Alcoholist herkennen

Hoe herken je een alcoholist?

Veel mensen drinken graag af en toe een biertje of wijntje. Bij ‘alcoholist’ denken we snel aan de junk onder de brug, de zwerver op straat. Iemand die er ongewassen uit ziet, overdag op straat drinkt of de hele dag in de kroeg zit. Toch zijn er ook genoeg mensen die eigenlijk teveel drinken, maar nog wel goed functioneren.

Zo hebben ze nog gewoon een baan, verzorgen ze zichzelf, beoefenen ze nog een sport. Ze lijken hun leven nog op de rit te hebben. Hoe herken je nou een alcoholist (en weet je of je er zelf misschien toch meer een probleem mee hebt dan je dacht)?

Hoe herken je alcoholisme?

Hoeveel alcohol is teveel?

Volgens de landelijke alcoholrichtlijn is het onverstandig meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Alles dat daarboven zit, is dus al teveel. Zij zeggen ook dat het goed is om ten minste twee dagen per week niks te drinken. Voor vrouwen is drie drankjes per dag teveel, voor mannen vier. Deze richtlijnen zijn er niet voor niks: alcohol is een ontzettend giftige stof. Eén glas alcohol verhoogt de kans op kanker al!

ℹ️  Wist je dat alcohol een harddrug is?

Functioning alcoholic

Logischerwijs is zo’n ‘functionerend alcoholist’ niet zo eenvoudig te herkennen. Zo iemand betaalt gewoon zijn rekeningen, heeft een baan en een sociaal leven. Bovendien zal een alcoholist/iemand met een alcoholprobleem niet snel zelf toegeven dat hij of zij een probleem heeft –en in veel gevallen heeft iemand het ook zelf helemaal niet in de gaten.

Hoe herken je dan een alcoholist?

Mensen met een doserings-of verslavingsprobleem zijn meester in het ontkennen, manipuleren, liegen en bedriegen. Toch zijn er wel degelijk signalen die kunnen betekenen dat er meer aan de hand is. Hieronder een aantal dingen die veel voorkomen. Natuurlijk zijn er nog meer.

 • Je verzint redenen om uit eten te gaan of ‘iets’ te vieren;
 • Naast flessen alcohol zet je ook een paar gezonde dingen op de band bij de supermarkt, om te verbloemen dat het eigenlijk om de alcohol gaat;
 • Je gaat steeds naar een andere slijter of supermarkt;
 • Je koopt en gebruikt veel kauwgom om te voorkomen dat mensen misschien ruiken dat je gedronken hebt;
 • Je ziet het drankje als een beloning (na een dag hard werken, na een lastige situatie of gesprek, na een fijne situatie, enzovoorts;
 • Je hebt alcohol nodig om te ontspannen of ‘jezelf’ te zijn;
 • Je raakt ook na een paar glazen alcohol niet aangeschoten;
 • Focussen is lastig;
 • Je hebt mood swings, bent snel(ler) geïrriteerd of boos;
 • Je kunt niks met bezorgdheid van anderen.

Meer lezen over alcoholisme:

ℹ️  Meer over alcoholverslaving, de symptomen en de kenmerken
ℹ️  Stoppen met drinken
ℹ️  Hulp bij alcoholisme

Behandeling alcoholisme

Ben jij of ken jij iemand die (mogelijk) verslaafd is aan alcohol? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag informatie over de mogelijkheden voor behandeling. Niet twijfelen, neem actie!

Het is echt mogelijk in herstel te komen. Lees hier de verhalen van cliënten die hun verslaving de baas zijn geworden.

Bel of email ons gerust:
033 – 204 85 50
info@solutions-center.nl
Intakegesprek aanvragen

Stel vrijblijvend jouw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.