Lieve papa

Lieve papa

Je bent nu 3 weken weg en ik mis jou heel erg. Ik hoop ook dat het goed met je gaat.

Mama heeft gevraagd of ik een brief wilde schrijven over hoe ik me voel over de laatste jaren thuis. Ik bedoel, de afgelopen 4 jaar dat ik weet dat je verslaafd bent. Je bent al veel langer verslaafd, maar toen ik jonger was, heb ik dat gelukkig niet in de gaten gehad. Wel weet ik dat je toen ook al vaak heel boos was op mama en dat mama veel verdriet had. Maar ik wist nooit precies waarom.

Precies 4 jaar geleden was jij hier ook bij SolutionS. Ik weet nog goed dat mama vertelde dat je een tijdje naar een speciaal ziekenhuis ging omdat je het heel druk in je hoofd had en het niet goed met je ging. Mijn broertje en ik moesten toen heel erg huilen op de bank, maar ik was toen nog te jong om te begrijpen wat er nou allemaal precies gebeurde. Toen jij na een paar weken weer thuis kwam, was je heel vrolijk en lief. Ook mama was blij en het was weer gezellig thuis. Jij deed leuke dingen met ons en knapte het hele huis op. Ik dacht toen: mijn papa is weer helemaal beter.

Corona kwam en jij ging vaak online praten met mensen van het speciale ziekenhuis. Nu weet ik dat dat meetings waren. Er was een keer dat ik je online hoorde en ik hoorde je zeggen dat je terug was gevallen en weer drugs had gebruikt. Ik zie mezelf nog aan de andere kant van de slaapkamerdeur staan. Ik kreeg er buikpijn van, maar bleef meeluisteren. Jij vertelde daar dat je weer aan het gebruiken was in onze schuur. Mama was niet thuis, dus ben ik zelf naar de schuur gelopen en vond daar hele gekke dingen. Dit lag verstopt in een doos met spullen erop. Heel veel zakjes en er lag ook een soort pijp die je had gemaakt van jouw loodgietersspullen en heel veel propjes zilverpapier. Ook zag ik een halve joint liggen en lege bierblikjes in een hoek. Ik wist niet wat ik moest doen en durfde het niet tegen mama te zeggen dat ik in de schuur was geweest. En pap, ik kom nog steeds heel vaak in jouw schuur zonder dat mama en jij dat weten.

Ik heb dit nu pas aan mama verteld. Ik moet dan vaak urenlang huilen in mijn kamer omdat ik niet kan geloven dat jij maar doorgaat en jezelf kapot maakt en ik een vader heb die verslaafd is. Op een gegeven moment wist ik ook precies wanneer jij gebruikt had. Je was dan veel te lief en vroeg wel 100 keer dezelfde dingen. Ook ziet jouw gezicht er anders uit en ik droom daar zelfs soms van.

Ook wist ik op een gegeven moment dat jouw gezicht zou veranderen naar een hele boze papa. Je ging dan altijd ruzie zoeken met mama of met mijn broertje. Ook bleef je daarna heel lang in je bed liggen en wilde geen dingen meer doen samen met mama of ons. Ik haat die papa en ik herken mijn eigen lieve, grappige, zorgzame papa niet meer terug. Soms ben ik ook bang dat je doodgaat door al die gekke dingen die ik zie in de schuur. Thuis werd het de afgelopen tijd alleen maar erger en was ik gewoon blij als jij aan het werk was.

Het afgelopen jaar kreeg ik een bijbaantje omdat ik dit jaar voor het eerst alleen met vriendinnen op vakantie ga. Ik krijg dan ook elke maand fooi en bewaar dit in een doosje op mijn kamer. Ik had inmiddels al 400 euro gespaard en wilde dit heel trots aan mama laten zien. Maar mijn doosje was helemaal leeg! Ik schrok ervan en heb eerst mijn hele kamer doorzocht, maar alles was echt weg. En dit gebeurde niet één keer, pap, maar veel vaker! Je haalde zelfs de losse euro’s uit mijn schooltas weg. Nu snapte ik opeens waarom jij van mama geen pinpas meer kreeg en waarom mama altijd zei dat wij geen geld ergens moesten laten slingeren. Daar had ik ook naar geluisterd en mijn geld goed weggelegd. Maar jij bent gewoon gaan zoeken op mijn kamer om mijn geld te pakken. Dat vind ik het allerergste. Ik ben 16 jaar, papa, en ik werk heel hard en dan ga jij gewoon mijn geld weghalen! Je steelt geld van je eigen kind! Ik heb zelfs expres een paar briefjes van 5 euro zichtbaar op mijn bureau gelegd om te kijken wat er zou gebeuren. En ook die waren de laatste tijd altijd weg als ik thuiskwam. Ik heb hier heel vaak in bed om gehuild en ga ik nooit meer vergeten.

Het allerergste wat ik door jouw verslaving heb meegemaakt, is die keer met de dealer aan de voordeur. Het was zaterdagavond en we zaten met zijn vieren in de keuken te gourmetten. Het was gezellig dit keer en geen ruzie. De bel ging en mama maakte open. Ik zag aan haar gezicht dat er wat was. “Er staat iemand voor jou aan de deur,” zei mama tegen jou. Mijn broertje keek door het raam en riep: “Mama, mama, papa staat te vechten buiten.” Mama rende naar buiten en ik ging haar achterna. Ik zag mama jou bij die man wegtrekken, waardoor ze zichzelf ook heel veel pijn deed. Die man riep dat hij nog geld kreeg van papa en dat hij dat nu moest hebben. Ik was heel bang, pap, op dat moment. Ik keek jouw dealer recht in de ogen aan. Mijn broertje stond ook in de gang te schreeuwen en te huilen. “Papa, mijn broertje moet nog 13 worden! Ben jij zijn voorbeeld!”

Mama is toen alles gaan regelen om jouw dealer te betalen, omdat ze bang was dat het anders uit de hand ging lopen. Jij liet haar gewoon gaan om geld te halen en dit zelf te gaan brengen naar die dealers. Ik was heel bang dat er iets met mama zou gebeuren en jij zat gewoon thuis! Ik ben nog nooit zo boos geweest op jou! Jij brengt mijn broertje, mama en mij in gevaar door jouw verslaving. Als dit nog een keer gebeurt, wil ik niks meer met je te maken hebben en ga je maar bij opa of oma wonen ofzo. Zo’n papa heb ik niet nodig en heb ik meer dan genoeg aan mama!

Ik ben wel heel trots op jou dat je daarna inzag dat het niet langer kon zo en dat je nu weer terug bent gegaan naar SolutionS.

Lieve papa, ik wil zo graag mijn echte papa terug! Die lieve, grappige, zorgzame, gezellige papa! Zonder jouw verslaving heb ik namelijk de beste papa van de wereld!

Ik hou van jou!

 


Deze brief is met toestemming van de dochter en haar ouders geplaatst. De dochter wil haar brief graag delen in de hoop dat dit anderen helpt.


 

Tijdens de behandeling van de ziekte van verslaving vragen wij naasten een zogenaamde schadebrief te schrijven. Een schadebrief is een brief waarin naasten de negatieve gevolgen van de verslaving op hun en hun omgeving hebben aangericht omschrijven.

Heb jij of jouw naaste hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!
033 – 204 85 50
info@solutions-center.nl

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.