In januari 2018 start er een grootschalig Europees onderzoek naar mensen in herstel van een verslaving aan illegale drugs. Het onderzoek zal de hersteltrajecten van deze personen in kaart brengen in vier landen: België, Engeland, Nederland en Schotland. Het gaat om een samenwerking tussen de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, het Nederlands wetenschappelijk bureau IVO en de Britse Sheffield Hallam University.
Deelnemen aan dit onderzoek?
Iedereen die al minstens 3 maanden in herstel is of minstens 3 maanden niet meer op een problematische manier drugs gebruikt kan enorm bijdragen door de Leven in Herstel vragenlijst in te vullen. Klik hier voor het invullen van de vragenlijst.
We willen je vragen om mee te werken aan het onderzoek als je daarvoor in aanmerking komt.
Het onderzoek richt zicht op:
Ten eerste, is er de focus op persoonlijk herstel bij individuen, waarbij wordt gekeken welke triggers voor mechanismen van gedragsverandering (bv een 12-stappen herstel-groep) bij mensen met problematisch middelengebruik als succesvol worden ervaren.
Ten tweede, worden structurele invloeden onderzocht op een maatschappelijke schaal. Het internationale karakter van het onderzoek stelt de onderzoekers in staat om de invloed van nationale factoren (zoals beleid) te vergelijken.
Opzet
In dit onderzoek worden zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden gebruikt. Er zullen 750 enquêtes worden afgenomen in 3 landen (250 per land), vervolgens worden uit deze steekproef 450 mensen geïnterviewd door middel van een gestructureerde vragenlijst op een voormeting en een jaar later bij een nameting. 90 mensen (30 per land) worden vervolgens geselecteerd voor retrospectieve diepte-interviews.
Ten slotte zal fotovoice worden gebruikt; een innovatieve onderzoeksmethode waarbij deelnemers door middel van het maken van foto’s leren de kwalitatieve aspecten van hun hersteltraject uit te beelden. Deze methode zal worden gebruikt om specifieker in te gaan op verschillen tussen mannen en vrouwen bij herstel van problematisch middelengebruik.