Alcohol- en drugsvrij werken

Doserings- en verslavingsproblemen op de werkvloer

Momenteel kampt rond tien procent van onze beroepsbevolking met doseringsproblemen, waarvan bij de helft sprake is van een verslavingsprobleem (cijfers RIVM). Het grootste deel blijft gewoon aan het werk. Dit leidt tot verzuim, bedrijfsongelukken, stemmingswisselingen en ruzies op de werkvloer.

Be-Responsible is een organisatie die bedrijven helpt met alcohol- en drugsproblematiek op de werkvloer. Dat doen we in vele sectoren. Productiebedrijven, transport, (petro)chemische industrie, maar ook bij zakelijke dienstverleners. Wij zien dat elke organisatie ermee te maken heeft. Meer en meer raken medewerkers in disbalans. Oorzaken daarvan zijn werkdruk, onregelmatige werktijden, gespannen thuissituatie, te veel feestjes of gewoon een overvol bestaan. Niet zelden zoekt men verlichting en soms ook verdoving in alcohol of andere middelen.

Middelengebruik op de werkvloer

Op de werkvloer kan dit middelengebruik tot problemen leiden. We zien dan vooral vermeerderd verzuim en verminderd functioneren. Daarnaast leidt het niet fit zijn, lees disbalans, ook al gauw tot veiligheidsrisico’s. We merken dat er op de werkvloer niet zo eenvoudig over dit thema wordt gecommuniceerd. Veelal wordt er zelfs een beetje lacherig over gedaan. Dat heeft ons inziens vooral te maken met de normalisering die middelengebruik in de maatschappij kent. Het elkaar aanspreken of naar elkaar toe zorgen uiten over problematisch gebruik, vinden leidinggevenden bijzonder ingewikkeld. Wij van Be-Responsible geven daar trainingen en voorlichtingen over. We helpen met het duidelijk communiceren van de verwachtingen en de waarden en normen die bij de betreffende organisatie horen.

Professionele hulp bij doseringsproblemen

Maar de kern van ons werk is het kunnen helpen van een medewerker met een doseringsprobleem. Dat is het hart van ons werk. Al onze trainers en voorlichters zijn ervaringsdeskundig. Omgeschoolde ex-verslaafden die al langdurig in herstel zijn. Wij weten als geen ander hoe het is om vast te zitten in gebruik, morgen te stoppen – om vervolgens wederom opnieuw te beginnen. Hulp is dan noodzakelijk. Professionele hulp weliswaar. In zo’n situatie is snelle en adequate zorg van groot belang. We helpen de medewerker om snel bij goede, passende zorg terecht te komen. We werken daarin graag samen met Solutions. De verschillende behandeltypen, ambulant-, dag- of klinische behandeling, geven goede mogelijkheden om een oplossing op maat te bieden. Door onze relatie met SolutionS helpen we op dagelijkse basis medewerkers om vrij te komen van verslaving. Dat is belangrijk voor de medewerker zelf, en ook in het belang van de werkgever.

Gelukkig zien we een steeds groter besef binnen bedrijven om aandacht aan dit thema te besteden. Dat zorgt ervoor dat we onze boodschap breed kunnen uitdragen: niemand hoeft vast te zitten in middelengebruik, er is een oplossing.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.