Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Een leven in herstel: een eerlijk leven

Een leven in herstel: een eerlijk leven… Ik weet het nog goed: als ik ’s morgens wakker werd met een kater en terugdacht aan gisteren, en dat ik mij nog zó had voorgenomen het rustig aan te doen, dan voelde ik mijn wanhoop. Vandaag zou ik het anders doen, op tijd naar huis, koken en rustig aan. Vandaag zeker geen drank en drugs. Gaande weg de dag veranderde dat idee; ik kan altijd morgen nog chillen. In de avond, als het drinken en snuiven alweer gaande was, deed ik dat met de gedachte het vandaag niet al te bont te maken…

Terugkijkend stond gebruik altijd op ‘op één’, de wereld draaide om mij. Ik had schijt aan wat anderen daarvan vonden, alles en iedereen moest wijken voor mijn gebruik. Ik had allerlei maniertjes ontwikkeld om dat leuk te verpakken, te legitimeren. Maar éénmaal bezig, bestonden anderen niet meer. Niet mijn werk, mijn collega’s, mijn vrienden, mijn vrouw, mijn kinderen – niets en niemand, behalve mijn middel en de mensen met wie ik gebruikte.

In mijn behandeling heb ik meedogenloos eerlijk naar bovenstaande ervaringen leren kijken. Die eerlijkheid heeft mij uiteindelijk geleerd hoe machteloos en mateloos ik ben. Nuchter en clean blijven, valt en staat daarom voor mij met een proces van eerlijk worden. Na een langdurig actief verslaafd leven zijn er maanden – zo niet jaren – overheen gegaan voordat ik mijn eigen oneerlijkheid en ontkenning leerde kennen. Lang nog stonden de meeste van mijn gedachtes subtiel ten dienste van mijn verslaafde brein. Ik zeg altijd, ‘mijn beste denken bracht mij altijd naar de dealer of de slijter’.

In mijn behandeling en mijn herstel heb ik die gedachtes leren delen; ook die gedachtes die ik niet mocht denken, die ‘oneerlijk’ en verwerpelijk leken. Ik heb daarover moeten leren praten. Het moest voor mij nog duidelijk worden dat ik mocht twijfelen. Twijfelen over mijn eerste stap, twijfelen over mijn machteloosheid en mateloosheid, twijfelen over het feit dat ík het probleem was. Ik moest nog gaan ervaren dat de ambivalentie die ik voelde en dáárover leren praten, belangrijke onderdelen waren in mijn proces van eerlijk worden. Nog altijd, op dagelijkse basis, is dat mijn klus.

Voor mij is mijn behandeling en de verbinding met het 12 Stappen programma het antwoord gebleken op mijn ziekte; de ziekte van ‘liegen en bedriegen’, de ziekte van ‘nooit genoeg’, de ziekte van verslaving. In mijn behandeling en in het programma heb ik werkelijk durven inzien dat ík het probleem ben en dat de middelen ten alle tijden ten dienste stonden van een dieper liggende onrust en ‘de vlucht’. Ik heb uiteindelijk mijn eenzaamheid en isolement achter mij kunnen laten door mij in eerlijkheid te verbinden met mijzelf en de wereld om mij heen.

Zes jaar geleden had ik mijn intakegesprek bij SolutionS met Daan Deenik. Ik kwam meer dood dan levend binnen. Eenzaam, emotioneel en financieel bankroet. Op de bank bij Daan is mijn herstel begonnen. Vandaag de dag werk ik samen met Daan, en mogen twee werelden van kennis en kunde samenkomen. Dát is waar SolutionS voor staat.

Als ervaringsdeskundig interventionist, counselor en familie-therapeut neem ik al mijn ervaringen mee in mijn werk. Ze hebben me gemaakt tot wie ik vandaag ben. Ze zijn een onderdeel van mijn missie en mijn visie. Voor mij voelt het nog altijd als ‘thuiskomen’ als ik mijn ervaringen mag delen in individuele sessies en groepssessies. De herkenning bij mijn cliënten is vaak groot, niet zelden zijn ze onthutst door mijn uitlatingen. Ik hou ervan om liefdevol ‘los te gaan’ op de oneerlijkheid en ontkenning bij de cliënt, om vervolgens op die manier het proces van eerlijkheid vlot te trekken.

“Verslaving gedijt in het duister en dooft in het licht”.

In mijn leven nu realiseer ik mij nog iedere dag dat ik maar één glas verwijderd ben van een terugval en dat ik om die reden ook vandaag ‘die eerste’ niet oppak.


 

Maarten DammersMaarten Dammers
Interventionist, Addiction Counselor en Familie-coach

Maarten is in actie te zien op RTL 4 in het programma Verslaafd!

“Mijn leven, en dat van mijn dierbaren, werd 35 jaar geregeerd door alcohol, speed, cocaïne, XTC en hasj.”

Lees alle blogs van Maarten.