Online gokken

OUDERS OPGELET: wat is je kind nu aan het doen?

Laatst stond er een interessant artikel in de Volkskrant met als kop “Help, mijn kind gokt online”. Ouders delen ervaringen met hun kinderen die in een gokverslaving zijn geraakt. Enkele voorbeelden:

Dochter Jasmijn, 22 jaar. Een vers universiteitsdiploma op zak en een gokschuld van 44 duizend euro. Gewoon, thuis op haar mobieltje opgebouwd – niemand die iets merkte, zelfs haar moeder niet.

Zoon Bas, 22 jaar, hovenier van beroep. Vergokte in korte tijd dertigduizend euro – geld dat deels door zijn moeder voor hem was gespaard en deels door hemzelf was verdiend. Hij zette vooral in op voetbalwedstrijden. In het begin won Bas maar later werd hij overmoedig, verloor en ging steeds meer inzetten. Met als dieptepunt het inzetten van vierduizend euro op één voetbalwedstrijd. Laten we dat even op ons laten inwerken: een jongen van 22 jaar die vierduizend euro inzet. Dat zijn minstens drie netto maandsalarissen. Drie maanden hard voor gewerkt en binnen 90 minuten (want dat is de duur van een voetbalwedstrijd) verspeeld.

Online gokken groeit en groeit

Dat zijn zomaar wat schrijnende voorbeelden en slechts een topje van de ijsberg, want online gokken groeit en groeit. Onderzoeksbureau Motivaction becijferde dat vorig jaar 1,8 miljoen mensen een online gokaccount hadden; een toename van twintig procent ten opzichte van een jaar eerder. Dagelijks wagen honderdduizenden jongeren via hun telefoon een gokje in een online casino, ze zetten in op sportwedstrijden of spelen op hun laptop spelletjes waarmee ze geld kunnen winnen – en verliezen. Wellicht denk je als ouder ‘mijn kinderen niet’, ‘ach, een onschuldig tijdverdrijf’, of ‘mijn kind komt wel naar mij toe als hij/zij in de problemen raakt’. Mijn advies aan ouders is, wees niet naïef. Ga het gesprek aan met je kind, volg je intuïtieve gevoelens, vraag of je mee mag kijken in zijn/haar financiën. En als het mis is, kom dan in actie. Niet proberen het zelf op te lossen door bijvoorbeeld de schulden af te lossen, maar zorg ervoor dat je kind professionele hulp krijgt. Een gokverslaving gaat niet ‘vanzelf over’. Net als alle verslavingen blijf je voor de rest van je leven gokverslaafd. Wel kun je het onder controle krijgen. Even voor de duidelijkheid: controle betekent niet ‘gecontroleerd kunnen gokken’, maar nooit meer gokken. Dán heb je de verslaving onder controle.

Ben je als ouder opgelucht dat je kind niet gokt maar slechts aan het gamen is?

Vergeet het maar. Afgezien van het feit dat ook gameverslaving een officiële verslaving is (DSM 5), zien we ook een steeds meer vervagende grens tussen gamen en gokken. Daarop kom ik op een later moment terug. Alvast een tipje van de sluier… “Voetbalsimulatiespel FIFA: een kweekvijver voor gokverslaving?”

 

Bas Brons

Behandelaar en specialist in gokverslaving

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.