Hoofdkantoor
Hoofdkantoor
Kliniek
033 – 204 85 50 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Piet Mondriaanlaan 52, Amersfoort
0342 – 42 70 60 Ma - Vr 09:00 - 17:00 Apeldoornsestraat 131, Voorthuizen
Korte wachttijden
Snel hulp
Verzekerde zorg
Hoge waardering
80% clean en sober!
na behandeling
INTAKE

Drugs tegen verslaving?

Paddo’s en LSD helpen tegen alcoholisme, heroïne helpt opioïdeverslaafden. Althans, dat is wat we nu veel in het nieuws lezen. Denver, de hoofdstad van Colorado, is de eerste stad ter wereld die psilocybine (paddo’s) decriminaliseert omdat dit schijnt te helpen bij depressies, stress, stoppen met roken en angst om te sterven – maar ook, aldus het prestigieuze Johns Hopkins University School of Medicine, tegen alcoholverslaving.

Diverse steden in Nederland experimenteren met Medische Heroïne Behandeling. Het idee daarachter is dat sommige mensen toch wel heroïne gaan gebruiken, en dat het beter is om hen te voorzien van veilig spul en een veilige plek om het te injecteren. Dat zou beter zijn dan het hen op straat te laten oppikken en het risico op een overdosis te lopen. Ze hoeven bovendien niet meer te stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren. Het klinkt te mooi om waar te zijn, is het dat ook?

Van harm reductie naar totale abstinentie

Er zijn vier vormen van herstel: functioneel, klinisch, persoonlijk en maatschappelijk. Bovengenoemde methode gaat terug naar het harm reductiemodel, waarbij vooral naar die laatste vorm van herstel wordt gekeken. SolutionS daarentegen is voorstander van het 12 Stappen Minnesota model. Dat is geen behandeling maar een manier van kijken, en het model gaat uit van totale abstinentie. Totale abstinentie betekent dat je afziet van elk stemmingsveranderend middel en/of gedrag. Het vervangen van de ene verslaving met de andere heeft geen zin: verslaving is een hersenziekte, en dat kun je niet tegengaan met een substituut.

Voor de ontgifting is het handig om zo snel mogelijk met alles te stoppen. Veel mensen met een doseringsprobleem vervormen zichzelf tot iemand die ze niet zijn, ze hebben maskers die hen van zichzelf en anderen vervreemden. Het middel is slechts 20% van het probleem. De overige 80% zit hem in gedragsverandering, en dat zal altijd zo blijven. Niet het middel, maar het gedrag wordt dus aangepakt. Om in herstel te blijven, te blijven stoppen, is gedragsverandering nodig: je leert tools en vaardigheden die jouw eigenwaarde een boost geven.

Lees meer over de behandeling van verslaving

Bronnen:

  1. Paddo’s en LSD helpen tegen alcoholisme: https://www.cnnbs.nl/paddos-en-lsd-helpen-tegen-alcoholisme/ (pagina helaas offline gehaald)
  2. Cessation and reduction in alcohol consumption and misuse after psychedelic use: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0269881119845793
  3. Verkenning toekomstscenario’s medische heroïnebehandeling Nijmegen: https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/product/af1676-verkenning-toekomstscenarios-medische-heroinebehandeling-nijmegen