Verslaving pleegt een aanslag op je lichamelijke conditie. Je voelt je hierdoor meestal te moe en te uitgeput om te bewegen en uiteindelijk kom je lichamelijk in een neerwaartse spiraal. Omdat lichamelijke conditie belangrijk is, heeft het onderdeel sport of ‘lichaamsgericht werken’ een speciale plaats binnen de behandeling van SolutionS gekregen.
Psychofysieke training
Als rode draad binnen de sportsessies van SolutionS wordt er gewerkt vanuit het concept van psychofysieke training . Dit houdt in dat je door fysieke communicatie controle leert te krijgen over jezelf. Hierbij wordt een vertaalslag gemaakt vanuit het door Freek Ykema ontwikkeld Rots & Water programma. De voornaamste doelen van deze training zijn; herstellen van het contact met het eigen lichaam en bewustwording van lichamelijke signalen en het hiermee leren omgaan. Daarnaast is het wetenschappelijk bewezen dat lichaamstaal vaak meer vertelt dan woorden en dat het lichaam niet liegt.
Met een groep van twee of meerdere personen worden er lichaamsgerichte oefeningen gedaan. Tijdens deze sessies werken wij aan drie belangrijke basis elementen:
- Vergroten of herstellen van zelfvertrouwen
- Zelfbeheersing (bewust zijn van eigen gedrag en omgaan met lichaamssignalen)
- Zelf reflectie ( bewust zijn over eigen handelen)
Symbolen
Het Rots & Water perspectief werkt met een symbool welke een speciale betekenis met zich meedraagt:
Rots, linker vuist staat voor:
- Standvastigheid
- Ik kan voor mezelf opkomen
- Als het moet kan ik mezelf verdedigen (wat is het waard om voor te vechten en wat is het waard om voor te leven)
- Ik weet welke weg ik moet gaan
Water, de rechter hand is een open hand. Deze hand kan ontvangen en geven. De rechter hand symboliseert:
- Flexibiliteit
- Verbondenheid, vriendschap en communicatie
Met de Rots & water groet doe je de belofte:
- Wij respecteren elkaar
- Wij houden ons aan de regels van de activiteiten
- Wij doen elkaar geen pijn , niet met vuisten, niet met onze voeten en niet met woorden.
Terug naar de basis
Vanuit de verschillende invalshoeken streven wij er naar cliënten weer in hun basis te brengen. Dit betekent rust en zelfvertrouwen hebben waardoor je oog voor de ander kunt hebben en je kunnen verplaatsen in standpunten en gevoelens van de ander. Heel vaak verkeren cliënten door gebruik van middelen in een emotioneel isolement en hebben ze weinig inzicht in hun emotionele leven.
Tijdens de psychofysieke trainingen richten wij ons voor een groot deel op de psychofysieke driehoek die bestaat uit zelfbewustzijn, lichaamsbewustzijn en emotioneel bewustzijn. Ook deze vorm van lichaamsgericht werken levert een bijdrage aan herstel.
Binnen en buiten de diverse sportsessies en trainingsmogelijkheden is er veel aandacht voor fysiek herstel, training en fitness. Daarnaast is er tijdens de sportsessies ook voldoende ruimte voor sport en spel, ontspanning en (her)beleving.
Voorbeelden uit de praktijk
Laatst was er een cliënt die de lezing over omgang met negatieve emoties had gevolgd en zij vroeg zich af hoe ze dit bij zichzelf kon herkennen. Middels diverse duw- en uitdaagoefeningen werd zij zich (opnieuw) bewust van haar gedrag en kreeg ik reacties als: “Oh, reageer ik zo!”
Door middel van het toepassen van elementen als gronden, centreren en focussen dagen wij de cliënten in spel- en wedstrijdsituaties uit. Hierbij is heel vaak de ‘tot tien tellen’ regel nodig om weer in de basis terug te komen!
Een ander voorbeeld. Tijdens een individuele sessies vroeg ik een cliënt om op een stootkussen te trappen. Mijn opmerkingen om haar bewust in haar negatieve emotie te brengen hadden het beoogde effect. Haar trappen werden steeds zachter, een bewijs dat als je iets wil presteren, je gecentreerd moet zijn en in je basis moet staan!
Als laatste kom ik zeer regelmatig tegen dat cliënten tijdens fitness training of running therapie vaak ‘alles of niets’ willen. Het geduld om iets op de bouwen en te doceren is vaak ver te zoeken. Regelmatig moeten cliënten dit dan aan den lijve ondervinden.
Met sportieve groet,
Bob van Heijningen
Bewegingstherapeut SolutionS