Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Komt een verslaving door verkeerde levenskeuzes?

Veel mensen denken dat verslaafden door verkeerde levenskeuzes hun verslaving zelf hebben veroorzaakt. Het is hun eigen schuld dat ze verslaafd zijn. Ze hebben te weinig doorzettingsvermogen, zijn crimineel of zwak en hebben zelf de keuze te stoppen.

Het klopt dat een verslaafde ooit de keuze heeft gemaakt een lijntje coke te nemen, dat ene biertje te drinken of te experimenteren met designer-drugs. Maar niemand had de intentie verslaafd te worden. En ook niet iedereen wordt na wat experimenten met drugs of het drinken van alcohol verslaafd. Het verslaafd worden heeft dan ook weinig met wilskracht, intelligentie of vaardigheden te maken.

Oorzaken van verslaving

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van verslaving, waaronder:

  1. Genetica: Er is bewijs dat verslaving kan worden beïnvloed door genetische factoren. Mensen die verslaafd zijn, hebben vaak familieleden met een vergelijkbare geschiedenis van verslaving.
  2. Omgevingsfactoren: Mensen die opgroeien in een omgeving waar drugs of alcohol beschikbaar zijn, hebben een hoger risico op verslaving. Andere omgevingsfactoren die kunnen bijdragen aan verslaving zijn bijvoorbeeld stress, trauma, armoede en een gebrek aan sociale steun.
  3. Psychologische factoren: Verslaving kan ook worden beïnvloed door psychologische factoren, zoals angst, depressie, een laag zelfbeeld of een gevoel van verveling of eenzaamheid.
  4. Biologische factoren: Onderzoek heeft aangetoond dat drugs en alcohol de hersenchemie kunnen veranderen, waardoor de beloningscentra in de hersenen worden geactiveerd. Na verloop van tijd kan dit leiden tot tolerantie, verslaving en terugtrekkingssymptomen.

Verslaving is een complexe aandoening en hoeft niet één enkele oorzaak te hebben. Verschillende factoren kunnen samenwerken om verslaving te veroorzaken, en de beste behandeling kan afhangen van de individuele omstandigheden en behoeften van een persoon.

Wij erkennen dat verslaving een ziekte is. Een ongeneeslijke chronische ziekte. Dit betekent echter niet dat langdurig in herstel (clean) blijven niet mogelijk is. Het betekent wel dat je altijd aan je herstel zal moeten werken om een terugval te voorkomen.

Verslaving komt steeds vaker voor

Dit is deels door eerdere en betere diagnoses maar grotendeels door veranderende sociale en economische omstandigheden, een toenemende beschikbaarheid van drugs en alcohol, en de toename van stressvolle levensomstandigheden.

We leven in onzekere tijden. Energiekosten zijn enorm toegenomen, er heerst oorlog en onrust in de wereld, werkgevers verlangen steeds meer van werknemers, door Social Media vergelijken mensen zichzelf met anderen, drugs is tamelijk makkelijk te verkrijgen en er komen steeds nieuwere drugs op de markt. Door stress, onzekerheid, tegenslagen, sociale druk.