Afscheidsbrief: Lieve verslaving

Lieve verslaving,

Je was zo leuk voor mij, ik was jong en onwetend. De ruzies thuis liepen elke dag zo hoog op en op een dag werd jij mij aangeboden. Jij was er voor mij zonder mij te veroordelen, zonder mij verwijten te maken. De eerste keer was zo fijn; je liet me lachen, je liet me even geen verdriet meer voelen – iets dat ik echt nodig had.

 Dat was zo fijn, dat je eerst één keer in de week langskwam om mij een fijn gevoel te geven. De cannabis deed zijn werk. Toen kwam er ook alcohol bij, want het was stoer om dat zelf te kopen en op te drinken. Maar omdat jij mijn vader ook in je macht had, was drank de boosdoener in ons gezin – dus ik wilde alleen cannabis. 

En ja, verslaving, jij kreeg mij toch ook helemaal in je macht. Dat vind jij natuurlijk prachtig en ik vond het alleen maar fijn. De jaren erna merkte ik echter dat school minder werd en mijn passie, wedstrijdzwemmen, helemaal afvlakte. Jij, verslaving, kwam op nummer 1. Later kwam de XTC erbij, en nog later de cocaïne.

Ik heb door jou zoveel verloren en zoveel mensen pijn gedaan, zelfs mijn kinderen – iets dat me echt het meeste pijn doet, nu ik in herstel ben. Ik ben mijn werk verloren, heb gelogen, gestolen en heel veel gemanipuleerd. Dingen waar jij volop van genoot.
Ik ga jou nu vertellen dat ik helemaal klaar ben met jou. Ik ben nu in herstel en jij hebt mij niet meer in je macht. Ik ben zo klaar met jou, en dat ‘lieve’ bovenaan deze brief is helemaal weg. Ik ben zo ongelooflijk kwaad op jou, en wil jou nooit meer in mijn leven terug.

Ik ga er alles aan doen om jou voorgoed uit mijn leven te bannen. Zal altijd onthouden dat je ergens aanwezig bent en op de loer ligt, maar ik ben nu sterk genoeg om jou nooit meer toe te laten.

Ik haat jou zo erg dat ik je het liefste zou willen wurgen. Het enige dat jij uiteindelijk hebt opgeleverd is veel ellende, pijn en verdriet. Ik ga nu puinruimen, herstellen en in herstel blijven.

Laat mij met rust, want je bent een misselijkmakend ding en je hoort niet meer thuis in mijn leven.

Tot nooit meer.

Femke
Geschreven in maart 2019.
Inmiddels 2 jaar en 18 maanden clean op 12 maart 2021.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.