Begeleiding kinderen

SolutionS Center / Hulp bij verslaving  / Familieprogramma / Begeleiding kinderen

Begeleidingstraject kinderen

In Nederland zijn ongeveer 300.000 kinderen waarvan één van de ouders een alcoholprobleem heeft. Veel van deze kinderen lijden onder het alcoholgebruik van hun ouder(s).

De verdeling van alcoholverslaving bij de verschillende gezinsleden:

  • In 2 van de 3 gevallen heeft de vader een alcoholprobleem
  • In 1 van de 3 gevallen heeft de moeder een alcoholprobleem
  • In sommige gevallen hebben beide ouders een alcoholprobleem

Problemen thuis en op school

Hoewel niet alle kinderen lijden onder het alcoholmisbruik van hun ouder(s), is er een grote groep kinderen die hierdoor thuis of op school op een zeker moment in de problemen raakt.

Problemen thuis

Alcoholproblemen in een gezin kunnen de oorzaak zijn van een scheiding of financiële problemen. Kinderen binnen zo’n gezin kunnen ook verwaarloosd worden. Bijvoorbeeld als de moeder door haar verslaving alleen maar bezig is met het verkrijgen van alcohol, drinken en haar roes uitslapen. Hierdoor verslapt de aandacht voor haar gezin; het huishouden verslonst en er is geen eten in huis. Kinderen van ouders met alcoholproblemen worden ook vaker mishandeld.

Problemen op school

Kinderen van ouders met alcoholproblemen presteren door de problemen thuis op school minder goed dan hun klasgenoten. Deze leerproblemen ontstaan door slecht eten en slapen of vermoeidheid. Ze kunnen zich slecht concentreren en de problemen thuis niet loslaten.

Persoonlijke problemen

Veel kinderen van ouders met alcoholproblemen ondervinden dezelfde problemen als andere kinderen. Ze hebben wel vaker persoonlijke problemen dan kinderen van ouders zonder alcoholproblemen. De problemen die ze kunnen hebben, hangen samen met hun leeftijd.

Sommige kinderen zijn overactief. Of ze slapen slecht en plassen in bed. Jongeren hebben vaker last van depressie en eetstoornissen. Ze vinden het soms ook moeilijk om zich aan regels te houden. Ze spijbelen, zijn agressief tegen anderen of gaan stelen.

Beschermende factoren

In een gezin met een drinkende ouder, komen vaak problemen voor. Dit heeft als gevolg dat jongeren ook vaker in de problemen komen.

Er zijn echter factoren die helpen om deze problemen te voorkomen. Dit zijn de zogenaamde ‘beschermende’ factoren:

  • De jongere heeft een positief zelfbeeld
  • De jongere heeft een goede band met zijn niet-drinkende ouder of een ander familielid
  • De jongere heeft goed contact met een volwassene die hij vertrouwt, zoals een leraar of een buurvrouw
  • Thuis is er regelmaat, bijvoorbeeld op vaste tijden eten, slapen en opstaan
  • Er heerst een positieve sfeer thuis waarbij veel leuke dingen worden gedaan

Alcoholproblemen

De meeste kinderen van ouders met alcoholproblemen ontwikkelen later zelf géén alcoholverslaving. Toch is er een grote kans dat er bij deze groep problemen ontstaan met alcoholgebruik dan bij jongeren die in een stabiel gezin opgroeien.

Waarom hebben ze meer kans?

Opgroeien in een gezin waar veel gedronken wordt, kan een kind veel last bezorgen. Ze voelen zich misschien minder gelukkig. Ze krijgen minder aandacht. Of zijn onzeker door onvoorspelbare situaties thuis. Op latere leeftijd speelt dit voor sommige kinderen een rol bij het ontstaan van alcoholproblemen.

  • Kinderen kunnen gewend raken aan de continue aanwezigheid van alcohol. Ze nemen de gewoonte van de ouder(s) over om veel te drinken.
  • Er bestaat ook een genetische aanleg voor het krijgen van een verslaving. Echter het opgroeien in een omgeving waar veel wordt gedronken, betekent niet dat ze perse later ook alcoholproblemen krijgen!

SolutionS biedt hulp en begeleiding voor kinderen

Bij SolutionS kan in nauw overleg met het casemanagement een kort begeleidingstraject voor de kinderen worden opgestart. Dit traject bestaat uit uitleg over wat verslaving is op een wijze die volledig bij het perspectief van het kind past. In de meeste gevallen is die context een leeromgeving. De ouder moet een aantal zaken beter (opnieuw) leren om zo beter de verschillende taken in het leven te kunnen uitoefenen. De kinderen krijgen zo een goed beeld wat de behandeling van hun vader of moeder inhoudt. Daarbij hoort ook een rondleiding in de kliniek. De kinderen krijgen dan de gelegenheid om vragen te stellen aan de medewerkers en krijgen zo een realistischer beeld van de omgeving waar hun ouder verblijft.

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.