Alcohol in het verkeer

SolutionS Center / Alcohol in het verkeer

Alcoholgebruik in het verkeer

Vrijwel iedereen is ervan op de hoogte dat alcohol in het verkeer gevaarlijk is. Toch gebeuren er regelmatig ongelukken waarbij alcohol in het spel was. Geschat wordt dat dit bij 20% van de ongevallen met dodelijke afloop het geval geweest is. Hierbij is het lang niet altijd zo dat de bestuurder grote hoeveelheden alcohol gedronken heeft. Soms gaat het maar om een klein aantal glazen.

alcohol in het verkeer

Effecten van alcohol in het verkeer

Alcohol heeft verschillende effecten die van invloed zijn op het gedrag in het verkeer en daarmee de veiligheid. Dit geldt in de auto, maar bijvoorbeeld ook op de brommer, op de fiets of zelfs lopend. Het verschil is enkel de impact van een eventueel ongeluk, afhankelijk van het vervoermiddel.

Belangrijke effecten van alcohol die een nadelige invloed hebben op het gedrag in het verkeer zijn met name:

– minder zien: onder invloed van alcohol kijk je recht vooruit, alsof je in een tunnel zit of door een koker kijkt. Het gevaar hierbij is dat je wat er rechts en links gebeurt daardoor te laat ziet.
– slechtere concentratie: je bent na het drinken van alcohol minder gefocust. Dit geldt vooral als je denkt dat er weinig fout kan gaan, bijvoorbeeld op bekende wegen. Je bent dan minder alert en concentreert je slechter.
– afgenomen reactiesnelheid: doordat alcohol een verdovende werking op de hersenen heeft, wordt informatie langzamer verwerkt. Hierdoor reageer je trager dan normaal. Omdat de controle over arm- en beenspieren daarnaast afneemt, kosten ook acties als het op de rem trappen of bijsturen meer tijd dan anders. Bovendien kan de verslechterde motoriek tot slingerbewegingen leiden.
– zelfoverschatting en overmoedigheid: onder invloed van alcohol denken mensen vaak dat rijden nog prima gaat, terwijl dat feitelijk niet meer zo is. Ook worden risico’s vaak als minder ernstig ingeschat en ga je daardoor roekelozer rijden.

Wanneer zijn deze effecten merkbaar?

De effecten van alcohol zijn over het algemeen na het drinken van één glas al te merken. Na het drinken van twee glazen neemt de kans op een ongeluk duidelijk toe. Na vier of vijf glazen is de kans op een ongeluk twee keer zo groot geworden. Na acht of negen glazen is die kans zelfs 17 keer zo groot. Medicatie of drugs kunnen het effect van alcohol nog verder versterken. Ook andere factoren, zoals gewicht, geslacht, conditie en etniciteit zijn van invloed op het effect dat alcohol op je heeft.

Omdat de afbreektijd van alcohol in de lever zo’n 1 á 1,5 uur per standaardglas duurt, kan het zijn dat je ’s ochtends nog onder invloed bent als je de avond ervoor veel gedronken hebt. In dat geval mag je ’s ochtends dus nog steeds niet rijden.

Toegestane hoeveelheid alcohol en controle

De hoeveelheid alcohol in het lichaam wordt over het algemeen gemeten door middel van een blaastest. Wanneer de politie vraagt je hieraan mee te werken, is het verplicht dit ook te doen. Doe je dit niet, dan word je meegenomen naar het politiebureau en wordt er een bloedtest gedaan.

Doe hier een online alcoholtest om meer inzicht te krijgen in je gebruik

Bij een blaastest mag het alcoholgehalte in de adem maximaal 220 microgram per liter of 220 Ugl zijn. Dit komt overeen met een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille. Dit betekent dat mannen meestal na het drinken van twee glazen niet meer mogen rijden. Bij vrouwen wordt het limiet over het algemeen na één glas bereikt. Deze limieten gelden ook voor andere vervoermiddelen dan de auto.

Voor beginnende bestuurders geldt dat zij de eerste vijf jaar dat zij hun rijbewijs hebben niet meer mogen rijden bij een bloedalcoholgehalte van 0,2 promille. Dit komt bij mannen overeen met ongeveer één glas alcohol. Bij vrouwen is dit minder. Als je bij het behalen van je rijbewijs onder de 18 bent, gelden deze regels de eerste zeven jaar.

Lees meer over SolutionS Verslavingszorg

Stel vrijblijvend jouw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.