stoppen met roken

Gezond en fit in de kliniek (deel 2)

Voor de een is het stoppen met roken in een verslavingskliniek de meest logische zaak ter wereld. Anderen vinden het waanzin. Toch voert ook SolutionS Center een tabaksontmoedigingsbeleid. Verslavingsarts/seksuoloog  Natasha Smits legt uit waarom: ‘Stoppen vermeerdert de slagingskans tot bijna met een kwart.’

“Zoals iedere andere gezondheidszorginstelling in Nederland wil SolutionS haar verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van haar cliënten. Daarom voeren wij sinds vorig jaar een actief ontmoedigingsbeleid voor rokers. Dat dat ook juist gebeurt in verslavingsklinieken kan rekenen op veel weerstand. ‘Mogen deze mensen dan ineens helemaal niets meer?’, is een veelgehoorde  en veelzeggende kreet. Maar dat moet je toch echt anders zien.

Wij werken natuurlijk met mensen met verslavings- en psychische problematiek en het is algemeen bekend dat het aantal rokers in deze groep erg hoog is. Dat is ook makkelijk te verklaren. Roken is ook een echte verslaving die op dezelfde manier werkt in het beloningssysteem in de hersenen als alcohol en drugs. Toch is het juist voor mensen met een verslaving belangrijk om te stoppen met roken, omdat dit dat de kans op slagen van abstinentie van alcohol en drugs tot 25 procent kan verhogen. Een belangrijk gegeven dus.

Flink aangescherpt

SolutionS Center is (nog) niet rookvrij, dat is voor dit moment een stap te ver. Het rookbeleid is echter flink aangescherpt. We zijn gestart met informatieavonden voor alle medewerkers. Net als bij andere bedrijven is er hier ook een aantal personeelsleden dat rookt. Tegelijkertijd met de educatie bieden we hen hulp met de cursus ‘Stoppen met roken’.

Voor de cliënten hebben we rookpalen geplaatst. Voorheen zaten zij gezellig buiten op grote loungesets te kletsen met hun medecliënten en te roken. Door rookpalen neer te zetten halen we roken uit de sociale context. Verder hebben wij hier bij de receptie een winkeltje waar de cliënten spullen als toiletartikelen en sigaretten kunnen kopen. Voorheen mochten zij twee pakjes per dag kopen, nu nog maximaal één. Tijdens de opname ontvangen de cliënten informatie over roken en wat dat met hen doet.

Stoppen goed idee

Het is zelfs zo dat mensen – na het stoppen met het middel waar ze aan verslaafd zijn – meer gaan roken. De zogeheten crossaddiction. Cliënten vertellen mij dat dat ze dat ook bij zichzelf bemerken. Ik bied ze dan de mogelijkheid aan dat wij hen helpen bij het stoppen. Het is makkelijk uit te leggen waarom het juist een goed idee is om ook die verslaving aan te pakken in een verslavingskliniek. In veel gevallen willen de cliënten wel stoppen met roken, maar weten ze niet hoe.

We hebben ook bij iedere uitgang stickers opgehangen met de tekst: Wij kunnen je helpen bij het stoppen met roken. De cliënten krijgen hulp bij het stoppen van een verslavingsarts en een verpleegkundig specialist. De methode is evidence-based, dus met nicotinevervangers of medicijnen. Ook tijdens de nazorg is er gerichte hulp en zelfs de familie wordt bij het stoppen betrokken.

De volgende stap in ons ontmoedigingsbeleid zal zijn dat er in stilte bij de rookpaal gerookt dient te worden. Roken kan dan nooit meer geassocieerd worden met gezellige onderonsjes. Stoppen met roken is een van de meest effectieve maatregelen ter preventie van ziektes. Zo gaan we samen op weg naar een rookvrije generatie.

 

 

Met dank aan:

Tekst Marloes Leezer, Fotografie Glenn Cornelisse

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.