Top

Verwijzers

Het herkennen van een verslaving

Volgens onderzoek van het Partnership Vroegsignalering Alcohol is ongeveer 3 tot 10 procent van de patiënten in een gemiddelde huisartsenpraktijk probleemdrinker. Dit komt neer op zo’n 200 mensen per praktijk.

Sommige patiënten met een verslaving zoeken, uit zichzelf of op aandringen van hun omgeving, hulp bij u als arts. De meesten doen dit echter niet. Zij zullen zich bij u melden met andere klachten. De relatie tot de verslaving is hierbij niet altijd even duidelijk, sterker nog, verslaafden weten als geen ander hoe ze hun problematiek verborgen kunnen houden. Kleine aanwijzingen kunnen erop wijzen dat er mogelijk sprake is van een verslaving.

Bij een beginnende alcoholverslaving spelen bijvoorbeeld de volgende indirecte signalen een rol:

 • psychische en sociale problemen
 • slaapstoornissen
 • frequent gebruik van tranquillizers en hypnotica
 • klachten als vermoeidheid, tremoren, palpitaties, overmatig transpireren en maag-darmproblemen
 • regelmatige ongevallen
 • alcoholgeur of de aanwezigheid van andere sterke geuren ter maskering van de alcoholgeur
 • jicht

Veel van dit soort problemen komen ook voor als op zichzelf staande klachten of als symptomen van andere aandoeningen. Daarom is het belangrijk om in het achterhoofd te houden dat het ook symptomen van verslaving zouden kunnen zijn. Wat u kunt doen als u vermoedt dat uw patiënt kampt met verslavingsproblematiek kunt u hier verder lezen.

Download gratis huisartsenrapport ‘Hulp bij verslaving’

Hulp bij verslaving

SolutionS Diagnostiek

Onze eerstelijnszorg biedt vanuit de basis GGZ een laagdrempelig aanbod voor cliënten, huisartsen en praktijkondersteuners.

Het aanbod bestaat uit psycho educatie, diagnostiek, consultatie en motiverende gesprekstechnieken. Op indicatie kan eveneens een psychiatrisch consult of een systeemgesprek plaatsvinden.

 • Voor huisartsen en praktijkondersteuners bieden we de mogelijkheid om telefonisch te overleggen met één van onze verslavingsdeskundigen voor informatie en advies.
 • Verspreid over verschillende locaties bieden we voorlichtingsbijeenkomsten die na aanmelding door een verwijzer vrij toegankelijk zijn voor cliënten.
 • Cliënten kunnen voor een eenmalig (kosteloos) gesprek worden doorverwezen waarin we de individuele hulpvraag inventariseren en educatie en advies geven.
 • Voor SolutionS Diagnostiek bestaat niet tot nauwelijks een wachtlijst.

Bij een eventueel vervolg biedt SolutionS een ambulant of klinisch traject op maat. Hierbij wordt de huisarts of praktijkondersteuner indien gewenst op de hoogte gehouden.

Zorgdomein

Huisartsen kunnen hun patiënten ook elektronisch verwijzen naar SolutionS Center in Voorthuizen of naar de behandelpoli in Amersfoort, Zwolle, Eindhoven of Bussum. De verwijsapplicatie ZorgDomein maakt dit mogelijk.

De huisarts krijgt via ZorgDomein een overzicht van het beschikbare zorgaanbod, de actuele toegangstijden en de afspraakprocedures. De patiënt kan met behulp van deze gegevens samen met de huisarts bepalen welke zorg het beste bij hem past. ZorgDomein wordt door circa 8.000 huisartsen in Nederland gebruikt om patiënten digitaal te verwijzen naar meer dan 175 aangesloten zorginstellingen zoals ziekenhuizen, GGZ-organisaties, huisartsenlaboratoria of andere zorgaanbieders. Met ZorgDomein behoren papieren verwijs- en aanvraagformulieren tot het verleden. Voor meer informatie: www.zorgdomein.nl of neemt u contact op met ons casemanagement.

Seminar ‘Hulp bij Verslaving’

Wist u dat SolutionS periodiek seminars organiseert over verslaving. Deelname levert u drie accreditatiepunten op. Lees meer.

Stel vrijblijvend uw vraag

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.