GHB verslaving

SolutionS Center / Verslavingen  / Drugsverslaving / GHB verslaving

Wat is GHB?

GHB (gamma hydroxybutaanzuur) werd ontwikkeld als anestheticum (narcosemiddel) en slaapmiddel, maar vanwege bijwerkingen werd het nooit echt veel gebruikt.

Tegenwoordig is GHB vooral bekend als partydrug. Met name de eerste keren gaat het gebruik gepaard met een aangename roes. Maar doordat GHB ernstig verslavend is, belandt men al snel in een situatie waarbij men de drug eerst en vooral gebruikt om de vaak zeer onaangename (en niet ongevaarlijke) onthoudingsverschijnselen tegen te gaan. Doordat GHB maar kort werkt, is zeer frequente inname noodzakelijk.

Een ander groot gevaar van GHB-gebruik is het doseren. De hoeveelheid die het gewenste effect veroorzaakt, is bijna gelijk aan de hoeveelheid die kan leiden tot een coma. Doordat de concentratie nogal varieert, is dit een serieus probleem, zeker als de GHB via een dealer wordt verkregen en je dus niet weet wat er in zit.

Wat zijn de gevolgen / gevaren van GHB?

GHB heeft een bedenkelijke reputatie als ‘rape drug’. Het middel wordt dan toegevoegd in een drankje, waardoor iemand kan worden verdoofd en vervolgens seksueel misbruikt. Het slachtoffer weet na afloop vaak niet precies wat er is gebeurd en het gevaar bestaat dat iemand bewusteloos raakt.

GHB is goedkoop en men kan het zelf produceren. In dunbevolkte gebieden in de Verenigde Staten, waar drugsdealers niet te vinden zijn, is GHB volgens ingewijden hierdoor een soort plaag aan het worden. Met enige regelmaat worden mensen dood in hun huis gevonden als gevolg van een overdosis GHB.

De lage prijs en mogelijkheid om het zelf te maken zijn ook de belangrijkste verklaringen voor de snel toenemende populariteit in Nederland. Met name onder minderjarigen neemt het GHB gebruik onrustbarend snel toe.

Door het gebruik van GHB kun je out gaan, je valt in een zeer diepe slaap waaruit je niet wakker gemaakt kunt worden. Je kunt dan in jouw eigen tong of braaksel stikken, je kunt onderkoelt raken of juist oververhit raken. Daarnaast kun je terwijl je buiten bewustzijn bent ernstige ademhalingsstoornissen krijgen, omdat GHB jouw ademhaling verdoofd. Dat is levensgevaarlijk.

Afkicken van GHB

Veilig afkicken van GHB is eigenlijk alleen mogelijk in een kliniek, waarbij het voorschrijven van medicinale GHB het beste is. Dit wordt geleidelijk afgebouwd en kan wel twee weken duren. Te snelle afbouw leidt meestal tot ernstige verwardheid, die niet zelden resulteert in gedwongen opname in een psychiatrisch ziekenhuis vanwege gevaarlijk gedrag. Een groot probleem is daarnaast dat middelen die meestal goed werken tegen verwardheid: antipsychotica en benzodiazepines, bij GHB-gebruikers nauwelijks effect hebben.

Hoe kun je een GHB verslaving veilig overwinnen?

SolutionS helpt je om jouw GHB verslaving veilig en effectief te overwinnen. Met behulp van een verslavingsarts wordt er een afbouwschema gemaakt en daarnaast volg je het behandelprogramma in de kliniek. Het vergt moed om toe te geven dat je verslaafd bent, maar nog veel meer kracht en doorzettingsvermogen om de GHB-verslaving te overwinnen. Pak alle hulp die je hierbij kunt krijgen met beide handen aan.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.