risico’s van basen?
Omdat het zo makkelijk is om te doen, ligt de drempel om te basen laag. Het feit dat basecoke gerookt wordt, maakt het risico op verslaving nog groter dan bij snuiven: het spul schiet direct naar je hersenen en je ervaart een ‘flash’ (zie verderop). Het effect is heel heftig, maar duurt maar kort. De volgende dosis is daarom dichtbij. Het effect van basen kan zijn dat de gebruiker opgefokt en agressief wordt en gebruik kan een uitputtingsslag worden: de gebruiker slaapt en eet dagenlang niet, tot hij nergens meer van geniet en uiteindelijk letterlijk omvalt.
Flash & Crash
Wanneer een gebruiker coke snuift, gaat hij geleidelijk het effect voelen. Hij wordt, afhankelijk van de persoon, opgewerkt, alert, euforisch en onvermoeibaar. Na nog geen uur zakt het effect weg. Bij basen daarentegen, bereiken de cokedampen via de longen direct de hersenen. Dat veroorzaakt een soort vuurwerk in het hoofd: een flash. Dit effect duurt echter maar een paar minuten, en zodra dat weg is, is de kans op een crash groot. Dit maakt de verleiding nog een hit te nemen, en nog één en nog meer, groot.
Cocaïne verslaving
Bij SolutionS kun je terecht voor de behandeling van de ziekte van verslaving. De behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering.
Een verslaving aan cocaïne is een veelvoorkomende vorm van drugsverslaving. Coke wordt niet alleen in het partycircuit gebruikt, maar heeft jaren geleden ook zijn weg gevonden naar het bedrijfsleven.
Lees meer:
- Cocaïneverslaving
- Behandeling verslaving
- Ambulante (deeltijd) behandeling
- Klinische opname
- Kosten & vergoedingen